We zijn inmiddels ruim een maand in het nieuwe jaar en er gelden nog steeds strikte corona-maatregelen. Alleen de jeugd traint in groepen, de overige takken van sport liggen stil. Tot nu toe was het coronateam van AV Triathlon achter de schermen druk met het uitwerken en toepassen van de coronamaatregelen. Hoe staat het er nu voor? Zeven vragen aan Lex Borghans, voorzitter van het coronateam.

  1. Hoe gaat het nu met het coronateam?

“Het team heeft een adempauze. Maar ook tijdens deze pauze komen er toch dingen voorbij die opgepakt moeten worden. Zo ben ik met Bart Götte van de jeugdcommissie voorafgaand aan de avondklok bezig geweest om met Altis te kijken naar mogelijke aanpassingen in het trainingsrooster voor de Atletiekbaan Schothorst. Maar voor de jeugdtrainingen van AV Triathlon is er uiteindelijk niets gewijzigd.”

  1. Krijgen jullie veel vragen van trainers, ouders of leden?

“Er komen af en toe vragen binnen van leden die heel graag weer willen trainen of van de faciliteiten gebruik willen maken. Hier kunnen we helaas meestal geen vervolg aan geven, omdat de door de overheid afgekondigde maatregelen die ruimte niet bieden. Maar ik begrijp heel goed dat leden zoeken naar openingen om te kunnen sporten. Als commissie vinden we het ook niet leuk dat we met handen en voeten gebonden zijn aan de regels en onze leden wel duidelijkheid kunnen geven maar niet verder kunnen helpen.”

  1. Hoe zorgen jullie dat iedereen op de hoogte is van de actuele stand van zaken?

“Dit is een enorme uitdaging. Enerzijds omdat er veel te communiceren is, maar het is ook algemeen bekend dat als je teveel gaat communiceren de ontvangers zoek raken in de overmaat aan informatie. We streven er daarom naar kort en bondig en alleen het noodzakelijke te communiceren. Dit doen we via de website, nieuwsbrieven én via de Whats App groepen voor de diverse trainingen. Ons advies aan iedereen is dan ook: zorg dat lid bent van de Whats App-groep voor je trainingen; geef dit door aan je trainer!”

  1. Wat is het volgende moment dat bepalend wordt voor een eventuele versoepeling?

“Om eerlijk te zijn, ik weet het echt niet meer. Momenteel staan alle indicatoren in het rood en ligt de dreiging van nieuwe virus-varianten op de loer. Er zit niets anders op dan afwachten.”

  1. Wanneer schat jij in dat we weer in groepen of groepjes kunnen trainen?

“Ik ga er nu van uit dat dit niet eerder dan begin april zal zijn. Dit is ver weg en ook bijzonder jammer dat het zolang duurt. Ik merk uit de gesprekken die ik heb met leden dat ze het trainen in de groep héél erg missen. Vrijwel iedereen blijft wel op individuele basis trainen maar het sociale aspect wordt toch enorm gemist. Gelukkig blijft er toch veel betrokkenheid met elkaar via Whats App en hebben we dit hulpmiddel. Je moet er niet aan denken dat we dat nu ook niet zouden kunnen gebruiken.”

  1. Wat kunnen wij als leden doen om toch in beweging te blijven?

“Probeer vooral de regelmaat van het trainen vast te houden. Het is veel belangrijker dat je het ritme van het trainen continueert dan dat je de trainingen doet in de omvang die je gewend was. De regelmaat geeft houvast. Niet ontevreden zijn dat je minder ‘meters’ maakt dan gebruikelijk, maar wel heel tevreden zijn als je erin slaagt om je trainingsritme vast te houden. Ik zie dat de commissie hardlopen volwassenen allerlei leuke opgaven bedenkt en communiceert, waarmee iedere keer weer een positieve prikkel wordt gegeven. Heel veel dank daarvoor.”

  1. Als mensen vragen hebben, bij wie kunnen ze dan terecht?

“Alle leden kunnen bij de corona-teamleden terecht, dat zijn Bart Götte (Jeugd); Gerard van Schaik (Wandelsport); Ruud van Basten (Clubhuis); Ruud van de Eshof (Hardlopen Volwassenen); Lex Borghans (Triatlon); Paul Wessels (Bestuur). De contactgegevens kun je terugvinden in het Online Blauwe Boekje dat je kan bereiken met je persoonlijke inloggegevens via https://blauweboekje.avtriathlon.nl/ Je kunt ook mailen naar secretaris@avtriathlon.nl.”