In deze vaste rubriek maak je kennis met een van de vele vrijwilligers die onze vereniging rijk is. Deze keer: Christl Foekema. “Ik kan niet langs de zijlijn staan.”

“Hardlopen doe je in je eentje, maar samen is het leuker. Elke keer kom ik vrolijk van de hardlooptraining thuis. Training geven geeft me altijd weer nieuwe energie,” zegt Christl. Zij is een van de ongeveer 50 hardlooptrainers van AV Triathlon. Training geven doet ze sinds 2013, in verschillende groepen. Hardlopen doet ze vanaf haar jeugd en ze werd lid van AV Triathlon toen haar kinderen bij de pupillen trainden.

Kwinkslagen
“Ik ben de trainerscursus gaan doen na een oproep van Ruud van den Eshof en heb stage gelopen bij hem en Joop Kleinhaarhuis. Die stap nam ik met veel aarzeling en twijfel: zou ik dat wel kunnen? Tegelijk leek het me ook heel gaaf om mijn plezier in het hardlopen over te dragen op een groep. Na zo’n trainerscursus leer je het training geven pas echt in de praktijk en nog steeds ben ik niet uitgeleerd als trainer. Ik vind het leuk om met mijn groep 3 op pad te gaan voor een programma met afwisseling en verrassingen. Het is een groep met veel ervaring in het hardlopen en in het leven. Tussen de grappen en kwinkslagen door wordt er stevig doorgelopen. Daar voelt iedereen zich lekker bij.”

Bredere kijk
Het bleef niet bij training geven aan AV Triathlon. Ook in Leusden staat Christl regelmatig voor een groep en daarnaast is ze één van de kartrekkers in de marathongroep samen met Altis en Pijnenburg. “Het is heel leuk om buiten de eigen club te ontdekken hoe mensen samen trainen. Dat biedt een bredere kijk op training geven en je ontmoet ‘soortgenoten’ bij de andere clubs.”

Toekomst-proof
Als hardlooptrainer was ze actief in de kledingcommissie, draaide ze een aantal jaren mee in de commissie hardlopen volwassenen en stapte ze in 2020 over naar het bestuur waar ze de portefeuille PR en communicatie overnam van Ben Hermsen. “Als bestuurslid wil ik bijdragen aan de goede bekendheid van onze vereniging. We hebben zo’n breed aanbod, wist je dat? Je kunt zoveel sporten bij ons doen, een leven lang. We zijn nu bezig om het motto Samen, Bewust, Buiten, Beleven uit te werken. Daarmee willen we de vereniging toekomst-proof maken. Er komt veel overleg aan te pas en het kost tijd om alles goed af te stemmen. Wat mij dan motiveert is dat ik achter de schermen kan bijdragen aan het samen sporten van mensen. Dat is belangrijk voor ieders welzijn. Of je nu jong of oud bent, man of vrouw, een beperking hebt of niet. We zijn één vereniging met een blauw hart. Daar voel ik me thuis.”

Mooi moment
Christl heeft plezier in evenementen, om eraan mee te doen of om ze mee te organiseren, zoals de Vlasakkerloop of de Hexathlon. Die laatste is een estafetteloop langs zes verenigingen in de regio. “Het was heel leuk om dit samen met de andere clubs op te zetten en eraan mee te doen met een estafetteteam van ons bestuur. Toen voelde ik me wel trots: met weinig middelen een leuke dag organiseren voor heel veel mensen en er dan met je eigen bestuur aan meedoen. We brachten bij elke club die we bezochten een bokaal voor in het clubhuis. Bijzonder toch?”

Iets van jezelf
Iedereen die vrijwilliger is bij AV Triathlon zal het beamen: je doet het omdat je er voldoening door krijgt, leuke contacten legt en/of er iets van opsteekt. Bij Christl is dat ook zo. “En je kunt iets van jezelf kwijt in de vrijwilligerstaak die je voor de club doet, of het nou groot of klein is. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Interesse in vrijwilligerswerk of wil je weten wat er aan klussen te doen is? Kijk op de vacaturepagina of mail naar vrijwilligerszaken@avtriathlon.nl

Interview door Hatice Durmaz
Commissie vrijwilligerszaken