AV Triathlon bestaat komend jaar 40 jaar. De vereniging gaat dat lustrum het hele jaar vieren met festiviteiten en bijzondere activiteiten, waar heel Amersfoort (en ook Leusden) bij betrokken wordt.

,,We willen als vereniging zichtbaarder zijn in de stad. Het plan is om een aantal trainingen niet in Bos Birkhoven te houden, maar in de wijken en in Leusden. Wijkbewoners worden uitgenodigd om, zonder enige verplichting, mee te lopen of mee te wandelen, om zo de vereniging te leren kennen,” licht voorzitter Luuk Hazenberg het ambitieuze voornemen toe.

voorzotter Luuk Hazenberg en lustrumcommissie lid Theo Hendriksen

Bestuursvoorzitter Luuk Hazenberg (l) en lid van de lustrumcommissie Theo Hendriksen

Recreatief hardlopen
Het was in 1984 dat een groep ontevreden Altis-lopers besloot een eigen vereniging op te gaan richten, een club niet louter gericht op prestaties, maar op samen sporten en gezelligheid. Gerard Smink, Koos Rademaker, Leo van Kuijk, Dick Sperling en Eliza de Neef stonden aan de wieg van AV Triathlon, een vereniging met aandacht voor recreatief hardlopen, maar ook voor fietsen en zwemmen. AV Triathlon is opgericht op 12 november 1984.
Sinds vorige maand is een zevenkoppige lustrumcommissie, samen met het bestuur, bezig met de voorbereiding van het lustrumjaar.  Voorzitter Luuk Hazenberg (56) en lid van de lustrumcommissie Theo Hendriksen (67) geven een toelichting op de plannen die in ontwikkeling zijn.

Oprichters AV Triathlon, vlnr: Alie Veenstra, Leo van Kuijk, Eliza de Neef, Patty Pluggers, Dick Sperling, Gerard Smink en Koos Rademaker

Het belooft een opwindend lustrumjaar te worden.
Luuk Hazenberg: ,,Het lustrumjaar geeft ons de kans de zichtbaarheid van de club te vergroten. Niet alleen hier in het clubhuis, maar in heel Amersfoort en zelfs in Leusden. We willen gedurende het jaar een aantal zaterdagochtendtrainingen in de wijk organiseren. De opzet is om alle wijken daarbij te betrekken. Het idee is om dit samen met de wijkteams op te pakken.”
Theo Hendriksen vult aan: ,,Alle groepstrainingen vinden dan in de wijk plaats. Wandelen, nordic walking, hardlopen, bootcamp, mogelijk ook de jeugdtrainingen. We starten dan in één wijk en koppelen daar één of twee andere wijken aan vast. Amersfoort heeft 19 wijken, en die willen we op acht zaterdagen allemaal aandoen. Ook gaan we naar Leusden. Het biedt de mogelijkheid nieuwe leden te werven.”
,,Bij het vertrekpunt in een wijk – een sportaccommodatie, wijkcentrum of misschien een bibliotheek – zetten we de startboog neer. En een koffiekraampje. Of dit allemaal gaat lukken, is nog de vraag. Het is een puzzel. We overleggen hierover met de dienst SRO van de gemeente.”

De vereniging wil dus de zichtbaarheid in Amersfoort vergroten.
Luuk: ,,Ja. In alle activiteiten van het komend jaar gaan we de zichtbaarheid van de vereniging vergroten. We gaan AV Triathlon op de kaart zetten. Als er een loopwedstrijd is, bij voorbeeld de clubkampioenschappen eind januari, zorgen we ervoor dat de startboog van AV Triathlon er staat en dat er informatiekraampjes staan, zodat we onze naam laten zien. Er komt een speciaal lustrumlogo, dat zaterdag op de algemene ledenvergadering wordt gepresenteerd. De ambitie is verder om zoveel mogelijk deelnemers van het clubkampioenschap in de blauwe clubkleuren te laten hardlopen.”
,,Bij een evenement of een cross moet altijd informatie over de vereniging te verkrijgen zijn. Wat is er allemaal te doen bij AV Triathlon? Waar kan ik lid worden? Dat is een stuk promotie, belangrijk voor de club.”

Reclamezuil
,,De grootste reclamezuil zijn wijzelf – de leden. Ik zie de jeugdleden in het blauw, maar de volwasssen sporters nauwelijks. Een blauwe sweater of T-shirt met daarop AV Triathlon zorgt voor naamsbekendheid. Er komt een speciaal blauw lustrum T-shirt dat iets minder dan 10 euro gaat kosten. Als we straks in de wijk zijn, moet er een blauwe golf door de wijk gaan. Die trots wil ik terug laten komen,” vindt de voorzitter.

,,Ik zeg wel vaker: ‘Er moet meer blauw op straat’.”

Hoe ziet het programma er voor komend jaar verder uit?
Theo: ,,Het idee is om niet alleen een lustrumfeestje te organiseren in november 2024, maar om meer festiviteiten te laten plaatsvinden. Gepland zijn ondermeer in augustus ruim een week lang allerlei olympische activiteiten in en rond het clubhuis. Op mogelijk 24 augustus is er een sport- en speldag voor de hele familie met een barbecue. De jeugd gaat eind maart met een bus ook naar de Zandvoort Circuit Run. Mogelijk is er op 7 september een evenement onder het mom van Heel AV Triathlon Bakt!– een bakwedstrijd van zoete en hartige taarten, cakes tot lekkere hapjes. Gekeurd door een deskundige jury. En in november is natuurlijk het lustrumfeest.”

Hoe gaat het met AV Triathlon?
Luuk: ,,Na corona is het ledenaantal van AV Triathlon, ooit zo’n 1200, teruggelopen tot 980. Nu gaan we weer richting de 1000 leden. Dat is mooi. Maar die voorzichtige groei moeten we vasthouden, en op z’n minst meegroeien met de bevolkingstoename van de stad.”

,,We willen goede faciliteiten hebben, zoals een volwaardige atletiekbaan bij het clubhuis, om lekker te kunnen sporten. Het is daarom belangrijk dat we groeien, om te laten zien dat wij maatschappelijk relevant zijn, voor verbinding zorgen, en om een sterke onderhandelingspositie in te nemen richting de gemeente.”

De organisatie van het lustrumjaar kan nog vrijwilligers gebruiken. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar Theo Hendriksen. theo.hendriksen@xmsnet.nl

(Peter van de Vusse)