De één sport het liefst elke dag, de ander is met geen mogelijkheid naar de sportschool te krijgen. Voel je een drempel om een abonnement op de sportschool te nemen? Uit Deens onderzoek blijkt dat het uitvoeren van krachttraining ook op latere leeftijd voordelen heeft voor je gezondheid.

Voor je veertigste begint het verlies van spiermassa al. Dit komt deels door een vermindering van spiervezels, die optreedt als zogeheten motorneuronen, cellen in de hersenen en het ruggenmerg die je lichaam vertellen dat je moet bewegen, afbreken. Door het doen van krachttraining en gewichtheffen versterk je de verbinding tussen de zenuwen en de spieren, waardoor de motorneuronen in het ruggenmerg worden beschermd. Deze versterking kan ook nog plaatsvinden in het verloop van je leven.


Aan het onderzoek namen 38 gezonde, oudere mannen deel, met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar. Zij werden gevraagd een zestien weken durende, vrij intensieve krachttraining te volgen. Een andere groep van twintig gezonde oudere mannen, ook met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar, deed geen gewichtstraining en werd gebruikt als vergelijking.
De trainingen vonden drie keer per week plaats, en na twee maanden (halverwege het experiment) waren de verschillen in spieromvang en conditie al zichtbaar. Onderzoekers namen spierbiopten en vonden aanzienlijke veranderingen in de biomarkers.

Voordelen van krachttraining

Van kramp in je rug tot pijn in je knieën: dit onderzoek laat zien dat gewichtheffen deze kwaaltjes kan voorkomen. Krachttraining kan een deel van de afbraak tussen spieren en zenuwstelsel vertragen. Eerder in je leven beginnen met gewichtheffen zorgt ervoor dat je reserves opbouwt waarop je lichaam kunt terugvallen.
De studie toont aan dat je, ook al begin je laat in je leven, toch een verschil kunt maken. Natuurlijk, hoe eerder je begint, hoe beter, maar het is nooit te laat – zelfs niet als je 65 of 70 jaar oud bent. Je lichaam kan nog steeds profiteren van zware krachttraining.

Ook voor vrouwen

Hoewel deze studie is uitgevoerd bij mannen, geldt dit ook voor vrouwen. Oudere vrouwen, die vatbaarder zijn voor osteoporose, hebben bijvoorbeeld evenveel baat bij weerstandstraining als mannen.