Hardlopen op Birkhoven, Beerschoten, Houdringe en Panbos

Te gast bij dassen, vossen en reeën

Birkhoven, Beerschoten, Houdringe en Panbos zijn ideaal gelegen, prachtige bosgebieden. Stuk voor stuk een eldorado voor de lopers van verschillende regionale atletiekverenigingen. Utrechts Landschap is hun gastheer. “Niet zozeer namens onszelf”, verklaart boswachter Martijn Bergen, “maar namens de vossen, dassen, reeën, boommarters, zwarte spechten en alle andere dieren die er leven. In deze gebieden ben je te gast in hun leefgebied. Dat is een mooie gedachte.”

Boswachter Martijn Bergen
Foto: Dick Jeukens

De vraag wordt nogal eens gesteld aan Bergen: “Gaan natuurbescherming en recreatie wel samen?”
Vanzelfsprekend brengt dat spanningsvelden met zich mee, erkent de boswachter. “Maar daar komen we altijd wel uit met elkaar. Ik stel de vraag echter liever iets anders. Wat kun je als individuele recreant doen om zo min mogelijk de natuur te verstoren? Voor élke gebruikersgroep, van wandelaar en hardloper tot mountainbiker en ruiter, zie ik dan mogelijkheden.”


Paden
Eén van de meest voor de hand liggende keuzes is op de paden blijven. “Paden zijn er om het voor mensen mogelijk te maken van de natuur te genieten. Tegelijk zijn ze er om de natuur te beschermen. Paden geven dieren namelijk voorspelbaarheid. Zo weten ze waar mensen komen, en waar niet. Daar baseren ze hun leven op. Zodra je van de paden afgaat, is dat dus regelrechte verstoring van de dieren. Daarbij is het ook funest voor de begroeiing.”

Rekening houden met elkaar
Bergen is overigens tevreden over de vele lopers die in Birkhoven, Houdringe en het Panbos trainen. “Ik krijg niet vaak klachten, ook niet van andere bezoekers. Zolang de lopers rekening met andere natuurliefhebbers houden, kan het ook gewoon. Mijn advies is om als lopers niet te schreeuwen naar elkaar. Als sporter in de natuur doe je dat gauw, omdat je ingespannen bezig bent. Voor iemand die van de rust wil genieten, is dat niet prettig.”

Honden

Hardlopers kunnen soms last hebben van honden, weet Bergen. “Op Birkhoven bijvoorbeeld is ook een losloopgebied. Als je daar doorheen rent, zal er vast weleens een hond enthousiast mee gaan rennen. Ik snap dat mensen daar niet van houden. Wie daar geen last van wil hebben, kan het beste gebieden opzoeken waar honden alleen aangelijnd mogen komen.”

Balans
Uiteindelijk draait het er steeds weer om samen de balans te vinden. “We zijn met veel mensen, die allemaal om hun eigen redenen de natuur opzoeken. Als we in de eerste plaats respect tonen voor de natuur en de regels die daarvoor gelden én rekening houden met elkaar, kunnen we er allemaal van genieten. Als ik me niet vergis, doen de lopers van de atletiekverenigingen dat al met volle teugen.”

Speciaal voor leden van de atletiekverenigingen heeft Utrechts Landschap een mooie aanbieding: je kunt een jaar lang gratis proeven van natuur en erfgoed. Meer informatie vind je op de website van Utrechts Landschap

Florian Hupkes
Utrechts Landschap