Lekker trainen, wie wil dat nou niet? We willen veel bereiken, het liefst zonder dat we tot het uiterste moeten gaan. Lekker trainen, hoe doe je dat? Hier 7 adviezen op een rij waarvan je gaat ervaren dat training leuk is. En daar word je blij van!

1 Visualisatie
Een fijne training begint in je koppie. Visualiseer een fijne training. Wat maakt je blij tijdens het hardlopen? Verbind dat gevoel aan je komende training. Zelfs al doe je dat maar een minuutje vooraf tijdens de warming-up. Dat geeft je al genoeg goed gevoel mee om er een fijne training van te maken. Spreek met jezelf af dat je dat ontspannen gevoel uit de visualisatie ook vasthoudt in de lastige stukken. Bijvoorbeeld op dat heuveltje of bij die 4 x 800 meter die je graag snel wilt lopen.

Trainen met een blij gevoel 22 Slaap lekker…
Zorg dat je meer de mentaliteit van een sprinter hebt. Wat doen die sprinters vaak? Lekker uitrusten. Liefst veel. Goed slapen, beetje ontspannen. Als er getraind moet worden dan gaat het vaak best wel hard. Maar als je zo goed uitgerust bent, kun je wel wat aan hoor.

3 Je bent niet op de catwalk
Sommige sporters krijgen al stress van de foute match in sportkleding. Het moet er allemaal wel toppie uitzien. Maar geloof me: het geeft niet als het niet allemaal perfect bij elkaar past. Het maakt niet uit of je in de laatste hardloopmode loopt, als het hardlopen maar lekker gaat. Je maakt toch meer indruk met je inzet of prestatie. Dus niet mekkeren over je kleding (of die van een ander). 
Je moet wel stress krijgen als je geen functionele hardloopkleding aantrekt. Nat, hangerig katoen rond je lijf terwijl je nog 5 kilometer moet gaan, dat is echt niet fijn. Zorg dat genoeg functionele kleding in de kast ligt, dat maakt de voorbereiding van een training fijn.

4 Nog een slok
Drinken heeft meer invloed op je training dan eten. Uiteraard is te weinig eten niet handig. Maar te weinig drinken merk je meteen. Het is alsof je stroperig loopt. Zorg voor voldoende vocht vooraf. Drink als je dorst hebt. Maar teveel is ook niet goed, tik niet zomaar even een liter extra naar binnen. Hoe langer de training, hoe groter de noodzaak dat je ook wat meeneemt voor tussendoor. Maar neem niet van die kleine slokjes, dan gaat het klotsen namelijk, maar neem een flinke teug.

5 Ach wat een mooie vogeltjes
De blije hardloper loopt vaak in de natuur. Groen doet goed. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat mensen die in een groene omgeving recreëren dit als aangenaam ervaren. Dat geldt ook voor de hardloper. In een stadse omgeving krijg je meer prikkels binnen en je moet ook meer opletten in het verkeer. Waarschijnlijk dat hardlopers daarom graag in de natuur lopen. En wat dat betreft zijn we bofkonten met dat mooie Birkhoven en de Lange- en Korte Duinen. Wil je echt genieten van de natuur? Plan dan geen extreem zware training. Hoe harder je moet werken, hoe minder oog je hebt voor die mooie vlinders en vogels die voor je opfladderen.

6 Power in je lijf
Dan nog een tip die je training fijn maakt maar waar je ook voor moet trainen. Doe meer aan krachttraining. Vroeger lieten trainers ons gewoon een ronde extra lopen. Doe wat aan core stability of running bootcamp of crossfit. De lopers die een sterk lijf hebben zijn beter in het vasthouden van een goede loophouding. Je postuur bepaalt ook hoe makkelijk en ontspannen je loopt.

7 Je bent er nog sneller door ook
Wat is nu het mooiste aan een fijne ontspannen training? Hardlopers die deze principes toepassen lopen opvallend vaak echt hard. Natuurlijk, inwendig moet je er hard voor werken. Maar met de ondersteuning die stappen 1 tot en met 6 aan je geven, lijkt alles een stuk makkelijker te gaan. Sommige hardlopers lopen daardoor hun afstanden met een blijer gevoel.

Uit de reeks Loopgeleerdheid, door Ruud van den Eshof

Bron: ProRun