Menu

Sportief Wandelen

foto Ries de Beer

Sportief Wandelen: je zult je beter voelen dan ooit!

Sportief Wandelen is anderhalf uur stevig wandelen in de buitenlucht, in een groep onder leiding van een ervaren trainer. Het biedt je de mogelijkheid op een eenvoudige wijze je fitheid te verbeteren. Bovendien krijg je meer uithoudingsvermogen, spierkracht en coördinatie. Sportief Wandelen is een landelijk, door de Atletiekunie gesteund, initiatief van NOC/NSF in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Kankerbestrijding / KWF. Met als motto: twee keer in de week (of vaker) een uur wandelen doet wonderen voor je conditie.

Sportief Wandelen voor wie?
Voor iedereen (ongeacht leeftijd) die aan z’n conditie wil werken. Voor ongeoefende wandelaars is er bij voldoende aanmelding een speciale opstapcursus. Sportief Wandelen is ook geschikt voor mensen die om een tijdelijke of blijvende reden niet willen, mogen of kunnen hardlopen.

Wat heb je voor Sportief Wandelen nodig?

 • wandelschoenen
 • wandelsokken
 • makkelijk zittende kleding (op het jaargetijde afgestemd).

Wanneer kun je Sportief Wandelen?
Sportief Wandelen kan het hele jaar door, onder bijna alle weersomstandigheden. Bij AV Triathlon kun je Sportief Wandelen op:

 • zaterdagmorgen van 09.00 tot circa 10.30 uur
 • dinsdagavond van 19.30 tot circa 21:00 uur (zomer) of van 19.30 tot circa 20.30 (winter)

Zie verder onder trainingen.

Waar kun je Sportief Wandelen?
Op zaterdagmorgen en op dinsdagavond wordt er meestal in een bosrijke omgeving tussen Amersfoort en Soest gewandeld. De start is altijd vanaf het clubhuis van AV Triathlon (Sportpark Birkhoven) aan de Barchman Wuijtierslaan. In de winterperiode start de dinsdagavond altijd vanaf de atletiekbaan in park Schothorst.

Wie leidt het Sportief Wandelen?
De Sportief Wandel-trainingen worden geleid door deskundige en ervaren trainers. Zij zorgen voor een verantwoorde opbouw van de training, waardoor de kans op blessures zeer gering is. Tijdens de training kunnen de trainers ook technische aanwijzingen geven.

Hoe ziet een training Sportief Wandelen er uit?
Een training bestaat uit:
– rustig inlopen
– warming-up
– kerntraining
– rustig uitlopen
– cooling-down

Tijdens de warming-up worden de spieren losgemaakt en voorbereid op de training. De kerntraining kan o.a. bestaan uit een duurloop, een intervaltraining, een heuveltraining, een minutenloop, enz. Bij de cooling-down worden de spieren weer ontspannen.

Niveaugroepen Sportief Wandelen
AV Triathlon onderscheidt drie niveaugroepen bij het Sportief Wandelen:

 • Groep 1: o.a. voor beginnende wandelaars. Wandelsnelheid: ca. 4,5 à 5 km. per uur.
 • Groep 2: voor wandelaars met een wandelsnelheid van ca. 5 à 5,5 km. per uur.
 • Groep 3: voor wandelaars met een wandelsnelheid van ca. 5,5 à 6,5 km. per uur.

Voordelen van Sportief Wandelen

 • In het algemeen verbetert het de fitheid en het uithoudingsvermogen, het is een makkelijke natuurlijke beweging
 • Bij AV Triathlon geldt bovendien als voordeel: je loopt in eigen tempo, onder deskundige begeleiding, geringe kans op blessures en het is een sociale sportactiviteit

Koninklijke Wandel Bond Nederland

Als lid van AV Triathlon kun je ook nog persoonlijk lid worden van de KWbN, je bepaalt  zelf of je hier behoefte aan hebt. Lid worden van KWbN levert jou (wandel)voordeel op, met drie verschillende lidmaatschappen biedt zij een lidmaatschap naar keuze aan. Speciaal voor leden van de Atletiekunie worden deze lidmaatschappen nu met een aantrekkelijke korting aangeboden.

