Wil je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Klaas Boogaard, 66 jaar, getrouwd met Yolanda. Samen hebben we twee kinderen en  twee kleinkinderen. Wij wonen in Zielhorst in Amersfoort. In het dagelijks leven werk ik als taxichauffeur zorgvervoer.


Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?
Ik ben lid geworden in 2007. Ik had door omstandigheden al weer een paar jaar niets aan sport gedaan. Mijn vrouw Yolanda was wandeltrainer bij AVT.  Ik ben toen een keer met haar meegegaan. Vanaf die tijd ben ik actief als sportief wandelaar bij AVT.

In 2016 heb ik de cursus Sportief wandeltrainer gevolgd bij de KWbN (Koninklijke Wandelbond Nederland). Deze cursus werd toen gecombineerd met die van trainer Nordic Walking.

 

Hoe is het om lid te zijn van AVT?
AVT is een gezellig en sociale vereniging. Samen is het fijn om in een groep te trainen. Naast het actief sport beoefenen zorgen we samen ook voor de nodige gezelligheid in de groepen. Met elkaar ben je actief bezig in de prachtige (bos)omgeving van Amersfoort. Het leuke aan AVT is dat je deel kunt nemen aan verschillende takken van sport.

 
In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren?
Ik ben gestart in sportief wandelgroep 1. Na mijn opleiding Wandeltrainer train ik in principe bij toerbeurt alle wandel- en Nordic Walking groepen op zaterdag. Omdat er meerdere groepen zijn, zijn deze verdeeld in verschillende niveaus. Drie sportief wandelgroepen en twee Nordic Walking groepen. Het leuke van geen vaste groep te hebben is dat je met alle niveaus in aanraking komt. Elke groep heeft een eigen motivatie en prestatiedrang. Daarnaast train ik regelmatig een Sportief  wandelgroep op de dinsdagavond.

Het mooie van sportief wandelen is dat hardlopers die geblesseerd zijn, vaak ook wel kunnen wandelen. Zij kunnen altijd vragen of ze met een wandelgroep mee mogen. Zo kun je toch je conditie op peil houden.

Gedurende de zomertijd ben ik ook trainer van de groep Sportief Fietsen. Elke maandagavond vertrekken we bij Amarena om 19.00 uur en fietsen we tot de schemering invalt. Zo bouw je vanaf eind maart langzaam de conditie op. Tijdens de langste dagen rijden we wel tot 50 km op een maandagavond en fietsen met een tempo van 18 tot 20 km per uur gemiddeld. Op de langere avonden stoppen we onderweg een kwartiertje voor zelf meegebrachte koffie. Deze groep werd bijna dertig jaar geleden mede opgericht door Trix Bloemhof. Mooi dat we dit zo konden voortzetten met een zeer enthousiaste groep deelnemers.


Wat doe je als vrijwilliger en waarom ben je vrijwilliger geworden?
Ik ben vrijwilliger geworden omdat er een gebrek was aan trainers. In verband met de continuïteit van de vereniging is het ook belangrijk dat er mensen zijn die zich inzetten voor het collectief.


Heb je een leuke anekdote /topper die je als vrijwilliger
hebt meegemaakt?
We zijn een keer met de fietsgroep door Achterveld gefietst. Daar kwamen we midden in de wielerkoersTour de Junior” terecht. Toen bleek dat het dorp toch nog erg groot is en veel wegen waren afgesloten. Geweldige sfeer daar, maar volgende keer neem ik dit toch even mee in de voorbereiding.


Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?

Jazeker. Overweeg je ook in te zetten voor het collectief. Iedereen denkt altijd dat er mensen genoeg zijn om de handen uit de mouwen te steken, maar schijnt bedriegt. Veel actieve leden worden een dagje ouder en je moet er niet aan denken dat ze gaan stoppen. Dan moet je betaalde krachten in gaan zetten en dat moet je niet willen. Bovendien, het bevordert de saamhorigheid en het plezier.

 

Stel dat je je taken ooit overdraagt aan een volgende vrijwilliger, welke eigenschappen of kennis moet hij/zij in huis hebben om jouw rol goed te kunnen doen?
Als trainer moet je natuurlijk een bepaalde kennis hebben om een training te kunnen geven. Daar zijn veel mogelijkheden voor. De KWbN heeft op verschillende niveaus cursussen opgezet. Intern heeft AVT ook een verkorte eigen versie om wandelgids te worden. Het is natuurlijk wel belangrijk om met wat gereedschap een groep te begeleiden.