De marathon staat op menig bucketlist. De magische afstand van 42,195 km is en blijft fascinerend. Wie wel eens een wedstrijd loopt van 10 km of een halve marathon, zal dat beamen. Dit voorjaar heeft een groot aantal leden de stap gewaagd – opnieuw, of voor de eerste keer. Met heel veel kilometers in de benen staan zij goed voorbereid aan de start van hun voorjaarsmarathon.

 

Net als voorgaande jaren werkten Altis, Pijnenburg en Triathlon (APT) samen in aanloop naar ‘Rotterdam’. Want: samen loopt het leuker! Vanaf half januari zijn er gezamenlijke duurlooptrainingen gehouden, begeleid door trainers van de drie verenigingen. De animo was groot: ruim 70 mensen meldden zich aan, grotendeels leden, maar ook een stuk of 15 mensen ‘van buiten’. Vandaag was voor de meeste deelnemers het slotstuk: ‘de mooiste’,  oftewel de Marathon Rotterdam.

 

Kortjes en klassiekers

De routes varieerden in lengte. Bij de laatste training [zie groepsfoto] op 9 april was de 18 km ‘een kortje’ in vergelijking met de drie ‘dertigers’ of meer in de voorafgaande weken. Op het programma stonden klassiekers als de Zevendorpenloop, over de Paltz, rondje Groeneveld/Lage Vuursche en sinds twee jaar het Let de Stigter-pad. Zo kom je nog eens ergens! Dat zeggen ook deze vier enthousiaste lopers die op 16 april debuteerden op de Marathon Rotterdam. Lees de voorbeschouwing van Gerret, Karin, Lynn en Martijn.

v.l.n.r. op de foto Karin, Lynn, Gerret en Martijn vlak voor de start van de Marathon Rotterdam

Coretraining helpt bij hardlopen

Gerret Sanders (35): “Rotterdam schijnt de gezelligste marathon te zijn. Vorig jaar trainde ik bij Altis voor de halve marathon van Amersfoort. In het najaar ging ik bij Triathlon meetrainen voor de halve van Egmond. Toen besloot ik om gelijk maar door te pakken en voor de marathon te gaan trainen. Ik vond het heel leuk, maar dacht bij de langste afstanden wel: waar ben ik aan begonnen? Maar als je er dan in de laatste kilometers doorheen zit, word je door de groep vanzelf meegesleept. In mijn eentje was dat nooit gelukt. Ter voorbereiding heb ik ook coretraining gevolgd bij Discipline Sports en het verrast me dat dat helpt om beter te lopen. Mijn doel in Rotterdam is: uitlopen. De finishtijd komt op plek 2. Regelmatig drinken en een gel nemen, dat is het plan.”

Gerret finishte in 4:14 uur.

 

Steeds je grenzen verleggen

Karin Proper (51), lid van AV Pijnenburg, begon rond haar 50e aan het plan voor de langere afstanden. Het begon met een 10km-loop, gevolgd door een halve marathon. “Eerst durfde ik niet hardop te zeggen dat ik aan een marathon dacht. Toch is het ervan gekomen: in Amsterdam liep ik in oktober voor het eerst de marathon in 4.02 uur. Het proces, de weg ernaartoe, is misschien nog wel leuker dan de marathon zelf.  Wat waren die laatste kilometers van de marathon namelijk zwaar! Ik vroeg me serieus af waarom ik er aan begonnen was, en waarom mensen die het waarschijnlijk net zo zwaar hebben als ik, toch weer aan de start staan voor een volgende marathon. Ik weet het antwoord niet, het zal een virus zijn, want ook ik sta weer in het startvak, dit keer in Rotterdam! Ook ter voorbereiding op de marathon Rotterdam heb ik weer genoten van het proces. Elke week een prachtige route, met goede begeleiders die op het juiste tempo lopen. Bijna elke week verleg je je grenzen. Iedereen respecteert elkaar, geeft elkaar complimenten voor de prestaties. Dat sociale spreekt mij erg aan. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen, ook dat was zó leuk. In Rotterdam zal het anders zijn dan tijdens mijn eerste marathon. Toen liep ik puur op gevoel. Nu ben ik nog in dubio wat te doen: op de klok lopen of op gevoel. Je snapt wel dat ik onder die 4 uur wil duiken.”

Karin finishte in 3:49 uur.

 

In het voetspoor van vader

Lynn Dybiona (27) heeft net als Gerret eerst meegedaan aan de voorbereiding voor de halve van Egmond. Na die wedstrijd (‘mijn eerste halve’) kon ze gelijk doorstromen naar de marathontraining. “Mijn vader liep in 2009 in Amersfoort zijn eerste marathon. Toen ik dat zag, wilde ik het ook! Ik ben nu twee jaar lid bij AV Triathlon en train drie keer per week. Soms zag ik wel op tegen de zondagse duurlopen. Eenmaal onderweg gaat het toch makkelijker dan gedacht, omdat je met iedereen kunt kletsen. En je komt op plekken die niet kent. Ook al woon ik hier al mijn hele leven, ik heb toch een nieuwe omgeving ontdekt. Ik heb wat last gehad van blaren. Een week rust, goed intapen, en toen ging het weer. Mijn plan voor Rotterdam is om relaxed en lekker te lopen, met diep in mijn hart een finishtijd van 3.45 uur.”

Lynn finishte in 3:41 uur.

 

Van supporter naar finisher

Voor Martijn van der Linden (51) is Rotterdam de ultieme uitdaging. Hij kwam erop doordat hij al twee keer als supporter voor een vriend langs het parcours stond. “Toen wilde ik het zelf ook! Ik bedacht wel: als ik het goed wil doen, dan moet ik er goed voor gaan trainen. Na een tip dat je samen kon trainen bij de drie atletiekverenigingen heb ik me aangemeld. En het is 100% uitgekomen. Doordeweeks loop ik bij loopgroep Vathorst, op zondag train ik met de marathongroep. Het voordeel is dat je met iedereen kunt kletsen en er is support van de trainers met allerlei tips. Die echt lange duurlopen had ik niet eerder gedaan, dan vond mijn lichaam eerst niet zo leuk…. Door deze voorbereiding heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt. Een tijd van rond de 4 uur is prachtig, maar 4.30 uur is ook goed. En als het goed gaat, wie weet – komt er nog een tweede marathon.”

Martijn finishte in 4:23 uur.

 

Tevreden en trots

Niet alleen in de Maasstad, maar ook in andere steden deden onze loopmaatjes mee: Gent, Parijs, Hamburg, Nagano, Leiden en Kopenhagen, en niet te vergeten de Two Rivers Marathon in Zaltbommel! Tijdens de duurlopen op zondag is daar onderling veel over gepraat en ook in de appgroep heeft iedereen met elkaar meegeleefd. Oók met de pechvogels die als gevolg van een blessure hun startnummer aan de wilgen moesten hangen of voortijdig moesten uitstappen. Volgende keer beter!

Als ‘de drie hoofdtrainers’ kunnen we met een gevoel van tevredenheid en trots terugkijken op de medaille-oogst dit voorjaar. Heb je al zin in de volgende ronde? Wij gaan er weer voor, vanaf januari 2024. Samen loopt het leuker!

 

Namens de trainers, Henri Bolk (Altis), Vincent van Leent (Pijnenburg), Christl Foekema (Triathlon)