Tijdens het 30-jarig bestaan van AV Triathlon werd er gesproken over het feit dat de vereniging nog steeds geen eigen triathlon had sinds de oprichting. Nu waren er wel geluiden dat de vereniging wel degelijk eens een triathlon had georganiseerd, maar dat dat was vooralsnog niet onomstotelijk bewezen.

Onder genot van een alcoholische versnapering werd besloten dat dit echt anders moest. Een groep enthousiaste mensen startten met het bedenken en voorbereiden van een triathlon, die georganiseerd moest worden in september 2016 in Amersfoort. Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken om een triathlon een beetje fatsoenlijk te organiseren? Van alles is besproken zoals wat, waar, wanneer en welke afstanden. Verder wil je niet dat er atleten zoek raken of dat er een brug open gaat tijdens de wedstrijd om maar eens wat te noemen.

We ontwikkelden een mooie wedstrijd die als naam “Keistad Triathlon Amersfoort ” kreeg. Start en finish op het Eemplein. Zwemmen in de haven midden in het centrum, fietsen langs de Eem en via Soest retour naar Amersfoort. Hardlopen in en rondom het centrum via o.a. Bloemendalse straat en Koppelpoort. We waren trots op een echte stads-triathlon. In de 1ste editie van de Keistad Triathlon Amersfoort in 2016 zijn we weliswaar geen atleten kwijt geraakt, maar de Malebrug, die over de Eem gaat, was bijvoorbeeld een zorgpost. Het fietsparcours kruist de Eem over deze brug. Ondanks zorgvuldig gemaakte afspraken met de provincie Utrecht konden we als organisatie (nota bene op de wedstrijddag zelf) net op tijd voorkomen dat de brug open zou gaan tijdens de wedstrijd. De brugwachter, die vanaf afstand in Weesp de Malebrug bedient beloofde de brug vooral niet open te doen tijdens de wedstrijd. Dit was een groot leermoment!

Na de 1ste editie waren de kritieken lovend en dit gaf ons erg veel inspiratie om de 2de editie nog beter te maken. Het fietsparcours moest nog beter beveiligd worden zodat de fietsers over het parcours zouden kunnen vliegen. Sinds oktober 2016 hebben we gewerkt aan het optimaliseren van de editie op zondag 3 september 2017. Alle voorbereidingen werden tot in perfectie getroffen, maar zo vlak voor de wedstrijd is het een periode vol hectiek. Graag neem ik jullie mee om te vertellen wat we zoal hebben meegemaakt vlak voor en tijdens de wedstrijd.

Het fietsparcours kruist na het zwemonderdeel al vlot de Kwekersweg. Normaal gesproken gaat er enkele malen per uur een bus over deze weg. De buslijn dient dus omgeleid te worden. Echter, op de vrijdag voor de wedstrijddag bleek bij een laatste check dat de busmaatschappij dit intern nog niet volledig had gecommuniceerd. Duizendmaal excuus, het zou geregeld worden en op zaterdag kregen we te horen dat alles akkoord was. Het organiseren van een triathlon vereist op veel vlakken strenge regelgeving. Zo moet de organisatie beschikken over een fysieke commandopost. Indien de situatie daar om vraagt, kan er op die manier een crisis overleg plaatshebben. Een bouwkeet is een simpele maar uitstekende voorziening. De Gemeente Amersfoort verstrekt deze op aanvraag. De aanvraag was wel gedaan maar de levering nog even niet. Op de dag voorafgaand aan de wedstrijd hebben we tijdens het opbouwen van het parcours en de wisselzone half Nederland afgebeld voor een keet en ja hoor BOELS Verhuur in Hilversum had er nog één staan. Wel voor 12.30u ophalen…. Het was al 12:15u, dus op naar Hilversum en lang leve Flitsmeister…

