Ken jij het AVT sportcafé al? Onder deze noemer kun je als lid meedoen aan webinars over actuele thema’s. In maart kun je nog meedoen aan het webinar over blessurepreventie (10 maart) en een webinar over gezonde hersenen (24 maart).

Omdenken in coronatijd. Wat kan er nog wél? We wandelen, lopen hard, fietsen… buiten in beweging zijn lukt best goed, met wat hulp van je trainer, een loopmaatje, kinderen of de hond. Maar SAMEN met je groep zit er nog steeds niet in. De jeugd mag trainen, maar voor de rest is het clubhuis dicht. Geen koffiedrinken na afloop, niet bijpraten, we missen je! Daarom organiseren we het AVT sportcafé.

Opzet van het webinar
Het AVT sportcafé is een digitale plek om bekende gezichten te zien en met elkaar iets op te steken van onderwerpen die veel mensen bezig houden. Er is een expert die iets vertelt over een onderwerp en daarna kun je met anderen hierover doorpraten. Je doet ideeën op, krijgt inspiratie en raakt hopelijk gemotiveerd door alle ervaringen. Je kunt meedoen zonder aanmelden. Klik om 20.00 uur op de link in de uitnodiging. Je hoeft vooraf niet iets te installeren en je hebt geen Google account nodig.

Webinar ‘Loop wijzer zonder pijntjes en blessures’, woensdag 10 maart 20-21 uur
~
Met Dorien Janse, sportfysiotherapeut, lid medische commissie AV Triathlon

Wil jij weten wat je moet doen:
– om een blessure te voorkomen?
– als je tijdens of na het lopen ergens pijn hebt?
– als je een blessure hebt en weer wilt gaan lopen?

Wil je weten waardoor blessures ontstaan? Dan is dit echt een programma voor jou. Dorien geeft je inzicht en zet je aan het oefenen. Zo blijf je gezond in beweging!

Meedoen: klik op https://meet.google.com/qan-msqv-wch

 

Webinar ‘gezonde hersenen’, woensdag 24 maart 10-21 uur.

We weten dat beweging goed is voor lijf en leden, én voor je geestelijke gezondheid. Maar hoe werkt dat precies? Wat draagt beweging bij aan gezonde hersenen en hoe werkt dat? Moniek Beltman, voorlichter bij de Hersenstichting (bekend van hoogleraar Erik Scherder en de wandel-app ‘Ommetje’), legt het uit.

Meedoen: klik op https://meet.google.com/xnf-jnvv-kjm

Terugblik eerste webinar: “De zin van hardlopen is de zin ín hardlopen”
Afgelopen woensdagavond, 3 maart, was de eerste editie van het AVT Sportcafé. Een digitale bijeenkomst speciaal voor AVT leden. Haptonoom en hardloper Roel Nooteboom gaf informatie over ‘Hardlopen met gevoel’. Zo’n 25 belangstellenden deden mee aan het webinar.

Ter inleiding liet Roel een aantal stellingen de revue passeren over plezier hebben in en genieten van sport. Vervolgens legde hij uit hoe denken, gedrag en gevoel (zintuiglijk en emotioneel) van invloed zijn op elkaar. Ook je omgeving (de ruimte waar je je bevindt en de mensen om je heen) speelt daarbij een belangrijke rol. Roel legde uit dat haptonomie daar over gaat: voelen, gevoel en contact en de onderlinge samenhang.
Om het wat praktischer te maken deden we een oefening in het bewust worden van hoe je je voelt om meer contact met je lichaam te krijgen. Heel ontspannend.
Maar het belangrijkste is natuurlijk: Hoe kun je dit toepassen bij het hardlopen? Van belang is waar je je aandacht op richt. Soms kan het beter zijn om zonder horloge te gaan lopen (of pas achteraf te kijken), zodat je meer kunt genieten van het hardlopen in plaats van bezig te zijn. Ook kan het goed zijn je aandacht eens te richten op de ondergrond waarop je loopt om bewuster te zijn van waar je mee bezig bent. Of op het voelen van een deelbeweging, voel bijvoorbeeld hoe je armen bewegen. En kijk eens om je heen! Soms ben je zo gefocust op prestatie dat je de omgeving niet meer ziet. Voel je je gespannen of ontspannen tijdens het lopen? En word je eens bewust van hoe je je voelt, hoe beleef je het hardlopen? Ten slotte zijn er natuurlijk de ‘krenten in de pap’ die het hardlopen zo plezierig maken: Beleef je iets leuks? Zie je bijvoorbeeld iets moois of voer even een leuk gesprekje met iemand.
Tot slot hebben we met elkaar ‘digitaal geeltjes geplakt’ als reactie op een aantal stellingen, zoals ‘prestaties en loopplezier gaan niet samen’. En vervolgens kort met elkaar doorgepraat over de stelling.
Al met al een leerzame bijeenkomst, die samengevat kan worden met de stelling waarmee Roel zijn presentatie afsloot: De zin van hardlopen is de zin ín hardlopen.

Ilse Bruinekreeft