Eliza de Neef (79) stond aan de wieg van AV Triathlon. Hij is één van de vijf Founding Fathers, die in 1984 besloten zich af te scheiden van het op prestaties gerichte Altis. ,,Mensen die bij AV Triathlon komen, worden niet afgerekend op hoe hard ze kunnen lopen. Het belangrijkste is dat je mee kunt doen.’’

Kom je ook uit Amersfoort?

,,Ik ben opgegroeid in Twello dat is een dorp in de gemeente Voorst in Gelderland. Geboren in 1944, in het laatste jaar van de oorlog. Bij een bombardement lagen er glassplinters in m’n wieg. Na een moeilijke lagere schoolperiode ging ik naar de LTS, waar ik de opleiding elektrotechniek met succes heb gevolgd.”

,,Vervolgens ben ik in Deventer bij de PTT, later KPN, gaan werken, eerst als installatiemonteur later als werkvoorbereider en planner. Als er problemen waren, zocht ik naar oplossingen. Met het gezin verhuisden we naar Raalte.”
,,In 1983 kon ik, na een reorganisatie, een leuke baan krijgen bij KPN in Amersfoort, zo kwamen we in Schothorst terecht. Na bijna veertig jaar kon ik op mijn 58ste jaar met vervroegd pensioen.”

Eliza de Neef

Waarom hebben jullie in 1984 besloten AV Triathlon op te richten?

,,Toen we in 1983 naar Amersfoort verhuisden, wilde ik hier ook gaan hardlopen. Toen we in Raalte woonden, liep ik op zaterdag hard met mijn buurman op de Holterberg – en met mijn vrouw speelde ik recreatief badminton. Mijn zoon trainde bij Altis in Amersfoort, zo kwam ik daar terecht.”

,,Na pakweg vier maanden komt Gerard Smink naast me lopen. Hij vroeg me deel te nemen aan de recreatiecommissie. Die kwam binnen Altis maar niet van de grond. Zo vormden Gerard Smink, Koos Rademaker, Leo van Kuijk, Dick Sperling en ik een commissiegroepje.”

De initiatiefnemers van AV Triathlon, van links naar rechts: Ali Veenstra, Leo van Kuijk, Eliza de Neef, Patty Plugers, Dick Sperling, Gerard Smink en Koos Rademaker. Ali en Patty kwamen er iets later bij.

,,We hebben geprobeerd om binnen Altis meer aandacht te krijgen voor de recreatieve lopers. Maar dat lukte niet. Bij ons thuis in de huiskamer is toen besloten een eigen vereniging op te richten. Koos Rademaker bedacht de naam: AV Triathlon – omdat er op het gebied van triatlon zo weinig gebeurde.”

,,We begonnen met zo’n zestig leden met drie activiteiten: fietsen, zwemmen en hardlopen. In die begintijd waren er mensen binnen Altis die me wel konden lynchen. Kwaad omdat we een nieuwe vereniging waren begonnen. Maar het is gelukt: we bestaan nu bijna veertig jaar!”

Hoe kijk je terug op die veertig jaar AV Triathlon?

,,De begintijd was hectisch. We hebben veel moeten overwinnen, maar het was een goed besluit om AV Triathlon op te richten. Het sociale gevoel binnen de club hebben we vormgegeven. Daar ben ik trots op! Je ziet het nog steeds terug: mensen worden niet afgerekend op of ze heel hard kunnen lopen of niet. Belangrijk is dat je beweegt en meedoet. Dat je geaccepteerd wordt in de groep. Die sfeer bestaat nog steeds. Je ziet het in de Start Running. De trimcursus heeft de groei van de vereniging bevorderd.”

Geheel links staand is Eliza de Neef. Geheel rechts Leo van Kuijk

Je bent meer dan dertig jaar trainer geweest op alle niveaus. Vele honderden hardlopers hebben samen met je gelopen. Heb je speciale herinneringen?

,,Ik gaf een keer in de winter training samen met wijlen Dirk Zijp. Bij bungalowpark ‘t Eekhoornnest wilde Dirk loopscholing doen. Opeens kwam er een hele boze mevrouw aanlopen die in scherpe discussie ging met Dirk. Terwijl wij verderop stonden te vernikkelen van de kou.”

,,Met Adri Ligtvoet liepen we op een zaterdagochtend een keer aan het eind van de Zandlaan de afgegraven kuil in bij de slagboom. Daar liepen vroeger wel eens jagers die op fazanten schoten. Maar Adri ging overal dwars doorheen. En die jagers schelden dat wij de jacht verstoorden….”

,,Er is ook een loopkoor bij AV Triathlon geweest. Tinus van Erp was de initiator daarvan, samen met zangdocente Pauline van Hulst. Na de training werd er vierstemmig gezongen door een koortje in het clubhuis. Er zijn zelfs optredens geweest. Dat was heel leuk…”


Je hebt ontzettend veel gedaan voor de club. Bestuur, beheer, jurering, trainerschap. Nu loop je zelf niet meer hard, maar wandel je met Nordic Walking. Wat betekent AV Triathlon voor jou?

,,Een vereniging waar ik vrienden heb gekregen. Ik kom uit het oosten van het land. Mede dankzij AV Triathlon heb ik me hier in Amersfoort kunnen settelen. Triathlon betekent veel voor me: saamhorigheid, aandacht hebben voor elkaar, het gevoel dat je erbij hoort. Dat zijn belangrijke dingen.”
(Peter van de Vusse)

Eliza de Neef als jurylid, tweede van links