Leo van Kuijk (75) is hét gezicht van AV Triathlon. Al bijna 30 jaar is hij de vaste trainer van de huidige Start Running-cursus, die vroeger de trimcursus heette. Een succesnummer binnen onze vereniging. Wie is er niet begonnen bij deze cursus? ,,Er zijn huwelijken gesloten dankzij de trimcursus.”

Trim Cursus Leo van Kuijk

De trimcursus met Leo van Kuijk en Rob Vermazen

De trimcursus is het ongekende succes van AV Triathlon.

,,Ja, dat klopt. Met AV Triathlon begonnen wij in november 1984 iets nieuws. We boden mensen de kans om leuk, ongedwongen hard te lopen in groepsverband. We wisten dat er voor recreatief hardlopen groeiende belangstelling was, en daar wilden wij graag in voorzien. Anneke Rademaker, Jos Sperling en Zwany Smink waren de initiatiefnemers van deze cursus. Zij wisten hoe je mensen die willen beginnen met hardlopen enthousiast kunt maken om dat samen te doen. Zij gaven de eerste jaren de trimcursussen, en dat hebben ze geweldig opgepakt.”

Oprichters AV Triathlon, vlnr: Alie Veenstra, Leo van Kuijk, Eliza de Neef, Patty Pluggers, Dick Sperling, Gerard Smink en Koos Rademaker.

,,Ik was toen voorzitter van de vereniging en gaf training aan de loopgroepen twee en soms drie. Zo rond 1993 vroeg Anneke Rademaker mij om trainer te worden van de trimcursus. Eerst heb ik dit jaren mogen doen met Frans Verheuvel, daarna met mijn zwager Henk Renkers, en de laatste zeven jaren met Rob Vermazen. Rob die ook al 37 jaar training geeft bij AV Triathlon, en dus de laatste zeven jaren bij Start Running.

Hoe verklaar je het succes van de trimcursus?

,,Voor het leiden van de trimcursus moet je iemand hebben die affiniteit heeft met mensen. Een trainer van de trimcursus moet vooral veel plezier hebben om training te geven aan deze groep. In principe is iedereen welkom bij de cursus, dus er is een grote diversiteit aan cursisten. Het credo is dat een training plezierig en leuk dient te zijn, er mag volop gelachen worden. Graag adviseren we de deelnemers ook over schoeisel, kleding en andere zaken. Sommige mensen lopen op hun oude gympies van vijf jaar oud… Laatst liep onze voorzitter Luuk Hazenberg mee, en één van de cursisten zei tegen hem ‘dat ze de trimcursus ervaarde als een warm bad’.”

Voormalige trimgroep met heel veel deelnemers.

Tijdgeest

,,De tijdgeest van de jaren ’80 en ’90 was in ons voordeel. Steeds meer mensen wilden in groepsverband gaan hardlopen. In maart 1985 hadden we al ons honderdste lid. En na een paar jaar gingen we richting de vijfhonderd leden. De trimcursus van AV Triathlon had een goede naam. Met een leuk programma van 12 weken, afgesloten met een Coopertest van 12 minuten. Iedereen krijgt een diploma en een foto van de groep. Als je door wilt gaan met hardlopen dan kan je lid worden.”

Leo van Kuijk

Hoeveel trimcursussen heb je gegeven?

,,Gedurende al die jaren heb ik naar schatting zo’n negentig trimcursussen gegeven, samen met de collega trainers. Dat zijn tussen de 2.500 en 3.000 beginnende lopers. Daarvan is een groot deel kort of lang lid geweest of gebleven van onze vereniging. Vooral in de beginjaren waren er vaak 35 tot 40 deelnemers aan een cursus. Frans en ik hebben zelfs een keer 65 deelnemers kunnen noteren. Mijn hemeltje…..dat was niet te doen, we hebben de groep toen moeten splitsen om de training in goede banen te leiden. De laatste 10 a 15 jaren zijn de aantallen deelnemers per cursus gedaald. Oorzaak is de concurrentie die in de markt is ontstaan”

Ga jij nog lang door?

,,Dat weet ik niet. Zo lang ik er plezier aan beleef, blijf ik het doen. Als de vereniging het goed vindt, ga ik door. Ik heb het naar mijn zin. Ook Rob, eveneens 75 jaar, vindt het hartstikke leuk om te doen. Het in- en uitlopen is het zwaarste werk, voor de rest kijken we vooral naar de lopers.”

Kom jij uit Amersfoort?

,,Ik ben Utrechter van geboorte, opgegroeid in Breukelen. In 1972 ben ik met mijn vrouw in Hoogland gaan wonen. Hoogland, het dorp in de stad. In Hoogland heb ik ook vrijwilligerswerk gedaan, ondermeer als lid van een actiegroep om Hoogland groen te houden, en ik ben 26 jaar medewerker geweest van de Avondvierdaagse Hoogland, waarvan 16 jaar als voorzitter. Ik ben van origine geen Hooglander, maar ik ben het wel geworden.”

,,Vanaf 1972 heb ik voor twee bedrijven gewerkt op het gebied van beschermingssystemen en onderhoud van grote bouwprojecten in het land. Mijn relaties bestonden vooral uit overheidsinstanties, energiebedrijven, ingenieursbureaus en chemische- petrochemische bedrijven. Voor mijn werk heb ik veel gereisd. Tot mijn pensioen heb ik dit werk met heel veel plezier uitgevoerd.”

Wat is je bijgebleven van al die trimcursussen?

,,Op de trimcursus ontstaan nieuwe contacten en vriendschappen. Mensen die in dezelfde wijk wonen, komen samen naar de vereniging. Onze dochters hebben nog steeds vriendinnen die ze op de trimcursus hebben leren kennen. Er zijn zelfs huwelijken voortgekomen uit de cursus. Dat is de sociale kracht van de vereniging.”

,,Het is een gewoonte dat de lopers op de afsluitende zaterdag van de cursus wat lekkers meenemen voor bij de koffie. Er zijn cursisten geweest die een complete bruiloftstaart gebakken hadden. Anderen namen Surinaamse of Aziatische lekkernijen mee. Met veel liefde gebakken. Dat is zo leuk, een teken dat de mensen het erg naar hun zin hebben gehad!”

Recente trimgroep

Trimgroep van maart 2010