Het went: trainen bij AVT volgens het corona-protocol. Inmiddels is er een nieuwe versie gekomen. Dat was nodig, omdat per 2 juni de atletiekbaan Schothorst weer in gebruik kon worden genomen. Ook zijn de afstandsmaatregelen voor de jeugd versoepeld.

Hier vind je het nieuwe protocol en rooster.

Nieuw
Nieuw is het buiten sporten voor atleten tot en met 18 jaar. Atleten van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni begeleid door hun trainers buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. De afstand tussen de atleten en de trainer blijft 1,5 meter. Voor kinderen tot en met 12 jaar was dit al het geval. Sportwedstrijden blijven verboden.
Als de ontwikkelingen dat toelaten, kan het clubhuis vanaf 1 juli stapsgewijs weer worden gebruikt met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Het coronateam beraadt zich hier de komende weken over. Duidelijk is dat het niet meteen ‘business as usual’ wordt; we blijven voorlopig nog op de verschillende startlocaties starten.
Hoe is het om op verschillende locaties te trainen? Zijn we nog steeds ‘één club’, of valt alles nu uit elkaar? De redactie maakte een rondje langs verschillende groepen. Conclusie: we zijn blij dat we weer kunnen trainen – maar die 1,5 meter is best lastig. Blijf erop letten!

afstand houden

De groep van Peter met ‘social distance’

Hardlooptrainers
Peter: “Iedereen was blij als koeien in de wei. Afstand houden gaat goed. Twee trainers waren nodig vanwege de grootte van de groep.”
Anique: “Afstand houden is soms lastig. Als mensen praten, schuiven ze toch naar elkaar toe. Dat is geen onwil. De neiging om een gat dicht te lopen, speelt ook mee. Ik heb een kern gekozen met een stervorm waarbij tweetallen telkens een ander pad op en neer liepen.”
Joop: “Twee trainers ging op zich prima, maar die 1,5 m wordt nog wel eens ‘vergeten’.” Patrick: “Vijftien lopers, twee trainers. Dat is ook wel nodig. Een parcours voor de kern met brede paden gekozen en in groepen van vijf gelopen. Dat ging goed. Wat improviseren want Den Treek is minder goed bekend.”

Wandeltrainers
Theo: “Afstand houden ging goed, dit deden wandelaars uit zichzelf. Elf wandelaars en één  trainer was prima.”
Gerard: “Getuige het enthousiasme van de aanwezigen is het onmiskenbaar duidelijk dat iedereen zijn of haar wekelijkse trainingen en het sociale contact heeft gemist. Het afstand houden van elkaar alsook het ritsen bij achterop- en tegemoetkomende sporters/recreanten verliep probleemloos.”

Vóór coronatijd dronken we onderweg een kopje koffie. Nu kan dat even niet.

Sportief fietsen
Klaas: “Op maandag 11 mei mochten we weer van start met sportief fietsen. De groep bestaat normaal uit zo’n 16 fietsers. Echter, volgens het protocol van AVT mochten we maar met maximaal 4 personen in een groepje fietsen. Dus eerst maar eens informeren of de fietsers dit wel wilden. Een stuk of 12 fietsers wilden wel starten. Een aantal mensen wilden liever nog niet mee fietsen. Dus 12 mensen, dat zijn 3 groepjes van 4. Voor de trainer even wat georganiseer om een aantal wegkapiteins te vinden. Uiteindelijk lukte dat en kon elke groep onder begeleiding met een eigen route op pad. De deelnemers waren blij dat ze weer mochten fietsen, ook al waren de groepen wat kleiner. Meestal nemen we onderweg even tijd voor een zelf meegebracht kopje koffie maar dat mag nog even niet. Omdat je afhankelijk bent van meerdere wegkapiteins hoop ik dat deze situatie niet al te lang duurt. Maar de mensen zijn enthousiast en dat is erg fijn. We blijven er vooralsnog mee doorgaan en hopen weer snel met maximaal twee groepen te mogen fietsen. En hopelijk kunnen we op de lange tochten straks weer koffie drinken in de pauze.”

Robert en Sybe, in De Laak (vlakbij De Palissaden)

Zwemmen
Robert: “Daar waar de lopers van onze vereniging de afgelopen weken zelf redelijk door hebben kunnen trainen, konden veel zwemmers hun sportbehoefte ook niet onderdrukken en werd er bij gebrek aan geopende zwembaden gebruik gemaakt van allerlei water zoals de Laak, de Eem, Zeumeren of werden door de handigen onder ons een eigen “endless” pools in de achtertuin gefabriceerd. Maar vanaf 25 mei hebben we gelukkig ook weer de mogelijkheid om te trainen in de Amerena. Niet iedereen tegelijk maar met een gemaximaliseerd aantal van 40, verdeeld over 5 banen. En in plaats van een uur kunnen we 45 minuten trainen. De hele groep van zwemmers is ingedeeld in 5 niveaus waardoor je over het algemeen samen zwemt met mensen met een redelijk vergelijkbare snelheid. Dat is nodig, want inhalen is tijdens de training verboden bij het zwemmen.
De eerste training was er toch even wat onwennigheid en bij sommigen koudwatervrees. Hoe gaat dat allemaal in het zwembad? Niet vergeten thuis je zwemkleding al aan te doen, want omkleden voor de training gebeurt naast het zwembad. Waar langs het zwembad moet ik zijn? Is er voldoende afstand? Waar zwem ik? Waar laat ik mijn plankje en paddles? Hoe gaat het met omkleden na de training? Gelukkig mag je dan wel gebruik maken van kleedkamers, niet van de douches en toiletten. In het begin dus best wel wat vragen, die in de praktijk allemaal weg vielen omdat het best logisch ingericht was. De tweede training ging al een stuk soepeler en leek het bijna normaal; het ‘nieuwe normaal’. Maar vooral met dat verschil dat je alleen kan komen trainen wanneer je je hebt ingeschreven via Spond, de app die we gebruiken om iedereen de kans te geven om te zwemmen. Maar ook dat went.”

Namens het coronateam,
Christl Foekema