Nu ik een paar maanden in het bestuur van AV Triathlon zit, wil ik graag alle onderdelen en groepen leren kennen. Zaterdag 26 augustus mocht ik hiervoor meelopen met één van de twee Nordic Walking groepen van AVT.

Voor ik mijn stoute wandelschoenen aantrok heb ik mezelf eerst een beetje verdiept, wat is dat Nordic Walking eigenlijk? Even snel googlen leerde mij: “Nordic Walking is een technische wandelvorm waarbij je met aangepaste stokken je hele lichaam traint. De techniek is verwant aan die van het langlaufen en komt uit Finland. Nordic Walking is geschikt voor alle leeftijden en niveaus, en heeft veel voordelen voor de gezondheid. Het verbrandt meer calorieën, versterkt het hart-longsysteem, en veroorzaakt weinig blessures.”

Lopen met stokken

Dat klinkt goed, dus om 09:00 op zaterdag melde ik mij bij de groep die onder leiding van Wil Laeven een training afwerkt. Direct bij aankomst stonden een paar stokken voor mij klaar, die in deze sport “poles” heten. Als hardloper ben ik natuurlijk helemaal niet gewend met stokken te lopen. Gelukkig kreeg ik vanuit de groep direct het advies de poles eerst maar eens een beetje losjes mee te slepen, ik zou daarmee vanzelf de juiste beweging krijgen.

Struikelen

Het werkte. Geconcentreerd wandelde ik verder, maar was ik continu nog wel bezig met ‘moet ik nu links of rechts naar voren bewegen’. Eerlijk is eerlijk, ik struikelde af en toe bijna over mijn stokken; zo makkelijk is het niet! De training begon met een warming up en daarna werden wij met “een kern” uitgedaagd om continu in hetzelfde tempo te blijven lopen.

Ik lette tijdens de leuke gesprekken in de groep steeds minder op mijn stokken en zonder het door te hebben hielden we een behoorlijk wandeltempo aan. We gingen stiekem toch steeds iets sneller . Onderweg passeerden regelmatig hardlopers van onze vereniging die met verhitte gezichten voorbij draafden.

7.5 kilometer

Ondanks mijn beperkte techniek had ik toch het gevoel lekker actief bezig te zijn en genoot ik van het gezelschap en de natuur. Voor ik het door had, waren we ruim een uur onderweg en hadden we 7,5 kilometer afgelegd. Na uiteraard het rekken naderhand, nam ik afscheid van een hele leuke sportieve groep.

En, ik zeg het nog eens via deze weg; bedankt dat jullie mij meegenomen hebben. Nu ik dit op papier zet, denk ik vol trots: Wat is het mooi hoe we met elkaar sportief bezig zijn en wat voelt het goed om zo snel in een groep te worden opgenomen. Nordic Walking is leuk, technisch en inspannend. Als je denkt ‘dat Nordic Walking is wel iets voor mij’, trek dan ook je stoute wandelschoenen aan! Ik kan het je aanraden.

Ik ben benieuwd welke groep mij de volgende keer mee gaat vragen!