De drie verschillende mogelijkheden voor het KWbN lidmaatschap zijn:

 1. KWbN-Lidmaatschap Compleet

Kies je het lidmaatschap Compleet, dan ontvang je jouw persoonlijke KWbN-ledenpas. Deze vind je in de gratis app Wandel.nl (eenvoudig te downloaden via de App Store en Google Play).

* Met jouw pas profiteer je van voordeel op wandel gerelateerde producten en diensten en kortingen op onze wandeltochten.

* Je ontvangt vier keer per jaar het inspirerende Magazine Wandel.nl vol met aansprekende reportages, mooie wandelverhalen én aantrekkelijke acties.

* Twee keer per jaar krijg je er een actueel overzicht van al onze wandeltochten bij.

* En ontvang je periodiek de KWbN nieuwsbrief, speciaal voor jou als KWbN-lid.

 1. KWbN-lidmaatschap Basis.

Je kunt ook kiezen voor het eenvoudigere Basis lidmaatschap. Ook dan ontvang je een persoonlijke KWbN-ledenpas, met ledenvoordelen, en de KWbN nieuwsbrief, speciaal voor leden.

 1. Magazine Wandel.nl.

Gaat jouw voorkeur alleen uit naar Magazine Wandel.nl, dan ontvang je deze vier keer per jaar, inclusief twee keer het overzicht van de KWbN wandeltochten.

Meer informatie over de KWBN vind je hier.

Sticht Gooise Wandelsport Bond

AV Triathlon is aangesloten bij de Sticht Gooise Wandelsport Bond (SGWB). Als lid van AV Triathlon kun je ook persoonlijk lid worden van de SGWB tegen extra lidmaatschapskosten van € 5,50 per jaar (tarief 2023).

Als SGWB Lid ontvang je:

 • Korting bij de meeste onder auspiciën van de SGWB georganiseerde wandeltochten;
 • Jaarlijks, in november, gratis het SGWB Wandelprogramma van het volgende jaar;
 • Minimaal 7 x per jaar gratis het ledenmagazine SGWB Contact, waarin opgenomen algemene informatie van de SGWB, de SGWB wandelagenda voor de komende periode en impressies van wandeltochten;
 • Verzekering bij deelname (inschrijving) aan een SGWB-wandeltocht;
 • Minimaal tweemaal per jaar een uitnodiging voor het bijwonen van een algemene vergadering van de SGWB. Met jouw stem heb je rechtstreeks invloed op het door de SGWB gevoerde beleid. Meer informatie hierover bij de SGWB.
 • Een eigen SGWB App https://www.app-sgwb.nl
Voorwaarden deelname aan Sportief Wandelen
Niet-leden kunnen 4 keer in een aaneengesloten periode zonder lidmaatschap mee wandelen en kennismaken met deze activiteit en met de vereniging. Hierna moet je lid worden van AV Triathlon om deel te kunnen nemen aan Sportief Wandelen. Meer informatie over de kosten van het lidmaatschap en het aanmelden als lid.

Gedragsregels Sportief Wandelen
Omdat wandelen in groepsverband gebeurt, is het voor de deelnemers plezierig dat iedereen zich aan deze gedragsregels houdt:

 • Laat het de trainer/begeleider op tijd weten als je voor een langere periode (meer  dan 3 trainingen) verhinderd bent.
 • Stel introducés altijd voor aan de trainer/begeleider.
 • Draag bij regen géén paraplu maar, als het kan, gemakkelijke regenkleding.
 • Draag géén oortelefoon tijdens de training.
 • Meenemen van kinderen of huisdieren is niet toegestaan.

Zie voor aanvullende adviezen ook de samenvatting van het “Overzicht Veiligheidsadviezen”.

Voor meer informatie over Sportief Wandelen
Trainingscoördinator Sportief Wandelen: Gerard van Schaik, telefoon: 033 480 73 22, e-mail: sportiefwandelen@avtriathlon.nl

foto’s Ries de Beer