Trailrunning is geen doorsnee hardlopen. Wie wil beginnen aan trailrunning, staat open voor een speelse, uitdagende manier van hardlopen midden in de natuur.

Vanaf zaterdag 30 september start AV Triathlon met een nieuwe cursus trailrunning, die twaalf weken in beslag neemt. Er wordt gelopen over onverharde paden en door het zand in het bos van Birkhoven, maar ook in de bossen in de regio. ,,Trailrunning is geschikt voor iedereen die kan hardlopen en op zoek is naar extra uitdaging,” zegt Jack Ambags die de trainingen verzorgt.

Verrassend
Het mooiste aan trailrunning is volgens Jack de afwisseling. ,,Geen trail is hetzelfde. Je weet niet wat je onderweg tegenkomt. Denk aan hindernissen zoals modder, omgevallen bomen, stenen, wortels, een beekje, klimmetjes en afdalingen. Je moet je aanpassen aan je omgeving en je loopsnelheid aanpassen, soms zelfs een stukje wandelen. Juist in verschillende tempo’s de verschillende natuurgebieden doorkruisen, maakt deze sport voor mij zo aantrekkelijk.”

Smalle paadjes, onverharde paden, mul zand, heuvels. ,,De route van een trailrunner kent geen grenzen. Daardoor loop je meer op je gevoel, ontwikkel je meer kracht in je benen en krijg je sterkere enkels.”

Jack Ambags, die al 18 jaar hardlooptrainer is en in 2019 zijn trailrundiploma haalde bij de atletiekunie, vertelt: ,,We trainen elke zaterdag in de mooie omgeving van het clubhuis van AV Triathlon in Birkhoven, omdat dit gebied qua hindernissen helemaal aansluit op deze tak van sport.”

,,Maar we verzamelen ook wel eens voor een run bij het Doornse Gat, Leersum of Amerongen. Onze provincie heeft ons veel te bieden. Op donderdagavond is er – los van de trailclinic – een training op de atletiekbaan in Schothorst. Daar wordt aandacht besteed aan snelheid en hardlooptechniek. De trailers kunnen hiervan gebruik maken.”

Krachttraining

Krachttraining maakt tevens deel uit van de lessen. Jack legt uit waarom dat nodig is: ,,Trailrunning is door de tempowisselingen vermoeiender dan ‘gewoon’ hardlopen. Je hebt te maken met klimmen en dalen, en met een onverharde ondergrond. Je beenspieren moeten harder werken en dat vraagt meer van je conditie, je pezen en gewrichten. Vandaar dat we het lopen combineren met krachttraining. Dat is belangrijk om blessures te voorkomen.”

,,Iedere stap die je zet, is anders door de wisselende ondergrond,” gaat Jack verder. ,,Trailrunning vraagt concentratie en je loopt veel meer op je gevoel, omdat je te maken hebt met takken, kuilen, boomwortels en stenen. Daarom besteden we tijdens de trainingen ook veel aandacht aan de specifieke trailrunning looptechniek.”

Nieuwe cursus vanaf 30 september

Wil je kennismaken met deze uitdagende sport? Op zaterdag 30 september start een nieuwe trailrunning cursus bij AV Triathlon. De clinic omvat 12 lessen en kost 45 euro. Er is ruimte voor maximaal 12 deelnemers. Het programma bestaat uit het leren van de basisoefeningen voor het verbeteren van het klimmen en dalen.

De startplaatsen zijn verschillend, ondere andere het clubhuis, Leersum, de Soesterduinen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden en naar wat de atleet kan. De deelnemer moet beschikken over een basisconditie, dat wil zeggen vijf km aan één stuk kunnen hardlopen. Ook is krachttraining een onderdeel van de lessen.
Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden via trailrunbasis@avtriathlon.nl, graag daarbij naam, 06-nummer en een korte toelichting.