Menu

Sporten bij (naderend) noodweer

juni 2020

Vanuit de commissies Hardlopen, Jeugd, Wandelaars, Nordic Walking en ATB is een noodweer-team gevormd (hierna: NT) wat in onderling contact staat middels een whatsapp groep. Het NT neemt gezamenlijk de beslissing over het al of niet doorgaan van de trainingen als noodweer wordt aangekondigd of zich openbaart voordat de groepstrainingen starten.  Die beslissing kan tot aan de start van de trainingen genomen worden en overigens ook herroepen worden, afhankelijk van de situatie op dat moment.

Noodweer kan zijn: onweer, storm, ijzel, sneeuw of hitte. Maar ook de periode daarna: het gevaar van loshangende afgebroken takken na een zware storm e.d.

Als het NT besluit dat het niet verantwoord is om de trainingen te laten doorgaan worden de trainers geïnformeerd per mail of per whatsapp of per ‘zeepkist’. Vervolgens informeren de trainers hun sporters over het niet doorgaan van de training. Als er nog gelegenheid is wordt het ook op de site vermeld.

Het besluit van het NT bindt alle trainers en dus ook alle sporters. Voor zover sporters het besluit negeren doen ze dat op eigen risico, dit geldt uiteraard ook voor de trainer die het besluit negeert.

Namens de commissies,

Jeugd Albert Post
Wandelen Gerard van Schaik
Nordic Walking Flip de Leeuw
MTB Marc Veekamp
Hardlopen Ruud van den Eshof

Als extra: Wat te doen bij onweer

Wat als je tijdens het buitensporten wordt overvallen door onweer? Het antwoord is niet al te bevredigend: zoveel kun je namelijk niet doen. Het beste wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je in een onweersbui terecht komt. Dus, check altijd even de weersvoorspellingen voordat je aan een training begint. Maar soms gebeurt het gewoon. Het gros van de mensen dat wordt getroffen door een onweersflits, wordt niet rechtstreeks maar via de grond of tussenkomst van een hoog object getroffen. Schuilen onder een eenzame boom is dus niet verstandig en ook een groepje bomen – als bomen al in de buurt zijn – biedt geen zekere bescherming. Loop je in een bos? Dan is het nog het verstandigst om juist op een open plek te gaan staan. De kans is aanzienlijk dat een boom bij een eventuele inslag wordt geraakt en jij de dans daardoor ontspringt. Natuurlijk moet je sowieso niet schuilen onder metalen objecten als masten, lantaarnpalen of hijskranen.

Wat dan wel? Probeer gewoon zo snel mogelijk in een gebouw of auto (die vanwege de kooiconstructie, kooi van Faraday, veel veiligheid biedt) te komen en te wachten tot het onweer voorbij is.
En anders? Maak je zo klein mogelijk door je voeten dicht bij elkaar te plaatsen in een hurkzitting.

Is het aan het onweren, maar wil je weten hoe ver de bui eigenlijk is? Dat kun je vrij eenvoudig controleren. Zit er meer dan tien seconden tussen donder en flits? Dan is de bui nog relatief ver weg. Zit er minder dan tien seconden tussen de klap en flits? Dan nadert het onweer behoorlijk snel. Is het verschil minder dan vijf seconden? Dan weet je dat het menens is en zit je midden in de onweersbui!