Blessure- en hersteltrainer van AV Triathlon Ton Duits heeft maandagavond de Gouden Penning van de gemeente Amersfoort gekregen.

Wethouder Koningsveld hangt de Gouden Penning om de schouders van Ton Duits

Duits (79), die al vijftig jaar trainer is, kreeg de onderscheiding tijdens het jaarlijkse sportgala van de gemeente. Onder grote belangstelling – er waren zo’n zeshonderd sportliefhebbers in sportcomplex Amerena – deelde de Amersfoortse wethouder Ben van Koningsveld (Sport en bewegen) de Gouden Penning uit. Naast Duits kregen onder andere ook de Amersfoortse sporticonen en kampioenen Femke Bol (atletiek), Puck Pieterse (veldrijden, mountainbike) en Mischa Bredewold (wielrennen) een erepenning.

Zes planken

De trainerscommissie van AV Triathlon had Ton Duits, samen met buurvereniging Altis, voorgedragen voor de Gouden Penning, vanwege zijn jarenlange, tomeloze vrijwilligerswerk. Tijdens de uitreiking vertelde Duits aan presentator Jeroen Stomphorst (NOS Sport) dat hij niet van plan is op te houden. ,,Zes planken,” gebaarde hij, om aan te geven dat hij doorgaat tot het niet meer kan. ,,Pas dan?,” reageerde Stomphorst onder grote hilariteit van het publiek.

Duits zei verder dat hij motivatie krijgt van de atleten, die hij traint en dat ieder presteert voor zichzelf. ,,Dat is de echte vrijwilliger,” eindigde Jeroen Stomphorst het interview.

Het bestuur van AV Triathlon is ‘apetrots op onze Ton’.

Het jaarlijkse sportgala eert sporters, trainers, talenten en vrijwilligers, die in het afgelopen jaar bijzondere prestaties hebben verricht. Er zijn jaarpenningen, en gouden, zilveren of bronzen penningen in alle categorieën. Niet alleen sporters maar ook vrijwilligers vielen in de prijzen.

Een overzicht van alle laureaten is te zien op deze site.