Wie is Thomas Plochg? Wil je iets over jezelf vertellen?
Dat doe ik graag. Zoals gezegd is mijn naam Thomas. Ik ben 49 jaar oud, vader van twee dochters en sinds 2005 woonachtig in Amersfoort. In het dagelijks leven ben ik werkzaam voor de Federatie voor Gezondheid, een landelijk netwerk van organisaties die zich hardmaken voor meer preventie in de
samenleving.

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?
Ik ben betrokken/lid sinds mijn oudste dochter bij AV Triathlon ging sporten. Dat zal ergens rond
2009 zijn geweest. Het was heerlijk om samen met andere kinderen, ouders en trainer Trees het bos in te gaan. Gaandeweg hoefden wij als ouders niet meer het handje vast te houden en konden we zelf gaan hardlopen. Eerst deed ik dat met Marcel die vervolgens één van mijn beste vrienden is geworden. Daarna ben ik bij AVT gaan hardlopen in één van de groepen.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?
Kort en krachtig gezegd is het goed voor mijn welbevinden. Zaterdagochtend met mijn groep hardlopen in het bos doet mij erg goed. Mijn hele weekend is dan goed. En je wordt er fit van, zowel fysiek als mentaal.

In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren in een paar steekwoorden?
Ik train op dit moment in groep 4. Trainers zijn Michael en Jan Willem. We hebben een trouwe groep van ervaren hardlopers. Wat ik zo mooi vind, is dat we altijd serieus sporten.

Waarom ben je vrijwilliger geworden en wat doe je als vrijwilliger voor de club?
Sinds 2014 mag ik de voorzitter van AVT zijn. Dat doe ik met veel plezier. Ik vond en vind dat veel
dingen die het leven de moeite waard maken, zo vaak weerloos zijn. Voor je het weet, is het weg.
Aangezien AV Triathlon mij dierbaar is, wilde ik mij daarvoor inzetten.

Heb je een leuke anekdote /topper die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?
Waar ik me het meest op verheug zijn de estafettelopen zoals de Utrechtse Heuvelrugestafette of de Hexathlon. Het is genieten om een gehele zondag met een groepje te cruisen door de bossen rondom Amersfoort, waarbij er dan om beurten iemand hardloopt. Je hebt mooie gesprekken, vertraagt, geniet van de natuur en het biertje naderhand. Echt een aanrader.

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?
Vrijwilliger zijn is niet alleen maar brengen. Integendeel! Het is vooral ook veel halen. Het geeft veel voldoening om samen dingen voor elkaar te krijgen. Ik heb er ook veel van geleerd, en veel leuke mensen leren kennen.

Interview door Hatice Durmaz, commissie vrijwilligerszaken