Voor het eerst hebben atleten van AV Triathlon en Altis samen, in de nacht van 4 en 5 mei, via een estafette het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Amersfoort gebracht. 12 Hardlopers van AV Triathlon en 25 van Altis brachten de brandende fakkel naar Kamp Amersfoort. Een verslag van trainer Willem Struijs.

Op 4 mei om 22:00 verzamelden we bij Kamp Amersfoort waar een touringcar ons opwachtte om ons naar Wageningen te brengen. Het was een natte avond, maar zodra we in Wageningen aankwamen, werd het droog. Op naar het evenemententerrein. We waren niet de enigen…

107 steden

Een recordaantal lopers van 2500 uit 107 steden ging ook de estafette naar hun stad hardlopend, wandelend of fietsend doen. Elke stad kreeg een bord met haar naam erop, zodat iedereen kon zien waar we vandaan kwamen. Omdat het zoveel had geregend was het grasveld een grote modderpoel geworden en al glibberend sloten we aan in de rij met al die andere lopers.

Veteranen

Om 00:00 uur werd op het plein voor Hotel de Wereld het bevrijdingsvuur ontstoken door 2 veteranen (99 en 101, uit Canada en UK). Helaas stonden we toen nog in de rij om het plein op te komen, maar konden we de ceremonie wel ‘live’ volgen via onze mobiele telefoon. Ook gingen toen de eerste loopgroepen van start.

Al schuifelend in de rij werden we toegejuicht door toeschouwers en studenten, die ons met muziek aanmoedigden. Omdat Amersfoort als gemeente relatief dichtbij Wageningen ligt, vertrokken wij als één van de laatsten. Maar om kwart 00:45 was het dan eindelijk zover: ook wij konden onze fakkel aansteken en starten met onze estafette!

Zes etappes van 10 km

Onze route was verdeeld in 6 etappes van ongeveer 10 kilometer, verdeeld in 3 verschillende tempogroepen (9, 10 of 11 km per uur).Ook ging er een busje mee met fietsen en ook om eventuele uitvallers op te vangen.  De route was bedacht door Alwin van Driel (Altis). Van te voren hadden de lopers aangegeven in welke groep ze wilden lopen. Elke loopgroep werd begeleid door twee fietsers.

Als eerste ging de 10km groep van start. Ik had toen de taak om op de fiets deze groep de weg te wijzen tijdens de donkere nacht. Heel bijzonder om op dit tijdstip langs de Rijn te fietsen en getuige te zijn van het gezang van de nachtegaal. Prachtig!

Amerongse Berg

In Rhenen aangekomen, was daar het eerste wisselpunt. Snel heb ik mijn fiets aan Rudolf overgedragen die hem in het busje heeft gezet en mijn hardloopschoenen aangetrokken: op naar Amerongen. Met 11 km/uur hadden we goed de snelheid erin! We hadden als toetje de Amerongse Berg en bovenop gaven we de fakkel weer door, nu aan de 9km/uur groep. Ook die gingen in de duisternis enthousiast van start. Nu had ik even tijd om in de touringcar even bij te komen. En wat hadden we geluk met het weer: het was nog steeds droog.

Onderweg gaan de gedachten automatisch naar de vrijheid die wij hebben om dit soort activiteiten te kunnen doen. Een dankbaar gevoel komt vol bij mij binnen. Tijdens het lopen passeren we diverse herdenkingsmonumenten en bij sommigen staan we letterlijk even stil.

Kamp Amersfoort

In de laatste etappe passeren we de atletiekbaan Schothorst, waar nog meer lopers (de jongste van 9 jaar) en framerunners aansluiten. Met de fakkels in de hand lopen we het laatste stuk dwars door de stad, over de Leusderweg naar Kamp Amersfoort. Ondanks het vroege tijdstip (rond kwart over 7) staan er wat mensen aan de kant om ons aan te moedigen.

Het slaaptekort voelen we niet meer en bij Kamp Amersfoort wachten Burgemeester Lucas Bolsius en de directeur van kamp Amersfoort, Micha Bruinsveld ons op. Nadat we het bevrijdingsvuur aan de burgemeester hebben overgedragen, staat ons een heerlijk ontbijt te wachten, klaargezet door de vrijwilligers van Kamp Amersfoort.

2025

Volgend jaar doen we zeker weer mee en hopen dan met een dubbel aantal AVT-ers mee te doen. Zet daarom 5 mei 2025 alvast in de agenda!

Dank voor jullie deelname Hester, Femmy, Joris, Lonneke, Jessic, Servain, Hans, Patrick, Peter, Robyn en Rudolf. En natuurlijk aan de lopers en organisatie van Altis.