Eén van de pijlers van de vereniging, Ton Duits, werd vrijdagavond in een vol clubgebouw van AV Triathlon feestelijk in het zonnetje gezet. Het bestuur vierde, samen met tientallen trainers en vrijwilligers, dat Ton (79) vijftig jaar trainer is. Een bijzondere mijlpaal.

Waar en wanneer ben je begonnen met hardlopen?

,,Ik ben in 1963, toen ik in militaire dienst zat in Gilze-Rijen, begonnen met hardlopen. Dat was toen een verplicht onderdeel van de dienst. Later begon ik het leuker te vinden, ik werd een keer zevende tijdens een wedstrijd van het legerkamp. Maar na militaire dienst ben ik gestopt. Totdat ik een hardlopende kennis uit Soest tegenkwam, die me enthousiast maakte om weer te gaan hardlopen.”

Ik hoorde dat je een hele goede loper was.

,,Ik liep de tien kilometer in 33.02 minuten. Maar ik liep eigenlijk liever op de baan de middenafstanden: 800 meter in twee minuten, 4.07 minuten op de 1500 meter en 8.50 minuten voor de drie kilometer.”

Na aanvankelijke reserve in militaire dienst, heb je dus een passie ontwikkeld voor hardlopen.

,,Ik heb een hekel aan teamsporten. In teamsporten kun je je verstoppen. Dat kan bij hardloopwedstrijden niet. Alles wat fout gaat, ligt aan jezelf. Hardlooptrainingen kan je wel samen doen.”

Ton Duits

Ton Duits trainer. FOTO SIGRID KOSTER

Je hebt je hele leven in Amersfoort gewoond. AV Triathlon werd in 1984 opgericht, maar toen was jij al trainer. Vertel daar eens wat over.

,,Ik werd in 1973 trainer bij Altis. In die begintijd deed ik maar wat. Na wat conflicten in het interimbestuur van Altis stapte ik, samen met een paar anderen, over naar de Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC). Andere atletiekclubs waren er toen nog niet in de regio. Bij AAC heb ik heel veel over het trainerschap geleerd. Ik volgde cursussen en werd jeugdtrainer bij de voorloper van AV Pijnenburg in Soest.”

Hoe kwam je bij AV Triathlon terecht?

,,Oprichter Gerard Smink kende ik nog van het oude Altis en kwam ik ook wel eens tegen tijdens het hardlopen. Hij vroeg mij om jeugdtrainer te worden bij AV Triathlon. Ik werkte als kok op de politie-opleidingsschool in Leusden – later werd ik daar schietbaanbeheerder – en was ‘s middags vrij. Dan liep ik eerst zelf en gaf daarna training.”

Is het hardlopen veranderd in de afgelopen veertig jaar?

,,Het hardlopen is veel massaler geworden. Er lopen nu ook veel meer vrouwen dan vroeger. Ik weet nog dat ik vroeger, als ik een rondje langs de weg liep, werd bespuugd of van de weg werd geduwd. Je kreeg als hardloper geen voorrang. Weggebruikers zijn nu vriendelijker naar hardlopers.”

Is AV Triathlon veranderd?

,,Ja, ik heb het gevoel dat er de laatste jaren meer consumenten zijn. Ik bedoel: na de training gaan ze direct naar huis. Die komen alleen voor de training. Ze hebben het druk, druk, druk. Moeten nog van alles doen. Je merkt ook dat er minder vrijwilligers actief zijn in vergelijking met vroeger.”

Je bent nu vooral bekend van de blessure en hersteltraining.

,,Die heb ik opgezet, samen met de medische commissie. Die training waarvoor ik tal van cursussen heb gevolgd, bestaat al zeker tien jaar, na een paar jaar kwam trainer Ron Moeliker erbij. We benadrukken het belang van core-stabilityoefeningen, van techniek en van persoonlijke aandacht. Ik wil die training op een tijdstip geven op zaterdagochtend, dat ook de andere groepen lopen. Zo blijft het contact met je eigen hardloopgroep in stand.”

Aan jouw stijl van training geven, moeten mensen wel wennen. Je bent soms een brombeer, mopperkont. Maar als lopers je beter leren kennen, zien ze je andere, sociale kant.

,,Ik kom niet altijd heel aardig over. Ik ben vaak heel direct bij een oefening. Dat vindt niet iedereen leuk. Ik vind: bij een oefening ga je geen lang praatje houden. Dan moet je kort een mededeling geven: ‘loop rechtop’, ‘been optillen’ of ‘het mag wel wat rustiger.’ Dat is duidelijk.”

Je hebt ontzettend veel gedaan binnen de club, te veel om op te noemen: heel veel cursussen gevolgd, zwem- en fietstrainingen gegeven, wedstrijdleider, et cetera. Je bent koninklijk onderscheiden en hebt een onderscheiding gekregen van de Atletiekunie. We hopen dat je nog heel lang, in goede gezondheid, actief blijft binnen de vereniging.
(Peter van de Vusse)