Jong geleerd, oud gedaan: het eerste en het ‘laatste’ lid van AVT

Ruim 36 jaar geleden werd AV Triathlon geboren. De sporter die als eerste lid werd ingeschreven, was Jan Ausum (74). Nog steeds traint hij bij de club, ook al is dat nu in coronatijd op eigen houtje. De atleet die eind december als laatste in 2020 werd ingeschreven, is Jesse Voogd (12). Hij traint bij de D2 junioren en vindt vooral verspringen leuk. Twee leden, ieder met hun unieke verhaal over het sporten bij AV Triathlon.

 

Het verhaal van Jan

“Ik loop sinds 1982 op aanraden van een arts, om stress te verminderen. Het was toen echt nog niet vanzelfsprekend om buiten op straat te gaan hardlopen. Ik kreeg er steeds meer plezier in en liep in ’84 de halve marathon in Soest in 1.26 uur. De reden dat ik lid werd van AVT was de saamhorigheid met andere lopers, geïnspireerd worden door de sociale contacten en door je prestaties te meten met anderen. Ik heb in de loop der jaren bij verschillende groepen getraind, onder andere bij Gert en Bert. Ik wilde toch altijd wel in de voorhoede lopen En heb aan heel veel wedstrijden meegedaan, zo’n stuk of twintig keer de Eemmeerloop en 25 keer aan Egmond. Maar de medailles hoefde ik niet. Naast het hardlopen heb ik ook andere sporten opgepakt, badminton, fietsen en zwemmen. Ik bof dat ik weinig blessureleed heb gekend. Ik ben wel een tijd ziek geweest. Het was toen heerlijk om weer terug te komen en het wonder van hardlopen te beseffen.”Het verhaal van Jesse

“Ik zat eerst op voetbal, maar dat vond ik niet meer zo leuk. Ik ging op zoek naar een andere sport en kwam bij atletiek uit. Een oud-klasgenoot van mij zat bij AV Triathlon. Ik ben toen een maand op proef geweest. Het was zo leuk dat ik gelijk lid ben geworden. Mijn trainers zijn Guus en Wiep. We trainen op maandag op de atletiekbaan en op zaterdag in het bos. De donderdag valt nu tijdelijk uit, dan sporten we in een gymzaal. Ik vind drie keer in de week trainen niet erg, bij voetbal was het ook zo vaak. We doen elke keer iets anders en ik heb al van alles geleerd: kogelstoten, verspringen, fluitraket werpen, hardlopen, sprinten. Ik vind hardlopen leuk en verspringen helemaal! Ik heb al een paar keer aan een hardloopwedstrijd meegedaan. Bij de Wallenloop in Nieuwland ben ik eerste geworden. Mijn ouders doen ook aan hardlopen. Mijn droom is een keer de marathon lopen. Ik zou ook wel aan triathlon willen doen.”