“Het leuke van trailrunning? Het lopen in de natuur op onverharde paden. Dat is heerlijk. Geen druk om een bepaalde eindtijd te halen,” zegt Mariska van der Vat. “In het bos lopen is beter voor de spieren en minder blessuregevoelig”, voegt Hans van der Linden toe. Beiden lopen sinds oktober regelmatig in de Trailrun Pro groep van AV Triathlon. Daar willen we meer over weten!

Mariska heeft afgelopen zomer samen met andere AVT-leden en onder begeleiding van trainer Adrie van Graafeijland de Eiger Trail afgelegd. Een monstertocht van meer dan 50 kilometer door de Alpen. “Voordat ik aan deze groep begon had ik net een jaar trailrun ervaring. Het was zo fantastisch om te lopen in de bergen! Het belangrijkste verschil is dat in het bos lopen op onverharde paden veel meer van je vraagt dan op de weg. Op een vlak terrein is een constant tempo veel makkelijker aan te houden. Waarbij je met trailrunning ook nog eens vaak te maken hebt met heuvelachtig terrein.”

Afwisseling
Adrie: “De deelnemers vinden het heel leuk. Om de week is prima, de meesten lopen ook in een andere groep en kunnen daar gewoon deel van blijven uitmaken. Veel lopers komen 1x per week op de atletiekbaan trainen, om hun tempohardheid te verbeteren. Op zondag haken ze vaak aan voor een duurloop.” De Pro-groep is bedoeld voor de trailrunners met ervaring. De groep loopt in onze ‘eigen’ bossen rond Birkhoven, maar het startpunt kan ook verder weg liggen (Soest, Amerongen). Trailrunner Acacia Falkena is mede-trainer van deze groep.
In deze Pro groep loopt ook de bekende triatleet Hans van der Linden. Hij had weinig ervaring met trailrunning. “Ik had alleen wat crosswedstrijdjes gedaan. Voor mij was trailrunnen een nieuwe uitdaging, een andere vorm van hardlopen waarbij je andere spiergroepen aan het werk zet. Dit past goed in mijn triathlon trainingen. De trainingen van Adrie en Acacia zijn zeer professioneel en ze geven fijne en zeer afwisselende trainingen.”

Sociale factor
Wat Mariska betreft zijn er nog meer voordelen van trailrunnen. “Heel belangrijk is de sociale factor. Geen gedrang bij de start, niet met duizenden lopers opgepropt staan, onderweg rustig wat drinken, veel contact met anderen onderweg. Bij trailrunning is alles veel gemoedelijker en relaxter. Als groepsmens vind ik het erg gezellig om met een groep naar een trail evenement te gaan, om daarna de loopervaring te kunnen delen.” Hans sluit af: “Het maakt zeker verschil of je in een groep loopt of solo. In de groep lopen doe je toch iets méér dan individueel. En sociaal is het ook goed voor mij.”

Wil je kennismaken met trailrunning? Op 21 maart start er weer een trailrunclinic. Deze bestaat uit een serie van vijf trainingen op zaterdagochtend. Start 9.00 uur vanaf het clubhuis, met als trainer Jack Ambags. Er is nog beperkt plaats, aanmelden bij jackambags1@gmail.com.
Lees ook: https://avtriathlon.nl/trailrunning/