Waarom zou je? Dat is helemaal niet goed voor je! Of: Boven de 50 mag je helemaal geen marathon meer lopen. Dit zijn een paar reacties van de niet-lopers uit mijn omgeving. Daarentegen de reacties van de lopers in mijn omgeving waren: gaaf! Ja! Moet je doen! En toen er in december 2019 een mailtje langskwam waarin je je kon aanmelden voor een trainingsgroep voor de marathon, dacht ik, ja waarom ook niet? Ik zie wel hoever ik kom.

De training werd gezamenlijk gedaan met AV Pijnenburg uit Soest, Altis en AV Triathlon. Met trainers van alle drie de clubs. Toen na maanden trainen in weer en vooral veel wind, ging de marathon niet door door corona. Maar toch was ik tevreden want ik had wel alle trainingen volbracht.

Afgelopen januari was er weer een nieuwe kans en we startten weer met trainen onder de deskundige leiding van AVT, Pijnenburg en Altis. We liepen in drie groepen, waarbij de snelste groep als laatste startte waardoor we meestal tegelijk weer eindigden bij de welverdiende koffie aan het eind. En al snel ontstond er een hechte band in de groep en was er veel gezelligheid onderweg!

Op de dag van de marathon Rotterdam (10 april) stonden we dan ook gezellig kletsend aan de start en zijn de eerste 20 km voorbij gevlogen.  Het publiek was geweldig en overal klonk muziek, ik heb alleen maar genoten! Daarna tot de 30 km en dan ga je voor de tweede keer de Erasmusbrug over, weer langs de rijen publiek die maar blijven aanmoedigen. Onderweg doken een paar van mijn hardloopmaatjes op en man en zoon, dat gaf steeds weer nieuwe energie! De laatste 10 km werd het zwaarder maar het was nog te doen, ik kwam gelukkig de man met de hamer niet tegen. Ik kon ook nog genieten van die laatste kilometers en dat was ook eigenlijk het doel van deze marathon: genieten tot het laatst!

Dus waarom een marathon lopen? Het is een prachtige ervaring!

Martine Giesbers