Foto Ries de Beer

Op zondag 4 september vond voor de zesde keer de Keistad Triathlon plaats. Vanwege blauwalg in de Eem was het onderdeel zwemmen geschrapt. Maar dat was niet het enige obstakel waar de organisatie tegenaan liep. Organisator Henk Oosterhof geeft een toelichting op het sfeervolle evenement.

,,Nadat we de “corona editie” in 2021 hadden georganiseerd, waren we vrij zeker dat het dit jaar niet “uitdagender” kon worden. Met alle maatregelen en extra voorbereidingen kregen we het voor elkaar om een veilige wedstrijd te organiseren. Dus deze editie was een fluitje van een cent. Wel wisten we dat het voor de vrijwilligers een uitdaging zou worden en waarschijnlijk meer dan in de andere jaren.”

,,Ook het feit dat we om ons heen wedstrijden zagen uitvallen vanwege te weinig atleten of vrijwilligers zetten ons wel op scherp. Maar de aanloop van vrijwilligers verliep toch boven verwachting en ook de inschrijvingen van het aantal atleten verliep erg goed. Wat kon er eigenlijk misgaan? Zo vroegen wij ons af, alle voorbereidingen en bestellingen liepen op schema.”

 

Foto Ries de Beer

,,Op 22 augustus kregen we een foto toegestuurd waarop druk metselende bouwvakkers zijn te zien in de zogeheten wisselzone. Na berekening blijkt dat we opeens 150 fietsers niet meer kwijt kunnen terwijl de wedstrijd inmiddels vol zit met zelfs wachtlijsten! In een uiterste inspanning in die week zijn we in staat geweest om de fietsen te herplaatsen op een nieuw gevormde wisselzone en in een grotere bestaande wisselzone. Er was een fout gemaakt bij de gemeente Amersfoort waardoor per abuis twee vergunningen zijn afgegeven en dus in deze overlap resulteerde.”

Blauwalg

,,Nog voordat we bekomen waren, kwam de volgende verrassing. Bij de controle van het zwemwater bleek de Eem blauwalg te bevatten en dat betekende direct voor ons een duathlon of Run-Bike-Run. Nu heb je zoiets wel op de plank liggen als Plan-B maar nu moest het voor het echie! Dat bleek dan toch nog een dingetje, want met de geplande chronoloog zouden er op een zeker moment erg veel fietsers op het parcours zijn.”

,,Dus na de nodige herberekeningen hebben we de gehele chronoloog omgegooid terwijl de atleten en vrijwilligers zich afvroegen waar de informatie bleef. Nou daarom dus. Nu we dit probleem hadden geslecht, dachten we alleen nog aan opbouwen en de wedstrijd, “business as usual”!”

Foto Ries de Beer

,,Op zaterdagochtend kwamen we aan bij de nog op te bouwen wisselzone en ja hoor daar was probleem nummer 3! Er was gewoon markt op onze wisselzone! Nadat we waren bekomen van deze teleurstelling, besloten datgene op te bouwen wat wel kon. Zo rond 14:00 uur gingen de “opbouwers” naar huis om rond 16:30 het 2de deel verder op te bouwen. Wat een motivatie van hen om dat zomaar te doen dacht ik nog.”

Vrijwilligers

,,Het resultaat is dat het wederom een fantastische wedstrijd is geweest en dit is door atleten en vrijwilligers aangegeven. Dit was niet mogelijk geweest zonder de zeer enthousiaste vrijwilligers die het tot een sportfeest hebben gemaakt waar atleten graag komen sporten. AV Triathlon mag trots zijn op deze jaarlijkse wedstrijd.”