Ga je op zondag een duurloop doen of fietsen? Grote kans dat je in onze contreien kort na elkaar drie colonnes hardlopers tegenkomt, begeleid door trainers in een oranje, blauw of wit jack. Zestig atleten van Altis, AV Triathlon en Pijnenburg bereiden zich gezamenlijk voor op een voorjaarsmarathon. Voor de meesten is dat Rotterdam. Dat wordt een jubileumeditie: op 5 april is het de 40e keer dat deze marathon wordt gehouden.

Wie marathontrainingen zegt, zegt Shan Happé. Deze Altis-coryfee legde de basis voor het schema dat de lopers volgen. In 2019 heeft Henri Bolk het stokje overgenomen. Samen met Arno Priem van Pijnenburg en Christl Foekema van AV Triathlon zijn plannen gesmeed, trainers gemobiliseerd en lopers geronseld. Na een informatieve bijeenkomst in het clubhuis van Altis op 9 december ging de allereerste gezamenlijke marathontraining van de drie clubs van start. Week in, week uit leggen de groepen afstanden af van 20 tot 34 km. Tijdens het lopen wordt er heel wat afgepraat en dat gaat na afloop gestaag door bij de koffie en thee.


Nieuwe gezichten en inzichten

Eén van de ‘nieuwe’ trainers is Dennis Rijnders van AV Triathlon. “Ik hoefde niet lang na te denken over de vraag om de marathontrainingen te gaan doen. Als het om de club gaat waar ik erg betrokken bij ben, zeg ik gelijk ja. En de samenwerking tussen de drie clubs is echt super gaaf. Vooral om te kunnen zeggen dat ik bij de eerste trainers van AVT hoorde die eraan meededen. Deze trainingen zijn absoluut anders dan bij mijn eigen club. Nieuwe gezichten, maar ook nieuwe inzichten. Als trainer van de rustige groep is het wel een uitdaging. Je hebt mensen die voor de eerste keer gaan lopen, maar ook die aan hun zoveelste marathon meedoen. Mijn aanpak is goed luisteren: hoe voelen de lopers zich, gaat het niet te hard, hoe is de hartslag, en vooral is er plezier in het lopen. Mijn rol binnen de groep is zorg dragen voor wat plezier, maar ook opletten dat er geen blessures komen en daar wat advies over geven. Zelf ga ik net als vorig jaar Rotterdam lopen, dit keer hopelijk zonder kramp. Ik zou graag zien dat iedereen hem uitloopt en een jaar lang met een hele grote glimlach rondloopt.”

onderweg in Birkhoven

Hetzelfde doel
Lucy Crane-Van Opstal gaat voor de tweede keer een marathon lopen. “Wat ik erg leuk vind is dat de lange duurlopen niet alleen een “afstand” hebben, maar dat er ook is nagedacht over de indeling, bijvoorbeeld bloktraining, elk uur versnellen, enzovoort. Dat zou ik in mijn eentje niet zo snel doen. Hardlopers hebben allemaal hetzelfde doel: lekker lopen. Dat schept een band, ongeacht de club. Ik doe mee in Rotterdam en ga voor een PR! Ik ben na Amsterdam 2018 lid geworden van Altis, omdat ik het idee had met wat begeleiding nog wat sneller te kunnen worden, dus dat gaan we op 5 april zien…”Goede aanvulling

Antoinette Soede traint bij de loopgroep Vathorst. “Daar lopen we dit soort afstanden niet. De langzame duurloop bij de marathongroep is daarom voor mij een goede aanvulling. Rotterdam wordt mijn eerste marathon. Ik ben nu best fit, dus ik dacht, laat ik het maar eens proberen. Ik dacht dat het heel zwaar zou worden, maar het trainen met de groep is het me echt meegevallen. Heel gezellig en het tempo is goed vol te houden.”

Geschenk uit de hemel
Ook voor Luuk Hazenberg van AV Triathlon wordt Rotterdam zijn ‘première’. “Ik loop al een tijd bij de lange-afstandsgroep op zondag tussen ervaren marathon lopers. Waar je mee omgaat word je mee besmet en ik stelde mezelf tot doel om in ieder geval één keer een marathon te lopen. Eigenlijk vond ik Rotterdam niet zo gunstig: trainen in de winter en kans op een warme marathon. Hoe moest ik het voor elkaar krijgen om genoeg maar ook juist te trainen? De optie om samen vanaf december te trainen kwam voor mij als een geschenk uit de hemel. Maar ik zag er wel tegen op. Ik kon me geen voorstelling maken hoe we de lange afstanden zouden afleggen. In de praktijk valt het enorm mee. De lange afstanden worden zo gedoseerd dat dit goed te doen is. Het met elkaar trainen motiveert enorm en ik verbaas mezelf! Ik sta nu iedere donderdag om half 6 op om een nuchtere ochtendloop te doen, wie had dat kunnen denken. Mijn streven is om op 5 april met een big smile over de finish te komen en ondergeschikt – maar wel heel leuk – als dat binnen de 4 uur is.”

