Vrijwilligers vormen de basis van onze vereniging. Maandelijks zetten we één van hen in het zonnetje, om onze waardering voor hen te laten zien en andere leden te inspireren ook vrijwilliger te worden. 

Wil je iets over jezelf vertellen?
Ik woon al bijna 27 jaar met Annemieke in het Leusderkwartier. Onze drie zoons en onze pleegzoon zijn inmiddels alweer een aantal jaren het huis uit.
Ik werk als adviseur/productmanager bij OpMaat in Leusden, het landelijk expertisecentrum voor betaalbare koopwoningen.

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?
Ik ben in 2000 lid geworden samen met mijn oudste zoon, die toen C-pupil werd. De andere twee zoons volgden in de jaren daarna.
Ik had altijd behoorlijk veel hardgelopen, tot het drukke leven met kleine kinderen aanbrak. Dit was een mooie gelegenheid om weer te beginnen.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?
Ik ben jarenlang best actief geweest in de vereniging: bestuurslid, WOC, beheer van de website, bijhouden uitslagen en clubrecords, ploegleider. Veel activiteiten hadden te maken met de wedstrijdgerichte baanatletiek, die toen in de vereniging flink in de lift zat. Sinds een jaar of zeven is dat uit de vereniging verdwenen, en staat de recreatieve sport meer voorop. Ook prima, maar daar heb ik minder affiniteit mee. Mijn vrijwilligersactiviteiten verschoven daarmee wat meer naar de atletiek buiten AV Triathlon.
Verder vind ik het zelf, als recreatieve hardloper, gewoon gezellig en stimulerend om met een groepje te lopen.

In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren?
Ik train op dinsdagavond op de baan bij Ton. En op zaterdag in de groep van Michaël en Jan-Willem. Bij beide groepen bungel ik, samen met wat anderen van de oudere garde, langzamerhand achteraan. Maar voorlopig mogen we nog mee blijven doen.
 

Wat doe je als vrijwilliger en waarom ben je vrijwilliger geworden?
Ik begon als jurylid toen mijn kinderen pupil waren en we met de vereniging naar veel wedstrijden gingen. Klassiek verhaal dus. Zo sta je niet alleen maar langs de kant, maar doe je zelf ook nog wat. Van het één kwam het ander: cursussen scheidsrechter en wedstrijdleider. In het begin hadden we binnen de vereniging geen kader om zelf baanwedstrijden te organiseren, maar rond 2007 zijn we daar met een groepje maar eens mee begonnen. En al binnen een paar jaar konden we met de wedstrijdorganisatiecommissie jaarlijks een serie prima wedstrijden organiseren. De laatste jaren hebben we dat wat teruggeschroefd, omdat de wedstrijdsport minder draagvlak heeft binnen de vereniging.
Inmiddels speelt nog maar ongeveer een kwart van mijn vrijwilligerswerk zich binnen de vereniging af. Ik ben binnen AV Triathlon betrokken bij de organisatie van de Keistad Baancompetitie, jaarlijks een stuk of drie andere baanwedstrijden en de regionale crosscompetitie.
Voor de Atletiekunie ben ik regelmatig wedstijdleider of scheidsrechter bij competitiewedstrijden. Ook ben ik in die rollen nogal eens actief bij wedstrijden van andere verenigingen. Zo ben ik al vele jaren wedstrijdleider bij de Kermismeerkampen in Best (bij Eindhoven), een héél gezellige wedstijd bij een vereniging met een perfecte wedstrijdorganisatie. Bij de Sylvestercross was ik de afgelopen jaren wedstrijdleider. Dit jaar niet, want met oudjaar ben ik niet in het land. In 2021 was ik bij het door Altis georganiseerde NK junioren hoofd accommodatie en materiaal.
Sinds vijf jaar ben ik voor de Atletiekunie accommodatie-inspecteur. Met een man of zes inspecteren we alle banen op wedstrijdgeschiktheid en veiligheid. Dat doen we na nieuwbouw of renovatie, en daarna iedere drie jaar. In die vijf jaar ben ik inmiddels zeker wel op de helft van de bijna 200 atletiekbanen in het land geweest. Zo kom je nog eens ergens! Maar ook: je komt bij al die verenigingen over de vloer, ieder met hun bijzonderheden en met steeds weer een andere relatie met de gemeente of met het sportbedrijf dat de accommodatie beheert.


Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?
Ga gewoon eens meedraaien als hulp-jurylid bij de clubkampioenschappen of bij een klein wedstrijdje. Dan leer je vanzelf al een heleboel. Dan nog een keer een jurycursus en de wereld ligt voor je open.

Stel dat je je taken ooit overdraagt aan een volgende vrijwilliger, welke eigenschappen of kennis moet hij/zij in huis hebben om jouw rol goed te kunnen doen?
Het is wel handig wanneer je belangstelling hebt voor baanatletiek. En handig ook wanneer je een beetje kunt plannen en organiseren.
Wanneer je verder wilt als jurylid of in de wedstrijdorganisatie, dan raad ik aan om vooral veel bij andere verenigingen te jureren en rond te kijken. Overal gaat het net even iets anders en maak je andere situaties mee. Daar steek je veel meer van op dan alleen maar bij je eigen vertrouwde vereniging.