Wie is Henriëtte Stemerdink? Wil je iets over jezelf vertellen?
Ik werk als kinderfysiotherapeut in Achterveld en als projectmedewerker bij RaceRunning Nederland. Ik ben 47 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters van 16 en 18 jaar. In mijn vrije tijd ga ik graag hardlopen of wielrennen.

Hoe lang ben je al lid en wat was de reden dat je je aanmeldde bij de club?
Sinds 2012 ben ik lid van AVT. Ik was net gestopt met badminton wegens een blessure. Voor mezelf was ik een beetje aan het hardlopen, zoals veel mensen die dat in hun uppie doen: steeds weer ongeveer dezelfde afstand en steeds weer ongeveer even snel/langzaam. Eigenlijk vond ik hardlopen niet zo heel erg leuk, maar wilde toch iets aan mijn conditie blijven doen. Mijn jongste dochter ging meedoen met de B-pupillen en toen zag ik wat voor leuke club AVT was en ben ik lid geworden. De groep waar ik in terechtkwam was superleuk en na een tijdje begon ik ook hardlopen best wel leuk te vinden.

Hoe is het om lid te zijn van AVT?
Steeds leuker! In de afgelopen jaren heb ik in verschillende groepen meegelopen en heb daardoor heel veel mensen leren kennen. Omdat er zoveel groepen zijn, is er altijd wel een groep die past bij jouw niveau. Door lid te zijn AVT ben ik hardlopen leuk gaan vinden. En dat is zeker nu in coronatijd best handig! Ondanks dat we nu even niet met de groep mogen trainen, ben ik blij met mijn groep. Via de appgroep houden we contact en delen we trainingsideeën. De foto is gemaakt in coronatijd (toen we nog met z’n vieren mochten lopen). We liepen hier de ‘alternatieve Vlasakkerloop’.

In welke groep(en) train je en kun je die groep(en) typeren in een paar steekwoorden?
Ik train altijd op dinsdagavond en zaterdagochtend bij trainers Ruud, Jaap, Hein en Bastiaan. In de groep is het vooral heel gezellig, tegelijkertijd wordt in de training wel fanatiek gelopen. We klagen overigens vaak dat het te lang duurt, te hard gaat of te ver is, maar aan het eind zijn we altijd weer tevreden en heel blij met onze trainers.

Waarom ben je vrijwilliger geworden en wat doe je als vrijwilliger voor de club?
Ik werd vrijwilliger omdat iemand uit mijn groep haar taak wilde overdragen. Zij maakte de nieuwsbrief en vroeg of ik dat wilde doen. Zo begon het en ik vond het leuk om te doen. Op dit moment maak ik nog steeds 1x per 2 maanden de nieuwsbrief. Daarnaast heb ik in 2018 samen met een collega de RaceRunninggroep opgestart bij onze vereniging. Dat was een uitdaging, zo’n hele nieuwe sport opstarten. Bij de RaceRunninggroep ben ik nu trainer en ik zit in de jeugdcommissie.

Heb je een leuke anekdote /topper die je als vrijwilliger hebt meegemaakt?
Een heleboel! Het is leuk om betrokken te zijn bij de vereniging en te helpen om de vereniging leuker te maken en te houden. Het opstarten van RaceRunning blijkt ook nog eens heel leerzaam. Zo was de RaceRunner als sporthulpmiddel nog onbekend in Amersfoort en werd daarom niet vergoed. Samen met ouders van onze atleten hebben we toen gesprekken gehad met verschillende gemeenteraadsleden en we hebben ingesproken op een raadsvergadering. De uitkomst is dat de RaceRunner is gelijkgesteld aan een sportrolstoel en dus vergoed kan worden vanuit de WMO. Dat is top!

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?
Op de website staan vacatures, maar ook andere hulp kan soms heel welkom zijn. Kijk naar wat jou leuk lijkt om te doen en waar jij mogelijkheden ziet. Bied jezelf aan als vrijwilliger.

Interview door Nel van Loon, vrijwilligerscommissie