Menu

5 km opbouw-cursus

Let op! De start van de volgende cursus is verplaatst naar zaterdag 15 april 2023.

Lekker in de buitenlucht werken aan je conditie, in een groene omgeving, met deskundige en enthousiaste trainers: dat is de 5 km opbouw-cursus van AV Triathlon!

Heb jij ook weer zin om in beweging te komen? Ben je toe aan een (nieuwe) uitdaging? In de afgelopen maanden hebben we allemaal veel binnen gezeten. Nu de piek van de coronacrisis voorbij is, worden de maatregelen versoepeld en mag er weer buiten gesport worden in groepsverband. Als één van de grotere atletiekverenigingen in Nederland bieden we je nu de mogelijkheid om op een verantwoorde manier te gaan hardlopen. Het is motiverend om dat in een groep te doen met gelijkgestemde mensen. Samen trainen, samen beter worden… en samen die 5 kilometer uitlopen!

Trainingsdoelen

Wat kun je verwachten van de 5 km opbouw-cursus?

  • je verbetert stapsgewijs je uithoudingsvermogen;
  • je werkt op een verantwoorde manier aan de belasting van spieren, gewrichten, banden en pezen;
  • je bouwt een betere looptechniek op;
  • je leert blessurevrij hard te lopen;
  • na 12 weken kun je 5 km zonder pauze hardlopen.

Programma

Je volgt 2 trainingen per week, op dinsdagavond en zaterdagochtend. De training begint met ca. 10 minuten inlopen (wandelen/joggen). Daarna doe je in een kring oefeningen om je spieren los te maken en te voelen of alles soepel gaat. We doen dan wat oefeningen gericht op de techniek van het hardlopen. Daarna volgt de kern van de training: steeds een stukje hardlopen, afgewisseld met rust (wandelen), en dit herhaal je een aantal keer. De tijd die je aaneengesloten loopt, wordt steeds langer. Na 12 weken kun je ongeveer 30 minuten onafgebroken hardlopen. De trainingsvormen zijn heel afwisselend; je maakt kennis met de interval, piramide, duurloop, heuveltraining en fartlek. Je loopt alles in je eigen tempo en krijgt aanwijzingen en tips van de trainers. Tot slot loop je met de groep rustig uit, zodat je hartslag weer zakt. Als cooling down volgen enkele rek- en strekoefeningen. De training duurt ongeveer 75 minuten.

Groepsgrootte

Er is plaats voor 12 deelnemers per groep. Elke groep wordt begeleid door deskundige en ervaren hardlooptrainers. 

Afsluiting

Tijdens de laatste training doe je een 5 km testloop.  Dit is een grote ronde door de Korte Duinen. Er zijn pijlen die de route markeren en er gaat een fietser mee als bezemwagen. 

Voor wie?

Deelname staat open voor iedereen. We gaan ervan uit dat je een redelijke basisconditie hebt en 3 x 5 minuten kunt hardlopen/joggen. Deze training is ook geschikt voor ervaren lopers die geblesseerd zijn geweest of om een andere reden weer rustig willen opbouwen. Heb je elders een startcursus of Start to Run gevolgd, dan ben je ook welkom. 

  • Voor leden van AV Triathlon is deze cursus het logische vervolg op de cursus Start Running en/of de StayFit-groep. Deelname voor leden van AV Triathlon is gratis.
  • Ben je (nog) geen lid? De kosten voor deze 12-weekse cursus bedragen € 45,00. 
  • Als niet-lid kun je na afloop verder trainen in een vaste hardloopgroep van AV Triathlon. De trainers kunnen je daarover informatie geven. Besluit je lid te worden, dan krijg je een AVT-bidon cadeau. Klik hier om je aan te melden als lid.

Handig om te weten
Je kunt 3x per jaar meedoen met de 5 km opbouw-cursus van AV Triathlon. De startdatum van de volgende cursus is verplaatst naar zaterdag 15 april 2023. Lukt het nu nog niet om 3×5 minuten hard te lopen? Volg dan eerst de cursus Start Running bij AV Triatlon. Deze cursus start gewoonlijk in september, januari en april. Meer informatie lees je hier.

Aanmelden en informatie

Heb je nog vragen? Of wil je je aanmelden? Stuur een mail naar (5kmopbouw@avtriathlon.nl)