Er zijn er net zoveel: hardlopers die wel- of niet geloven in stretching. De discussie ga ik hier niet aan. Ik heb wel een advies voor de voorstanders: pak de juiste manier van stretchen. Want doe je het verkeerd, dan heb je makkelijk een blessure te pakken. Verbeter je kennis van stretchen en je risico op een blessure daalt.

De grote voordelen
Je wilt vooraf je spieren warm en losmaken. Na een training wil je ze rust en herstel bieden en terugbrengen op lengte. Het grootste winstpunt is dat je door de combinatie van hardlooptraining en stretchen je bewegingsuitslag kunt vergroten. Dat is trainerstaal voor je hardlooppas die verder reikt en efficiënter wordt.

Wereld van verschil
Nu het grote verschil en de uitwerking. Je hebt statisch rekken en dynamisch rekken. Twee compleet verschillende manieren van stretching. Vuistregel: vooraf aan de hardlooptraining dynamisch rekken. Achteraf: statisch rekken.

‘Au-gevoel’
Bij statisch rekken neem je een vaste houding aan totdat je spanning op die spier voelt. Daarin zit een risico dat je net te ver gaat. Dat ‘au-gevoel’ duidt meestal op een miniem scheurtje in de spier en dat verzwakt de spier.

Warm worden en soepel maken
Dynamisch rekken is een grote groep van oefeningen waarbij de spieren eerder losgemaakt worden dan gerekt. Het zijn herhalende en vloeiende bewegingen. De belasting is niet hoog. Je bereikt hiermee dat je spieren soepel worden, de bloeddoorvoer wordt verbeterd én de coördinatie komt op gang. Je ziet het nu duidelijk voor je, deze groep aan oefeningen kun je uitstekend vooraf aan de training doen, maar dan wel na het inlopen.

Haal die stramme hardloper weg
Statisch rekken heeft zeker voor hardlopers goede functies. Na een training hebben de spieren de neiging in te korten. Je voelt je daardoor strammer. Door een vaste houding aan te nemen kun je die spier weer voorzichtig verlengen. Voorwaarde: doe dat met warme spieren. Anders reageert de spier heftig op de spanning en wil het nog sterker samentrekken.

De praktijk: niet belasten
Probeer de statische bewegingen ook zonder belasting te doen. Oftewel in de praktijk: ga niet tegen een muur staan leunen om je onderbenen te rekken. Je zet teveel belasting op het been. Als je je andere been vooruit zet en daar het grootste gedeelte van je lichaamsgewicht boven houdt, heb je de rekbeweging zonder een grote belasting.

Denk altijd in welke fase je van de training bent en welke vorm van stretchen dan goed voor je is. Dan levert stretchen bijna nooit problemen op en pak je wel alle voordelen.

Beweeg en geniet!

Uit de serie loopgeleerdheid, door Ruud van den Eshof

Bron: ProRun