Vrijwilligers vormen de basis van onze vereniging. Maandelijks zetten we één van hen in het zonnetje, om onze waardering voor hen te laten zien en andere leden te inspireren ook vrijwilliger te worden. 

Wil je iets over jezelf vertellen?

Ik ben Mariska van der Vat. Ben geboren en getogen in Amersfoort en woon er nog steeds met veel plezier. Getrouwd met Menno. Samen hebben we twee kinderen: Lucas van 20 jaar en Nina 18 jaar.
Ik werk als doktersassistente en planner in de zorg. 

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?

Ik ben al bijna dertig jaar lid van AV Triathlon. Toen ik zes jaar oud was, werd ik lid bij Altis. Maar toen rond mijn achttiende al mijn vriendinnen ermee stopten, ben ik ook gestopt.
Sinds mijn jeugd tenniste ik ook, en via de tennis kwam ik op mijn twinstigste bij AV Triathlon terecht. We kregen namelijk conditietraining bij AV Triathlon. Dat vond ik zo leuk dat ik ben blijven hangen.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?

Super! Mooie vereniging met veel diversiteit. Niet alleen aan sporten, maar ook aan leden.

In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren?

Ik train in groep 4/5. Het is een leuke en gezellige groep met veel atleten die aan wedstrijden doen. Op zaterdag train ik in het bos en op dinsdag op de baan. Op donderdag train ik in een gecombineerd groepje van AV Triathlon en AVP.

Wat doe je als vrijwilliger en waarom ben je vrijwilliger geworden? 

Ik ben vrijwilliger geworden toen mijn zoon op zijn zesde lid werd van AV Triathlon. Ik was er terdege van bewust dat onze club draait op vrijwilligers. Ik heb toen de jurycursus gevolgd. Als vrijwilliger hielp en help ik ook vaak bij losse evenementen van AV Triathlon. Sinterklaas, kamp AVT voor de kinderen, funtriathlon, crosscompetitie en baancompetitie. Ook ben ik jurycoördinator geweest bij AV Triathlon. Bovendien zit ik al een paar jaar in de organisatie van de clubcross.

Heb je een leuke anekdote die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?

Bij de prijsuitreiking van de crosscompetitie kwam er een heel jong jeugdlid terug na de uitreiking van zijn derde plaats. Hij vroeg of de grootte van de beker die hij had gewonnen, wel klopte. Zijn beker was kleiner dan de beker van zijn maatje. Maar zijn maatje was tweede geworden…. Dat verklaarde het verschil in grootte.

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?

Niet twijfelen, gewoon doen. Het is ontzettend leuk maar ook gezellig en dankbaar om vrijwilliger te zijn. Het hoeft niet altijd iets groots te zijn: af en toe helpen bij een evenement is ook al heel fijn.

Stel dat je je taken ooit overdraagt aan een volgende vrijwilliger, welke eigenschappen of kennis moet hij/zij in huis hebben om jouw rol goed te kunnen doen?

Wees vooral enthousiast: met een lach komt alles goed!