Man met de hamer
Alits-lid Remco Kok heeft al ervaring in Rotterdam, hij liep daar in 2012 zijn eerste marathon. “Ik kwam in de tweede helft keihard de man met de hamer tegen, het voelde eigenlijk als meerdere hamers. Ben wel gefinisht, maar de tijd hield niet over: 5.11. Door die martelgang twijfelde ik of ik ooit nog een marathon zou gaan lopen. De laatste tijd gaan wedstrijden steeds beter en met iets minder kilo’s groeide het vertrouwen om het weer te proberen. Aangestoken door enthousiaste verhalen besloot ik me op te geven voor deze trainingen. Ik loop in de snelle groep mee en had verwacht dat de tempo’s een stuk hoger zouden zijn, maar dat valt mee. Als tussenresultaat liep ik een uitstekende Midwintermarathon op het voorgeschreven wedstrijdtempo. Mijn tip voor een marathon is goed blijven trainen, letten op je voeding en gewicht. Hoe zwaarder je bent, hoe meer je tijdens de wedstrijd moet drinken en eten om je tekorten/energie weer aan te vullen.”

Jubileumjaar
Voor Carla Osseweijer wordt het eveneens de tweede keer dat ze ‘Rotterdam gaat doen’. “Mijn ouders waren geboren Rotterdammers en ik wilde al jaren daar de marathon lopen. Verleden jaar dacht ik dat het eenmalig zou zijn. Omdat het dit jaar een jubileumjaar is en het me goed is bevallen, ook de trainingen en alles eromheen, ga ik in de herhaling. Natuurlijk wil ik proberen mijn tijd te verbeteren maar uitlopen en blessurevrij blijven staat voorop. Ik ben nog niet zo lang lid van Pijnenburg, eigenlijk is dat gekomen na de clincs voor de Sylvestercross. Een trainer van Pijnenburg attendeerde me op de gezamenlijke duurlopen. De trainers zijn een leuke groep mensen die altijd klaar staan met goed advies, niet alleen over het lopen maar ook op gebied van voeding.”

Levensstijl veranderen
Michael Hilhorst, lid van AV Triathlon, had vijf halve marathons gelopen en besloot toen dat het tijd werd voor de hele. “Ik hoorde daar zo veel verhalen over dat ik het zelf wel eens wilde beleven. Mijn verwachting was dat ik het heel zwaar zou krijgen. Ook omdat ik niet wist wat me te wachten stond, en ik wist dat ik mijn levensstijl moest aanpassen, minder alcohol, gezonder eten, minder snoepen. Uiteindelijk is dit reuze mee gevallen. Natuurlijk is het zwaar, maar het is ook heel leuk. Het is een proces is wat je met meerdere mensen doet, zodat je kan overleggen met je medelopers. Ik wil op 5 april de marathon uitlopen, de tijd maakt niet uit. Ik wil al die maanden van voorbereiding die dag goed afsluiten. Mijn goede raad voor mijn medelopers is ga vooral genieten! Zorg dat alles klopt die dag, ook je goede humeur!”

Altijd positieve woorden
Marian Connotte van AV Pijnenburg deed een jaar geleden ook mee aan de trainingen. Dat was haar goed bevallen: “Het schema, de gezelligheid, alle verwennerij, de complimenteuze begeleiders met altijd positieve woorden na afloop. Ik hoefde niets zelf te bedenken, alleen ‘follow the guides’. Toen ik besloot weer een marathon te lopen in 2020, was het besluit snel genomen. De lange afstanden trainen in een groep met gelijk tempo is top. Ik wist dat mijn conditie bij de start iets minder was dan een jaar ervoor en stelde me erop in dat de eerste weken lastig zouden zijn. Na paar weken kwam ik weer in zo’n flow van trainen op zondagochtend in plaats van zaterdagochtend. Je passeert al lopend heel wat prachtige woningen en komt op plekken waar je niet eerder was, zoals Den Treek. Op 5 april loop ik mijn vierde marathon, met als streven: gezond finishen in een tijd tussen de 4.30 en 4.59. Dat hangt van het weer af.”
Christl Foekema