Hardlopers1Hersteltijd

Geblesseerd raken bij sporten is nooit leuk. Zeker niet wanneer je daardoor gedwongen wordt om jouw sport tijdelijk te staken. Je wilt zo snel mogelijk weer terugkeren op de trainingsbaan of tussen je hardloopmaatjes. Uit onderzoek blijkt, dat sporters vaak te vroeg terugkeren. Men wil weer te snel gaan hardlopen en kan niet wachten. Ons (on)geduld om weer te gaan hardlopen, uitgedrukt in dagen en weken, is korter dan de tijd die ons lichaam nodig heeft om te herstellen. Dat is een natuurlijke tijd.

Belastbaarheid
Van belang is, dat je in de gaten houdt hoe groot de belastbaarheid van jouw lichaam op het moment van terugkeren is. Dat is afhankelijk van het type blessure, de tijdsduur dat je geblesseerd bent geweest en de wijze waarop je ermee bent omgegaan. Heb je last gehad van een lichte overbelasting, zoals bij irritatie van spieren of pezen, of heb je een echte ontsteking gehad aan het weefsel? Of is er mogelijk weefselschade zoals bij een spierscheuring of ontwrichting van de enkel? De hersteltijd volgt een natuurlijk patroon dat deels te beïnvloeden is door therapie, door voeding, door oefening, maar vooral door gezond verstand.

Herstelperiode
De herstelperiode van een irritatie is aanzienlijk korter dan bij weefselschade, dat zal duidelijk zijn. Zijn er complicaties, is er iets over het hoofd gezien? Zaken die de hersteltijd kunnen verlengen en jouw geduld op de proef stellen. Of ben je toch te vroeg begonnen en is jouw lichaam nog niet klaar voor de belasting die jij er van verlangt? “Het moet toch kunnen”, is een vaak gehoorde uitspraak. Angst dat de opgebouwde conditie verloren gaat? Kijk uit! Als jouw lichaam er niet klaar voor is, heb je zo de volgende blessure te pakken. En ben je verder van huis dan je zou willen zijn. Hardlopen is de meest blessuregevoelige sport die in Nederland wordt beoefend. De blessure-incidentie, dat is het aantal blessures per 1000 uur uitgeoefende sport, bedraagt voor het hardlopen bijna 18! Dat is veel, heel erg veel! Meest voorkomende oorzaak hiervan is dat men te ongeoefend is voor het hardlopen en dat men bij een blessure te vroeg weer gaat trainen. Belangrijk is het om naast een gezonde portie geduld ook een goede looptechniek en –conditie te hebben.
Herstel goed en volledig, zorg dat jouw lichaam die belasting die je ervan vergt ook daadwerkelijk aankan. De verloren conditie is snel ingehaald als je weer in orde bent. Ook als je langdurig geblesseerd bent geweest zal je merken, dat wanneer je een goede looptechniek beheerst, de conditie snel terug zal keren. Bedenk dat de natuurlijke hersteltijd wel eens kan afwijken van de tijd die jij als hardloper verwacht. Stel je doelen op tijd bij en het voorkomt een hoop teleurstellingen.

blessureherstelBlessurehersteltraining
Wanneer na een blessure de stap naar je trainingsgroep nog te groot is, kun je eerst deelnemen aan de blessurehersteltrainingen. Op zaterdag (9.00 – 9.45 uur, vanuit het clubgebouw) staat de groep onder leiding van Ton Duits / Adrie van Graafeijland / Ron Moeliker. Het is belangrijk dat de trainers weten welke blessure je hebt gehad en in hoeverre je hiervan bent hersteld . Het is voor de eerste keer even noodzakelijk dat je je aanmeldt bij de trainers en 15 minuten eerder komt.

Uit de serie ‘Loopgeleerdheid’, door Ruud van den Eshof