Veilig en verstandig hardlopen bij AV Triathlon: dat is mogelijk dankzij een grote groep geschoolde hardlooptrainers! Sinds 25 mei heeft ook Willem Struijs het diploma BLT-3 op zak. Welverdiend!

Door hun kennis en ervaring brengen de gediplomeerde trainers kwaliteit in hun trainingen, waar ze onze leden elke week een groot plezier mee doen. AV Triathlon biedt trainers de mogelijkheid om zich verder te bekwamen in de loopsport. Al velen weten wat dat betekent: de BLT-3 opleiding.

Willem Struijs

,,Twee jaar geleden ben ik gestart als assistent-trainer. Daarvoor deed ik een korte opleiding die AV Triathlon zelf geeft. Je leert dan hoe je verantwoord met een groep op pad kunt gaan. In mijn geval is dat een niveau 3-groep op zaterdag. Na een tijdje wilde ik méér weten. Welke aanwijzingen kan ik aan mijn lopers geven, hoe doe ik dat, hoe organiseer ik de training? Het was voor mij een logische stap om de vervolgopleiding te volgen, de Basis Looptrainer-3 cursus van de Atletiekunie”, aldus Struijs.

Onder toeziend oog van zijn praktijkbegeleider Ruud van den Eshof (zelf ook LT3-trainer) begon Willem in november aan de opleiding, tegelijk met dertig  trainers van andere verenigingen. Zes  zaterdagen kregen ze les van docent-trainers van de Atletiekunie bij een atletiekclub in Ede.

Willem bereidde zes proeftrainingen voor, dook in de theorie en bouwde zo een portfolio op. ,,De opleiding gaf mij veel haakjes voor de praktijk. Bijvoorbeeld over intensieve en extensieve intervallen. Dat boeide me en ik ben mij er meer in gaan verdiepen. Niet alleen over intervallen maar ook over leuke trainingsvormen en wat hardlopen doet met het menselijk lichaam. Zo las ik ook drie drie boeken, om precies te weten hoe het zit.”

Willem Struijs leidt de training voor het examen

Praktijkexamen

Op 25 mei was het praktijkexamen in Ede. Willem had een model-training voorbereid, die door de examinator kritisch werd geobserveerd. Zijn lopers deden uiteraard keurig mee aan de loopscholing over arminzet en intervallen over 400 meter. Na het eindgesprek was er goed nieuws: geslaagd!

Wat betekent dit voor de groep? Willem: ,,Ik heb geleerd me veel meer te verdiepen in de individuele loper. Het lukt nu veel beter om persoonlijke aanwijzingen te geven. Ik heb het afgelopen jaar een paar lopers begeleid bij het behalen van hun hardloopdoelen, een halve en een hele marathon. Welke afstand het ook is, met de opgedane kennis kan ik gerichter adviseren.”

Ruud van den Eshof, tweede van links, naast de nieuwe trainer.

Praktijkbegeleider Ruud van den Eshof vond het best spannend om het examen bij te wonen. ,,Het is een serieuze zaak en niet iedere trainer slaagt in één keer. Als praktijkbegeleider heb ik er ook zelf weer veel van opgestoken om Willem te begeleiden.”

Blij met nieuwe trainers

,,Sowieso vind ik het leuk om kennis over te dragen en te kijken hoe een ander omgaat met het opdoen van kennis. Als trainerscommissie zijn we blij met alle trainers.  Het is mooi dat er een mix is in de opleidingsniveaus van trainers. We hebben de naam een recreatieve vereniging te zijn en minder op prestatie gericht. Evengoed moeten de trainingen van een goed niveau zijn. Dan helpt het als er voldoende BLT-3 trainers zijn. Daarmee kunnen we ons als club onderscheiden.”