AV Triathlon begint vanaf begin januari 2024 twee loopcursussen in Leusden. Naast de vertrouwde verzamelplaats voor de zaterdagochtendtrainingen voor het clubhuis in Amersfoort, krijgen recreatief hardlopers de mogelijkheid om de beginnerscursus Start Running of de vervolgcursus 5 kilometer opbouw in Leusden te volgen. Doe je mee?

Opzet cursus Start Running
Uitgangspunt bij de cursus Start Running is dat de deelnemers geen loopervaring hebben, we beginnen dus bij het ‘nulpunt’. Maar heb je al wel enige ervaring, dan ben je natuurlijk ook van harte welkom. Wij doen ons best om jou op een verantwoorde manier met plezier te laten hardlopen. Op deze site zie je meer informatie. De verzamelplek is aan de Maanweg 12 in Leusden-Zuid, de training, die start op zaterdagochtend 6 januari om 9 uur, is in het prachtige bosgebied Den Treek.

Doelen
⦁ je op een verantwoorde manier met plezier te laten hardlopen.
⦁ je een vanzelfsprekend verband leren te leggen tussen lopen en ‘lichaamsonderhoud’.
⦁ het verbeteren van je conditie.
⦁ je informatie verschaffen over de mogelijkheden die AV Triathlon jou als sporter biedt.

Middelen
⦁ we geven uitleg en toelichting op de trainingen.
⦁ we doen elke training een warming up met een gestaag groeiend aanbod aan rek- en/of lenigheidsoefeninigen.
⦁ elke training is er een kern: dat is dan het doel van die training op dat moment.
⦁ na de kern gaan we rustig uitlopen en sluiten af met een cooling-down.

Opbouw van de cursus
Vanaf les 1 beginnen we met rustig inlopen, gevolgd door een warming up met een aantal rek- en lenigheidsoefeningen. Die oefeningen zijn van belang om blessures te voorkomen. We proberen waar mogelijk van ‘boven’ naar ‘beneden’ of andersom te werken, met als doel een routine te bieden voor als je een keer zelf gaat trainen. In de loop van de cursus introduceren we een aantal vormen van loopscholing (gericht op je looptechniek). Kledingadvies: sportieve kleding en sportschoenen.

Lessen 1 tot en met 5
Te beginnen met les 1 (een piramide van 15 tot 60 seconden hardlopen met steeds even veel herstel als de duur van de inspanning) wordt het lopen uitgebreid tot een piramide waarin de langste looptijd 2 1/2 minuut duurt met een herstelperiode van maximaal 30 seconden.

Lessen 6 tot en met 10
Hierin bieden we een aantal verschillende trainingsvormen aan. Daarbij valt te denken aan:
⦁ Fartlek-training, afwi9elende training waarbij je gebruik maakt van diverse soorten ondergrond;
⦁ Heuveltraining;
⦁ Tempotraining in piramidevorm (200/300/400/300/200 meter);
⦁ Loopscholingsonderdelen;
⦁ Mul zand;
⦁ Hartfrequentietraining.

Les 10
Bij de afsluitende training kun je 15 minuten aan één stuk hardlopen.
Na deze cursus geven we je advies over het vervolg van je ‘loopcarrière’.

Foto Hans Kerchman

Training Den Treek

Aanmelden
Er is plaats voor zo’n 20 deelnemers. Voor leden van AV Triathlon is de cursus gratis, voor niet-leden 45 euro. Aanmelden kan via startrunning@avtriathlon.nl. Wil je ook de 3 volgende vragen beantwoorden:
– wat heb je de afgelopen 5 jaar aan sport gedaan?
– ben je blessuregevoelig, voor zover je weet?
– wat is jouw persoonlijke doel wat je wilt bereiken door mee te doen aan deze cursus?
Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met Harmen van Zwol / Gerrit van de Berkt: 0627839803 of 0611742786. Ook kan je een mail sturen naar gerritvdberkt@gmail.com.

5 kilometer opbouw-cursus

Lekker in de buitenlucht werken aan je conditie: dat is de 5 km opbouw-cursus van AV Triathlon in Leusden! Heb jij zin om in beweging te komen? Ben je toe aan een (nieuwe) uitdaging? Start dan begin 2024 goed met de 5 km opbouw-cursus waar we je nu de mogelijkheid geven om op een verantwoorde manier te gaan hardlopen. Het is motiverend om dat in een groep te doen, samen trainen, samen beter worden.… en samen die 5 kilometer uitlopen!

Foto Hans Kerchman

Den Treek

Trainingsdoelen
Wat kun je verwachten van de 5 km opbouw-cursus?
⦁ je verbetert stapsgewijs je uithoudingsvermogen;
⦁ je werkt op een verantwoorde manier aan de belasting van spieren, gewrichten, banden en pezen;
⦁ je bouwt een betere looptechniek op;
⦁ je leert blessurevrij hard te lopen;
⦁ na 10 weken kun je 5 km zonder pauze hardlopen.

Programma
We starten donderdagavond 4 januari om 19.30 uur bij het gemeentehuis in Leusden. De training begint met ca. 10 minuten inlopen (wandelen/joggen). Daarna doe je in een kring oefeningen om je spieren los te maken en te voelen of alles soepel gaat. We doen dan wat oefeningen gericht op de techniek van het hardlopen.

Daarna volgt de kern van de training: steeds een stukje hardlopen, afgewisseld met rust (wandelen), en dit herhaal je een aantal keer. De tijd die je aaneengesloten loopt, wordt steeds langer. Na 10 weken kun je ongeveer 30 minuten onafgebroken hardlopen. De trainingsvormen zijn heel afwisselend; je maakt kennis met de interval, piramide, duurloop, heuveltraining en fartlek. Je loopt alles in je eigen tempo en krijgt aanwijzingen en tips van de trainers. Tot slot loop je met de groep rustig uit, zodat je hartslag weer zakt. Als cooling down volgen enkele rek- en strekoefeningen. De training duurt ongeveer 75 minuten.

Afsluiting
Tijdens de laatste training doe je een 5 km testloop.  Dit is een ronde rond het Lockhorsterbos.

Voor wie?
Deelname staat open voor iedereen. We gaan ervan uit dat je een redelijke basisconditie hebt en 3 x 5 minuten kunt hardlopen/joggen. Deze training is ook geschikt voor ervaren lopers die geblesseerd zijn geweest of om een andere reden weer rustig willen opbouwen.
Deelname voor leden van AV Triathlon is gratis. Ben je (nog) geen lid? De kosten voor deze 10-weekse cursus bedragen € 45 euro.

Handig om te weten
De startdatum van de volgende cursus is donderdag 4 januari 2024, we starten om 19.30 uur bij het gemeentehuis in Leusden aan ‘t Erf 1.

Aanmelden en informatie

Voor vragen over de cursus kun je contact opnemen met Harmen van Zwol / Gerrit van de Berkt: 06-27839803 of 06-11742786. Ook kun je een mail sturen naar gerritvdberkt@gmail.com.