Aart Bakker (61) is al meer dan twintig jaar bevlogen jeugdtrainer van AV Triathlon. Een trainer met een winnaarsmentaliteit en met een sociaal hart, die het beste uit de jeugd wil halen. Aart Bakker is de vader van de zeer talentvolle wedstrijdlopers Veerle en Jasmijn. Hij begeleidt ze in hun jacht naar medailles.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de atletiek?

,,Ik ben opgegroeid in Hulst in Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens een koninginnedag deed ik met een aantal klasgenootjes mee met een meerkamp op de plaatselijke atletiekvereniging. De rest van het jaar mochten we gratis lid blijven. Ik kon mijn ouders overtuigen om op zaterdag wedstrijdjes te gaan lopen. Zij zagen me liever bij de scouting blijven.”

,,Hoewel ik geen talent was, vond ik het lopen erg leuk. Langzaam ben ik doorgegroeid bij studentenatletiekvereniging Tartlétos in Wageningen. Daar studeerde ik bosbouw. Van een achterblijvertje bij de D-junioren, via een achtste plaats op de Nederlandse ranglijst van de drie kilometer bij de junioren, naar 6 top tien plaatsen in 1988 op de ranglijsten bij de senioren.”

Hoe ben je jeugdtrainer geworden?

,,In Wageningen heb je twee atletiekverenigingen: Tartlétos en Pallas ’67. Bij Pallas ’67 ben ik in de jaren tachtig begonnen om een brede, recreatieve seniorengroep te gaan trainen. Met rust en regelmaat, want iedereen traint eigenlijk te hard, wist ik de prestaties van mijn lopers flink te verbeteren.”

In 2003 werd je jeugdtrainer bij AV Triathlon.

,,Via omwegen kwamen we in Amersfoort te wonen. Ik werd belastingadviseur bij EY in Utrecht. EY is een belastingadviesbureau dat zich richt op landgoedeigenaren en eigenaren van monumenten. Mijn hart ligt bij de particuliere landgoedeigenaren.”

,,Ik herinner het me nog goed: Veerle was zes jaar en zat op de Tripp Trapp-kinderstoel en vroeg: ‘Is hardlopen ook een sport?’ Dat vond ze leuk. Ik zat toen zelf nog op Altis, maar daar kon ze geen lid worden. Bij AV Triathlon kon je vanaf je zesde verjaardag lid worden. Trees Altena was toen jeugdtrainer. Ik ben meegegaan. Jasmijn was toen vier jaar, maar mocht ook meelopen. Al snel werd ik daarna jeugdtrainer van de junioren van Triathlon, de groep van 11 tot 15-jarigen.”

 

Veerle Bakker. FOTO BJORN PARÉE

Olympische Spelen

,,In 2008 keken we op tv naar de Olympische Spelen in Beijing. Veerle zag het volle stadion en zei: ‘Dat wil ik ook’. In een vol stadion lopen, leek haar leuk. Toen zei ik: ‘Daar kan ik je een groot deel bij helpen onder de voorwaarde dat je niet boos wordt, als je de komende jaren veel verliest. Ze liep toen redelijk vooraan in de regionale crosscompetitie. Al die meisjes die nu voor en achter je lopen, gaan heel hard trainen, maar die gaan niet naar de Olympische Spelen. Want die zijn dan opgebrand, hun lichaam is verpest. Wij gaan kijken of het lukt om naar de Olympische Spelen in 2028 te gaan. Plezier maken, langzaam beter worden, dan ga je al die meisjes inhalen. Die boodschap is bij haar geland.”

Veerle Bakker. FOTO BJÖRN PARÉE

Veerle werd vorige maand Nederlands kampioen op de cross.

,,Veerle heeft vorige zomer haar studie aan de Portland University in de VS afgerond, ze werkt als industriële vormgever bij BAM. In combinatie met de sport. Nu zit ze voor vijfeneenhalve week in Flagstaff in de VS met de Nederlandse selectie voor de midden- en lange afstanden. Daarna reist ze voor een trainingsstage met een paar jongens van AV Triathlon naar Bad Dürrheim in Duitsland. Ze heeft een aantal goede crossen gelopen. Ze was 10e op het EK in Turijn. Ze staat 19e op de wereldranglijst van de cross. Komende zomer is het WK atletiek in Boedapest. Veerle heeft zich al gekwalificeerd voor deelname aan de 10 kilometer voor het WK. Maar ze wil lopen op 3000 meter steeplechase. Of dat lukt wordt spannend.”

Wat is het geheim van een goede jeugdtrainer?

,,Teamgeest is belangrijk. We zijn op een gegeven moment ‘s zondags een rondje gaan lopen in Den Treek. In mijn gereedschapskist zit: leuke rondjes lopen. Estafettetjes is een favoriete training van kinderen. Oneindige 200 meters in gemixte drietallen. Dat versterkt de onderlinge band.”
,,Plezier staat voorop. Daarbij werk ik volgens het Long Term Athlete Development-model. Een methode, ontstaan in Canada, om de lange termijnontwikkeling van sporters te volgen. Simpel gezegd: sporten van wieg tot graf. De methode is erop gericht om op de juiste momenten van de lichamelijke ontwikkeling – fysiek en psychologisch – van kinderen, de juiste trainingsprikkels toe te dienen. Trainen om te winnen, komt pas bij de senioren.”

Jasmijn Bakker.

Je traint nu ook team A.A.R.T – het Amersfoort Atletiek Running Team. Een groep talentvolle jeugdatleten uit Amersfoort.

,,Het idee was om de beste jeugdlopers van Altis en AV Triathlon samen te laten trainen om de prestaties verder te verbeteren, en in competitieverband onder één vlag te laten uitkomen: Amersfoort Atletiek. De algemene ledenvergadering van AV Triathlon had er al mee ingestemd. Alles was geregeld, maar op het laatste moment is de algemene ledenvergadering van Altis afgeblazen. Dat was het einde van de samenwerking. Sommige trainers van Altis bleken tegen. De junioren-lopers van Altis mochten opeens niet meer bij mij meetrainen. Huilende kinderen moesten stoppen. In team A.A.R.T ontbreken nu de leden van Altis.”

Volgende maand komt er een nieuw bestuur van AV Triathlon. Wat is jouw boodschap aan het bestuur?
,,Bij de meeste atletiekverenigingen is er geen voeling met wedstrijdatletiek. Dat zie je ook bij AV Triathlon. Het bestuur geeft voorrang aan de recreatieve lopers, logisch want dat is 80 tot 90 procent van het ledenbestand én de achtergrond van vrijwel alle bestuursleden. Wedstrijdatletiek – en dan niet alleen voor de toppers, maar ook in de breedte bij de oudere jeugd – heeft een aparte aansturing nodig. Daar zou meer ruimte en aandacht aan gegeven moeten worden.”

Veerle Bakker op de steeplechase in 2015.