Stel je eens voor dat je hardlooptrainer van AV Triathlon bent. Hoe zou het zijn om met een groep op pad te gaan? Een mooie route bedenken, looptips geven en na afloop allemaal blije gezichten. Elke week zorgen de ruim vijftig hardlooptrainers ervoor dat mensen verantwoord en met plezier kunnen sporten. Ook jij kunt daaraan bijdragen. In september start de cursus voor assistent-hardlooptrainer.
“Er zijn best veel hardlooptrainers bij AV Triathlon. Maar we moeten realistisch zijn. De één stopt vanwege verhuizing, de ander vanwege drukte thuis of op het werk, en weer een ander vanwege de leeftijd. Daarom willen we tijdig nieuwe trainers opleiden.” Dat zegt Joop Klein Haarhuis, trainer/opleider en lid van de commissie hardlopen volwassenen. Deze commissie zorgt ervoor dat er een trainingsrooster is. Daardoor zijn alle groepen voorzien van één of twee vaste trainers, het hele jaar door. “We hebben een compacte cursus ontwikkeld volgens het model van de Atletiekunie. Deze cursus kun je in het clubhuis volgen, samen met andere leden van AVT.” Vorig jaar hebben zeven cursisten daaraan meegedaan. Hoe is het nu met hen?
Professioneel
We vroegen het aan Anique van der Meijden uit Amersfoort. Zij is nu veertien jaar lid van AV Triathlon en traint op niveau 2. Sinds kort is ze zelf trainer van een niveau 2-groep op dinsdagavond. “Vanwege mijn ervaring in de commissie hardlopen volwassenen heb ik van dichtbij gezien wat er allemaal komt kijken bij het op peil houden van het trainerscorps. En wat er allemaal wordt gedaan om trainers op te leiden en te begeleiden. Dat wordt professioneel aangepakt. Dat alles heeft me doen besluiten om trainer te worden. Na jaren ‘meelopen’ wil ik ook mijn bijdrage leveren door ‘voorop te lopen’. Ik vind het leuk om met een groep op pad te gaan, vooral om creatief te zijn in de locaties en trainingen die ik geef. De mooiste bekroning op dat werk is als mensen aangeven dat ze het een leuke training vonden.”
Zelf uitproberen
De cursus voor nieuwe hardlooptrainers bestaat uit drie woensdagavonden met een mix van theorie en praktijk (zie data hieronder). Daarna is er een halfjaar stage. Dat houdt in dat je bij een groep aanhaakt en daar onderdelen van de training geeft, opbouwend naar een hele training. De opbouw doe je in overleg met de vaste trainers van de groep, die als stagebegeleider optreden. Je krijgt veel feedback van ze en krijgt de ruimte om zelf dingen uit te proberen. Alleen zo kun je het trainerschap in de vingers krijgen. Welke tips heeft Anique voor mensen die het overwegen? “Je moet het vooral leuk vinden om de leiding te nemen en mensen mee te nemen. Een beetje je plek durven opeisen maar ook ruimte geven voor dingen die maken dat mensen in groepsverband willen lopen, zoals het sociale aspect. Daarnaast is het wel handig als je de weg in het bos kent.”
Ontdek wat bij jou past
Joop Klein Haarhuis krijgt vaak als vraag: ‘moet je zelf heel goed kunnen hardlopen om trainer te worden?’ Het antwoord is wat hem betreft nee. “Je kunt op heel veel niveaus training geven. Er zijn snelle en minder snelle groepen. Tijdens de stage ontdek je wat het beste bij jou past en wat je echt leuk vindt. Als trainer hoef je dus niet net zo snel te zijn als je lopers. Je moet wel oog leren krijgen voor hoe ze technisch lopen en daar iets van durven zeggen. Dat leer je vanzelf. Met de cursus brengen we de basiskennis bij van looptechniek, naast het omgaan met een groep. Ook dat verfijn je in de loop der tijd. En we besteden aandacht aan veiligheid, zowel fysiek als sociaal. Je kunt allerlei vervolgcursussen volgen, als je dat leuk vindt. In looptechniek, maar ook in running bootcamp, trailrunning, spelvormen, blessurepreventie of coachen van lopers zijn er allerlei opleidingen.”
Even wennen
Eén van de trainers van AV Triathlon die al een tijdje meedraait, is Gerrit van de Berkt uit Leusden. Hij geeft op zaterdag training in Birkhoven en op donderdag in Leusden. “In Leusden zagen ze in mij wel een toekomst weggelegd als assistent-trainer, dus werd ik door twee trainers overgehaald. Ik loop al mijn halve leven en het leek mij leerzaam om hier iets meer uit te halen dan alleen zelf meelopen. Het was even wennen om voor een groep te staan, maar ik kende de groep in Leusden al goed dus dat ging erg makkelijk. Wat wel leuk is dat je dan zelf gaat nadenken over waar je een versnelling gaat doen en of je er iets extra’s aan toevoegt zoals een heuveltje of viaduct. Een paar jaar terug deden een aantal trainers mee aan het examen voor trainersdiploma 3, de vervolgopleiding. Ik ging toen mee als ‘loopvee’. Daardoor ben ik een jaar later ook dit diploma gaan halen en heb ik hier weer veel van opgestoken. Ik heb nieuwe trainers ontmoet die allemaal een andere kijk op trainen hebben. Hierdoor werd mijn eigen blik ook weer veel ruimer.”
Kunst afkijken
Een andere veelgehoorde vraag is: hoeveel tijd kost het geven van training? Joop Klein Haarhuis: “De meeste trainers zijn met z’n tweeën. De ene week geeft de een training, de andere week de ander. De planning spreek je samen af. Het bedenken van een training kost aan het begin tijd. Waar gaan we heen, wat gaan we daar doen en wat is het doel ervan? Dat zijn vragen die soms best even tijd kosten. Vaak kun je de kunst afkijken bij een andere trainer. En door erover te praten, gaat het steeds makkelijker. Het training geven hoeft in elk geval niet ten koste te gaan van het zelf hardlopen.”
Welkom
Anique heeft tot slot als tip: “Als trainer worden je enerzijds wel leuk lijkt maar als je anderzijds twijfelt: ga in gesprek met iemand van de commissie hardlopen volwassen of met je eigen trainer en bespreek dit. Wellicht kunnen zij je twijfel wegnemen. Waar een wil is, is een weg! Je bent van harte welkom.”
Cursus assistent-hardlooptrainer 2019
Op de volgende woensdagavonden: 4 september, 18 september, 9 oktober van 19.30 tot 22.00 uur in het clubhuis van AV Triathlon. Na afloop ontvang je een certificaat van de Atletiekunie.
Bekijk hier de trainersvacatures
Heb je nog vragen? Stuur een bericht aan Joop Klein Haarhuis