Wie is Lex Borghans? Wil je iets over jezelf vertellen?  

Ik ben een sportliefhebber in hart en nieren. Ik sport graag zelf d.w.z. hardlopen, MTB, racefietsen en schaatsen op natuurijs (maar tja ……). Uiteraard ook veel sport kijken. Ik ben als interne bedrijfsconsultant werkzaam bij het internationale Biochemie-bedrijf Corbion dat duurzame chemicaliën maakt uit suikers. We hebben miljarden medewerkers in de vorm van bacteriën en algen die we koesteren in grote stalen tanks. Ons belangrijkste product is rechtsdraaiend melkzuur, precies hetzelfde melkzuur dat gemaakt wordt in onze spieren. Zonder sportactiviteit produceert een gemiddelde persoon circa een theekopje per dag.

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?

Ik ben sinds 1998 lid van AV Triathlon en werd toen lidnummer 1963. Dat betekende dat er al 1962 leden voor mij aangemeld waren bij onze club. Ik was destijds wedstrijdatleet bij AV Altis waar we op zaterdagmiddag onze wekelijkse bostraining deden. Vanwege mijn twee jonge kinderen (destijds 5 en 7 jaar) was dit erg onhandig. Ik hoorde dat ze bij AV Triathlon op zaterdagochtend trainden. Dit was de belangrijkste reden om over te stappen.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?

Degenen die mij al wat langer kennen, weten dat ik bijzonder bij de club betrokken en actief ben. Dat is niet voor niets. AV Triathlon heeft een prachtige clubcultuur die zelfs vaak familie-achtige trekjes heeft. Als je ziet wat sommigen allemaal doen om het behalve sporten ook leuk te maken voor velen dan ga je vanzelf van deze club houden. Een parel in Eemland die we moeten koesteren!

In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren in een paar steekwoorden?

Ik loop in groep 3 op zaterdagochtend; bij Christl Foekema en voorheen Gerrit van de Berkt en Eric Rietveld. Een gezellige groep waar nieuwkomers goed worden opgevangen en waar betrokkenheid is.

Ik fiets in de zomermaanden met de wegfietsers op woensdag. Voorheen vaak onder leiding van Gijsbert Raadgever, Arjen de Leeuw en Gerjan van Roekel. De sfeer in de fietsgroepen is heel anders. Ook aardige mensen allemaal maar minder binding. Je moet daar ook veel geconcentreerder bezig zijn want elk moment kan er iets verrassends gebeuren. En met een peloton(netje) op snelheid is dat riskant.

Waarom ben je vrijwilliger geworden en wat doe je als vrijwilliger voor de club?

Zolang ik lid ben van een vereniging (vanaf mijn 8ste jaar) ben ik ook actief als vrijwilliger geweest. Bij AVT begon het met maandelijks papier ophalen om de uitbreiding van het clubhuis te bekostigen. Daarna heb ik van-alles-en-nog-wat gedaan. Ik denk er niet eens meer over na. Vrijwilliger zijn, gewoon doen! Voor mij begint dit bij de woorden “vereniging” en “lid”. Dat betekent voor mij dat je het met elkaar moet doen. Als iedereen op enig moment en gedurende een aantal jaren een steen(tje) bijdraagt dan ben je er.

Heb je een leuke anekdote /topper die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?

Jazeker, dat was het overleg van de Feestcommissie ter voorbereiding op ons 25-jarig jubileum, samen met Martha, Peter en Jaap. Met de intentie om te vergaderen ging ik de deur uit, maar na een kort overleg zaten we in de kroegen van de binnenstad van Amersfoort en kwam ik midden in de nacht thuis. Dat was een leuke avond en vanaf dat moment waren we een DREAM-Team!

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?

Dat is heel simpel. Het is geweldig om samen met anderen een bijdrage te leveren aan deze mooie club en week-in-week-uit 1.150 clubgenoten met plezier te laten sporten. Je leert er zelf ook heel veel van want in een vrijwilligersorganisatie iets tot stand brengen, werkt totaal anders dan in je dagelijkse werk.