In deze Coronatijd is het ook voor onze vereniging letterlijk hollen of stilstaan. Nu we opnieuw de trainingen hebben moeten stilleggen, zijn we benieuwd hoe onze leden de beweging er in houden. Daarom starten we een serie interviews met leden die op geheel eigen wijze er het beste van maken. In je eentje of met een groepje van maximaal 4: hoe blijf je sporten met plezier?

Aflevering 1: De Trailers – Peter van der Schouw, Marcel ten Hagen, Nienke ter Weijden en Bart Götte.

Hoe brengen jullie je tijd door nu de trainingen weer zijn ‘on hold’ staan?

“Tja, dat is flink balen. We waren net weer lekker op dreef met trainen. Maar we pakken de draad op zoals we dat ook in de eerste lock down deden: met z’n vieren gaan we samen de natuur in. We rennen een of twee keer per week tussen de vijftien en dertig kilometer. We starten bij zonsopkomst en hanteren een aantal uitgangspunten die inmiddels een soort concept zijn geworden.”

Welke uitgangspunten zijn dat dan?

“Nou, het begint ermee dat we gaan lopen waar we nog nooit eerder gelopen hebben. We starten elke keer ergens anders en op maximaal een half uur rijden. Dan kom je best ver want alles in een cirkel tussen Harderwijk, Apeldoorn, Doorn & Naarden valt er ongeveer in.

Het tweede uitgangspunt is dat we tijdens de route het pad nooit mogen kruisen. Dat gaat wel eens bijna fout waardoor we abrupt off track moeten. Dan worstelen we ons door bosschages heen. Of we moeten een hek over klimmen, of door een watertje waden.

Het derde uitgangspunt is dat we alles onverhard willen lopen. Dus geen asfalt, beton, of klinkerpaden. Bij voorkeur lopen we op single tracks; de kleine paadjes. We lopen dan vaak twee uur zonder ook maar iemand tegen te komen.

En dan hebben we ook natuurlijk nog de rituelen: Bart zet de routes uit, Marcel en Nienke zorgen voor een blokje krachttraining halverwege en Peter zorgt voor de koffie na afloop.”

Kunnen we jullie routes en foto’s ergens zien?

“We maken de routes in Komoot. Dan weet je ook goed wat de ondergrond is, of er obstakels zijn, etc. Wat we uiteindelijk gelopen hebben, kun je op Strava zien. Daar staan ook vaak de foto’s er bij. Via de heatmap-functie op Strava weten we wat de witte vlekken zijn. Het schiet lekker op: de noordkant van de Veluwe hebben we bijna gedekt.”

En wat maakt dat jullie zo laaiend enthousiast zijn?

“Alles! Het is gewoon echt top. We hebben al zoveel prachtige natuurgebieden ontdekt. We hebben zoveel wild gezien. Bijzondere plekken ontdekt. En de voorpret, maar ook het nagenieten is elke week gewoon als zuurstof voor de ziel. O ja, en we nemen ook ruim de tijd voor foto’s. Ik denk dat we eind dit jaar een fotoboek hebben dat heel mooi laat zien hoe ontzettend mooi buitensport is rondom Amersfoort. Maar het mooiste is misschien wel dat we na een half jaar met z’n vieren crossen door de bossen ook vrienden zijn geworden. Het schept een bijzondere band in een bijzondere tijd.”