AV Triathlon denkt erover om het recreatief hardlopen in Leusden uit te breiden. De trainers komen met het plan om vanaf 2024 met een beginnersgroep te starten in Leusden op donderdagavond. Veel moet nog uitgewerkt worden. Trainer Gerrit van de Berkt geeft een toelichting.

Ik denk dat veel leden van AV Triathlon niet weten dat er op donderdagavond in Leusden gelopen kan worden.

,,Er bestaat al zo’n dertig jaar, misschien zelfs nog wel langer, een loopgroep die elke donderdagavond in Leusden hardloopt. Het gaat om een groep van ongeveer twintig lopers. Een heel gezellige groep. We organiseren altijd een nieuwjaarsborrel. En voor de zomervakantie begint, genieten we samen van een hapje en een drankje.”

Voor wie is deze training bedoeld?

,,De meeste lopers komen uit Amersfoort Zuid, Amersfoort Oost – de wijken Leusderkwartier, Bergkwartier of Dorrestein – of uit Leusden zelf. Wij willen een duurloopgroep zijn, waarin iedereen zijn ei in kwijt kan.”

,,In de training zit een aantal lange versnellingen. Tussendoor wordt er rustig gelopen om te herstellen voor de volgende versnelling. We starten als één groep, halverwege kunnen de deelnemers kiezen voor een korte route van ongeveer 9 kilometer of een lange route van zo’n 14 kilometer.”

,,Het voordeel van deze training zijn de lange tempoversnellingen. Een aantal al wat oudere deelnemers ‘roemt’ deze trainingsaanpak, omdat het voor hen belangrijk is om in vorm te komen voor een wedstrijd die om tempohardheid vraagt.”

Nu willen jullie de mogelijkheden uit gaan breiden voor meer lopers?

,,Wij willen begin volgend jaar met een beginnersgroep starten. Maar dit moet eerst nog met het bestuur besproken worden. Eén van de trainers Harmen van Zwol is soms ook trainer bij een andere loopgroep, en gaat met hen bespreken of er enige vorm van samenwerking zou kunnen ontstaan, waardoor wij weer wat meer lopers hebben.”

,,Als er een beginnersgroep komt, moeten we eigenlijk ook een vervolggroep beginnen. En dat zou dan een groep 1 kunnen zijn, maar dit is nog toekomstmuziek.”

Hoe staat het met de faciliteiten in Leusden?

,,Wij hebben nu nog geen faciliteiten, maar ook dat gaan wij onderzoeken. Mooi zou zijn als we bij sporthal De Korf kunnen starten en gebruik kunnen maken van zijn faciliteiten. Nu beginnen we in de zomer als het ’s avonds licht is vanaf zwembad Octopus, en in de winter bij het gemeentehuis (Huis van Leusden) om 18.30 uur. De trainingsroute wisselt zowel in de zomer als in de winter. De trainers zijn Harmen van Zwol, Henk van Lieshout, ikzelf en als reserve Adrie de Loos.”

Wat is het voordeel van hardlopen in Leusden in plaats van in bos Birkhoven?

,,’s Zomers lopen we deels door Den Treek, een prachtig natuurgebied. De belangrijkste verschillen met de trainingen in Amersfoort zijn dat je weer eens in een andere omgeving loopt, samen met andere lopers en ook een ander soort training krijgt.”

Hardlopen in Leusden, met Gerrit van der Berkt

Belangstellenden, die een keertje willen meelopen, wat moeten die doen?

,,Als er mensen belangstelling hebben, kunnen zij mij altijd benaderen per mail: gerritvdberkt@gmail.com of mobiel: 06-11742786.”