Op de donderdag voor de wedstrijd kregen we van de havenmeester te horen dat er toch nog extra bebording langs de Eem geplaatst moest worden. Via deze bebording wordt het vaarverkeer geïnformeerd over de wedstrijd en de gewijzigde tijden van de brugbedieningen. Ondanks dat het zwemonderdeel in regio Amersfoort plaatsvindt, dient de bebording op meerdere locaties langs de Eem gepresenteerd te worden. Zo stond er zelfs een bord aan de oever bij het Eemmeer. Het regelen van extra bebording zo vlak voor de wedstrijd had heel wat voeten in de aarde.
In juli hebben we in samenspraak met de gemeente Amersfoort een informatiebrief opgesteld voor bewoners van huizen die rondom de parcoursen gelegen zijn. Zij worden op die manier geïnformeerd over de wedstrijd en eventuele omleidingen. Via onze website kregen wij een klacht binnen van een bewoner van een woonboot die vond dat hij te laat geïnformeerd was: of we even contact op konden nemen. Zo gezegd zo gedaan…. Een pittig gesprek van een half uur volgde. Hij was zeer ontstemd over de late informatievoorziening en overwoog zelfs om een bak met spijkers op het fietsparcours te strooien. Toen ik er gaandeweg achter kwam dat de beste man vroeger zelf triatleet was geweest veranderde het gesprek en uiteindelijk wenste hij ons veel succes . Tot slot vertelde hij dat hij de dag voor de wedstrijd alsnog naar Frankrijk toog. Hij wilde “ die herrie” van het evenement “Film aan de Eem” op het Eemplein van zaterdagavond niet horen.

Daags voor de wedstrijd vertelde de organisatie van “Film aan de Eem” dat zij 12 meter van de grindbak nodig hadden voor een fietsenstalling. Laat die grindbak op het Eemplein nou net onze wisselzone zijn!Daarbij was het plan om op zaterdagavond een rijdend filmscherm over de grindbak te laten gaan. Na straffe onderhandelingen konden we het rijdende filmdoek uit het hoofd van de de organisatie praten, maar die fietsenstalling moest moest er komen. Ach ja… dan staan wij op zondagochtend toch gewoon uurtje eerder op om de wisselzone af te configureren. Zondagochtend om 05:45u waren wij al weer present op het Eemplein. Het was een prachtige ochtend, waar mist en de eerste zonnestralen elkaar kruisten. Een serene stilte, maar we moesten hard aan het werk om alles startklaar te maken.

Dan vlak voor de start van de jeugdserie voelt het alsof je zelf aan de start staat van een grote wedstrijd. Een jaar van voorbereidingen ligt achter je en nu gebeurt het dan eindelijk. De spanning loopt op. De jeugd wordt “weggeschoten” door Amersfoorter Emiel Mellaard, voormalig nationaal en Europees kampioen verspringen. Hij was bereid om alle series te starten, wat een eer! Met lachende of pijn vertrokken gezichten komen de jeugdige atleten binnen druppelen. Wat een mooi gezicht is dit!

De sprint serie (750m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen) staat daarna te trappelen om van start te gaan en om 10:30u worden ze weg geschoten door Emiel. Voor de Kwekersbrug is er al een lang lint van zwemmers ontstaan waardoor er voldoende ruimte is om te zwemmen. Al snel komen de eerste zwemmers uit het water en binnen no-time zitten ze op de fiets. De wisselzone loopt langzaam leeg en een tevreden gevoel maakt zich meester van mij. Dit gevoel wordt wreed weggenomen als ik de melding “de brug staat open… de brug staat open!!!” door de portofoon hoor knallen. Dit is niet helemaal de exacte tekst maar de strekking was duidelijk en iedereen van ons wist meteen om welke brug het ging: De Malebrug stond open! Na direct bellen met de wachtdienst van de provincie Utrecht werd de brug weer gesloten en konden ongeveer 15 atleten weer vrolijk verder fietsen. Al met al is het op zo’n dag maar goed dat alle mensen in de organisatie een sterk hart hebben. Een wedstrijddag vraagt om de nodige stress bestendigheid.

Terugkijkend op de 2de editie kunnen we spreken van een succesvolle wedstrijd waarin we 593 atleten mochten ontvangen en dat is best een prestatie voor een 2de editie. De wedstrijd is goed ontvangen een de eerste reacties zijn erg positief. Wij kijken terug op een prachtige dag na een jaar hard werken.
Nu even tot rust komen en eind september starten de eerste voorbereidingen voor de 3de editie.

Met sportieve groet,

Henk Oosterhof
Coördinator Keistad Triathlon Amersfoort

https://www.youtube.com/watch?v=nTa6JpQnaTs&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/keistadtriathlon/

http://www.soesterkwartier.info/keistad-triathlon-2017/

https://sporterjoost.wordpress.com/2017/09/04/keistadtriathlon-2017-vanaf-de-zijkant/