Jouw sport is hardlopen. Dan geef je ook al die vrije tijd aan je sport. Je wilt tenslotte die hele of halve marathon uitlopen of die snelle 10 km in Amersfoort of de 5 km opbouw of… afijn vul maar in. Je schaft de beste schoenen aan, zoekt het slimste schema op en je besteedt netjes tijd aan herstel. Allemaal goed, maar je bent een atleet en dan is het tijd om wat breder te kijken. Core stability zijn de toverwoorden.
Waarom zou je al die rare oefeningen moeten doen? Het draait toch om sportspecifiek trainen, dan haal je het beste uit jezelf als hardloper. Ja toch? Ja, je hebt gelijk. Hoe beter je sportspecifiek traint, hoe beter het resultaat. Oftewel ben je een zwemmer dan pas je trainingsoefeningen toe die direct verbonden zijn met de spieren die je gebruikt voor in het water. Ben je een hardloper dan train je zo breed en goed mogelijk je beenspieren. Maar… er is echt een goede reden om toch eens al die core stability oefeningen te doen.
Aan de slag gaan met de versterking van je kern, daarmee versterk je je geheel als atleet. Je bestaat niet uit alleen maar beenspieren die de klus gaan klaren. Met duurloopwerk, interval en wat extra cross blijf je teveel vast zitten in het loopwerk. Boven die benen zit nog een helft die minstens zoveel invloed heeft op je prestatie.
Dat is niets voor mij
Core stability wordt vaak geassocieerd met trainingsschema’s voor de professionals. Vergeet dat maar. Het is niet alleen goed voor de top, de oefeningen zijn uitstekend voor alle lopers. Trainers raden core stabilty oefeningen aan omdat je dan een groter bereik in je loopbeweging haalt. Je kunt bijvoorbeeld door deze oefeningen de fase van de lift beter uitvoeren. Dat resulteert een in een betere hardlooppas. Of je gaat door de oefeningen je heupen beter inzetten.. Meer kracht in je hele lichaam levert een betere loophouding op.
Tijd anders besteden
Ook al train je maar een paar keer in de week maak dan toch ruimte vrij voor core stability. Het is helemaal niet erg als je daardoor in die hele trainingsomvang net een paar kilometer minder loopt omdat je ergens anders je tijd aan besteedt.
Ook de beginner
Het lastige van aangeleerde slechte techniek is dat je die maar moeilijk kwijt raakt. Iedere loper zou vanaf het begin moet werken aan core stability. Het maakt je hele lijf sterker .
Bovendien werken deze oefeningen goed op de algehele fitness en kan het de vaak gehoorde wens voor minder gewicht ondersteunen. De gehele vorm van de hardloper verbetert vanaf het begin en dat helpt echt in de ontwikkeling van je nieuwe sport.
Rondom in balans
Nog een reden om, al is het maar bescheiden, tijd in te ruimen voor core stability oefeningen: deze werken preventief tegen blessures. Met meer kracht in je lijf kun je net wat meer aan wat anders in een blessure eindigt.
Vaak zijn hardlopers zonder het te weten niet in balans tijdens het lopen. Met extra oefeningen wordt die balans hersteld. Daarom het advies: als je core stability oefeningen doet, zorg dan dat je rug én buik traint. Zorg dan dat je zowel je linkerkant als je rechterkant traint. Het begrip ‘core’ betekent ‘kern’ maar hier is het bedoeld als de spieren rondom je.
Oh, zit daar de verbinding
De spieren van je torso waar al die core stability oefeningen voor zijn gemaakt, geven de ruggengraat een sterke basis voor de beenbewegingen. De spieren die je ermee traint liggen dieper in je torso. Deze spieren zijn verbonden aan je rug, je bekken maar ook aan je schouderbladen. Nu zie je vanzelf dat je armen meewerken via je torso aan de hardloopbeweging. De invloed van je core wordt nu zonneklaar.
Dus Core Stability even samenvattend :
- Goed voor houding en preventie blessures.
- Goed voor alle hardlopers.
- Zorg voor balans in de oefeningen. Rug en buik, linker- en rechterkant.
- Bouw de oefeningen rustig op, in tijd van inspanning en herhaling.
- Steek tijd in de kwaliteit van de oefening en minder in de duur.
uit de serie ‘loopgeleerdheid’, door Ruud van den Eshof