Twee dagen trainen
Is je antwoord “ja, natuurlijk”, of “dat zou ik niet doen”? Het voorzichtige antwoord op de vraag is: dat hangt helemaal van jou af. Maar je wilt wel wat meer handvatten. Waar kun je op letten als je twee dagen achter elkaar gaat trainen wanneer je dat niet gewend bent?

De meeste hardlopers zijn niet gewend om meerdere dagen achter elkaar te lopen. Waarschijnlijk heb je daar ook niet zoveel tijd voor. De ervaringen van lopers die wel meerdere dagen lopen is dat blessures de kop opsteken. Vervolgens doen ze een stap terug. Met langzaam opbouwen lukt het dan wel om meerdere dagen achter elkaar te lopen. Je hebt niet voor niets hersteltijd in je schema staan. Daarom staat meestal na een trainingsdag een rustdag ingedeeld of een hele lichte training.

20 minuten grens
Vaak zie je dat een tweede dag hardlopen mogelijk is, als de duur of de intensiteit beperkt blijft. Een duurloopje van 20 minuten zal je, als goed geoefende loper – en dan met je 2 tot 3 trainingen in de week – geen probleem opleveren. Ga je verder, dan zal je de inspanning van de dag ervoor goed voelen.

Reken door in hersteltijd
Niemand loopt perfect. Jij dus ook niet. Je zal de opgebouwde vermoeidheid na twee dagen merken, maar vooral pijntjes voelen. Kwetsbare gebieden zijn heupen en knieën. Voel je na je normale training die gebieden niet, na een tweede dag trainen kan je toch een paar pijntjes merken. Reken dan door in je hersteltijd. Pak je meestal minimaal één dag herstel? Tel dan nu een dag erbij op. Het is beter om echt van die pijntjes verlost te zijn voordat je weer gaat trainen. Als die pijntjes tijdens de training weggaan, let er dan op dat ze niet sterker terugkomen ná je training. Die opbouw van pijntjes wil je niet, want dat zijn de potentiële echte blessures.

Krachttraining werkt preventief
Heb je een plan opgesteld en weet je wanneer je twee dagen achter elkaar wil hardlopen? Voeg dan in de weken vooraf een lichte krachttraining toe, gericht op je core en je benen. Met core-stability oefeningen en plyometrische oefeningen kun je alle spieren sterker maken. Door die kracht kun je onder meer met een betere houding lopen, waardoor je pijntjes kunt voorkomen.

Voel je je op dag drie nog stijf? Doe dan op kantoor, studieplek, thuis, in de bibliotheek, bij de bushalte, in de kroeg of waar je ook bent, even 5 tot 10 minuten wat losmaak- en rekoefeningen. Even één of twee keer op een dag. Dan verlies je die vermoeidheid in je spieren snel.

En de beginner?
Ben je een beginner? Je doet bijvoorbeeld mee aan de trimcursus en je wilt dan enthousiast twee dagen achter elkaar hardlopen? Nee, dit is af te raden. Maak eerst de cursus af en bouw door naar minimaal 2 tot 3 trainingen mooi verdeeld over de week. Houd dat minimaal een paar maanden vast. Dan is je hele lichaamsstructuur stevig genoeg om voor de twee dagen achter elkaar te gaan.

Als je dit leest en je vraagt je af “waar doen ze moeilijk over, twee dagen achter elkaar hardlopen is voor mij geen probleem”. Prima, lekker doorgaan. Blijf wel alert op mogelijke blessures. Hardlopers zijn allemaal verschillend. Er zijn ook lopers die na twee trainingsdagen, twee weken lang geen hardloopbeen meer konden verzetten. Luister naar je lichaam en loop niet door de pijn heen.

Uit de serie ‘loopgeleerdheid’, door Ruud van den Eshof

Bron: ProRun