Hardlopen in het coronatijdperk: AVT-lid Diederik Hamelink gaf er een creatieve draai aan en haalde er de landelijke hardlooppers mee – met een internationaal vervolg! hoe kwam dat zo? 

 

“Het was een ingeving. Ik bedenk wel vaker zoiets, maar neem vaak niet de tijd om het uit te werken. in gedachten ging ik na of het beeld van het coronavirus enigszins past in de straten en rotondes rond het centrum. Daarna ben ik op de computer een route gaan plannen om te kijken of het ook echt op het virus kon lijken. De eerste poging leek goed genoeg. Ik liet het aan iemand zien en die herkende het meteen.”

Van het beeldscherm naar de weg, dat is makkelijker gezegd dan gedaan zeker?

“Ja, dan moet je de route nog hardlopen. Eerder heb ik dit soort dingen wel eens gepoogd uit mijn hoofd te doen. Dat gaat snel mis, dus heb ik de route op mijn horloge ingeladen. Diezelfde middag heb ik het parcours gelopen. Voor ik begon en tijdens het lopen voelde ik spanning of het wel goed zou gaan, maar ook wat alle mensen zullen denken als ik heen en weer loop, bij een kruispunt 3x het verkeerslicht pak en weer terug loop. Het lukte om die gedachten los te laten en zonder al te vaak verkeerd te lopen heb ik het rondje afgemaakt. Ik ben twee keer bijna in de fout gegaan door mijn vaste rondje door het plantsoen te hervatten, maar bedacht mij binnen 10 meter en maakte snel rechtsomkeert. 

Ook heb ik achter het stadhuis een rondje op de parkeerplaats gemaakt, terwijl ik eigenlijk had bedacht het mooie ronde wandelpad te nemen. Halverwege de parkeerplaats baalde ik even, maar toen bedacht ik dat het waarschijnlijk niemand zou opvallen. Ook liep ik nog tegen een verbouwing op waar ik met wat mazzel omheen kon. Verder nog een enge hond (vond ik), normaal zou ik oversteken maar nu ben ik daar “rustig” aan voorbij gewandeld om de tekening niet te verpesten.”

Is dit nu “Strava kunst”?

“De route zelf is niet heel spectaculair, maar je komt wel op voor hardlopers onlogische plekken, dus het geeft wel wat vernieuwing. Ook een rondje langs alle verkeerslichten op een kruispunt zullen normaal niet veel hardlopers doen. Inmiddels is het coronarondje als segment op Strava aangemaakt, https://www.strava.com/segments/23099898. inmiddels heeft het rondje toch wel bekendheid gekregen, dus is de kans groter dat mensen het zelf ook lopen. 

Qua verkeersveiligheid is het minder verstandig, als iemand probeert een snelheidsrecord te breken is het wel spannend met al die verkeerslichten. Maar dat is natuurlijk aan de lopers zelf. 

Na het lopen heb ik de route ook via Facebook en Instagram gedeeld. Een dag later heb ik de stoute schoenen aan getrokken en ‘m ook gedeeld in een “Strava Art” groep. In Nederland werd het snel opgepikt en later werd het ook overgenomen door een “Strava Art” groep in de Oekraïne. 

Ik las daarna per toeval een artikel op Runnersworld Magazine over hardlopen en de COVID-19 dreiging, en heb ze gemaild dat ze mijn plaatje wel mochten gebruiken. Zodoende hebben zij het nu bij een artikel gebruikt. En heb ik de “eeuwige roem”.

https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a31736648/medaille-loopevenementen-coronavirus-nieuw-initiatieven-virtuele-runs/