Coronateamleden Bart Götte en Paul Wessels en buurtsportcoach Eva Stam (SRO)

Heb je er zin in? Conditie op peil gehouden, contacten met clubgenoten onderhouden, gezond gebleven? Of twijfel je er aan of het voor jou verstandig is om weer samen te sporten? Misschien heb je wel direct of indirect last gehad van het coronavirus. Ieder met ons eigen verhaal en er is genoeg bij te praten. We mogen weer samen trainen en daarvoor gaat de vlag in top!

De jeugd is deze week begonnen, de andere groepen (hardlopen volwassenen, bootcamp, trailrunning, wandelsport, sportief fietsen) starten vanaf maandag 18 mei. De zwemtraining zal op z’n vroegst op 25 mei van start gaan en met de racefietsers wordt nog overlegd. De afgelopen periode heeft het AVT-coronateam veel werk verzet om alles voor te bereiden. Want het lijkt vanzelfsprekend: weer gaan trainen, maar vanwege alle beperkingen en richtlijnen moet er van alles geregeld en afgesproken worden. Zowel tussen alle geledingen binnen AV Triathlon als met andere partijen zoals AV Altis en de Sport3hoek (Gemeente, SRO en ASF). Bijvoorbeeld het spreiden van drukte. Dat betekent dat we niet meer allemaal op zaterdag en dinsdag bij het clubhuis kunnen starten. Sterker nog, het clubhuis is gewoon dicht.

De buurtsportcoach

Afgelopen dinsdag heeft het coronateam een inspectiebezoek gehad door onze buurtsportcoach Eva Stam van de SRO (zie foto). Alle vragen die er nog waren, zijn beantwoord. Zo mogen oud en jong niet op 1 veld verkeren, moeten we herkenbaar zijn als AVT-lid, en hoe groot mag een trainingsgroep zijn. Wil je het antwoord weten? Lees het allemaal in het nieuwe protocol en rooster.

Waarom een protocol?

Het protocol geeft de spelregels voor de manier waarop we de komende tijd gaan sporten. Deze richtlijnen zijn goedgekeurd door de Amersfoortse Sport3hoek en het is absoluut de bedoeling dat we ons hieraan houden. Dat helpt ons om niet in allerlei discussies te verzanden; zonde van de tijd en energie die je beter in het sporten kan steken. Het protocol is niet van steen. Het kan veranderen als er in het landelijke of plaatselijke beleid iets wijzigt. Of als ons eigen gedrag het nodig maakt om het aan te passen. Het coronateam zorgt dat dit dan wordt bijgesteld. De meest actuele versie vind je op de website.

Hoe verder?

We gaan nu alle groepen herstarten en ondanks alle voorbereidingen zijn er vast dingen die anders kunnen. Wil je dit dan melden bij je trainer? Die kan het doorgeven aan het coronateam. Indien nodig stellen we afspraken bij, en anders doen we dat over 4 weken bij de evaluatie. We zijn vooral heel benieuwd of het ons allemaal gaat lukken om 1,5 meter afstand te bewaren. Daarvoor zijn we allemaal verantwoordelijk. Heel veel succes en sportplezier.

Namens het coronateam

Lex Borghans, coördinator

Het coronateam van AV Triathlon bestaat uit Lex Borghans (coördinatie), Paul Wessels (bestuur), Christl Foekema (hardlooptrainers), Gerard van Schaik (wandeltrainers), Ruud van Basten (beheer), Bart Götte (jeugd), Lammert Landman (ouders).

 

Waar, wanneer, wie?

 Vanaf 18 mei geldt een aangepast trainingsrooster. Het is onderdeel van het verplichte protocol dat door het coronateam is opgesteld om de herstart in goede banen te laten lopen. Kort samengevat:

 • Houd altijd 1,5 meter afstand.
 • Blijf thuis als je een van de volgende (ook milde!) symptomen hebt: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid of koorts.
 • We starten vanaf verschillende startlocaties. Deze staan in het trainingsrooster. Op bovenstaand kaartje vind je de locaties.
 • Het clubhuis is dicht. Op de startlocaties is geen toilet, ga dus thuis naar het toilet.
 • De trainer bepaalt voor jouw groep of er een andere starttijd nodig is en welke specifieke verzamelplek er voor jouw groep geldt.

Wil je weten waar jouw groep gaat starten vanaf maandag 18 mei? Lees het allemaal in het nieuwe protocol en rooster.

Waarom we doen zoals we doen

Alleen samen krijgen we corona onder controle. Daarom nemen we als AV Triathlon maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We houden 1,5 meter afstand en nemen hygiënemaatregelen. Lees het na in het protocol. Wat zijn de uitgangspunten in dit protocol?

 

 

 • Persoonlijke verantwoordelijkheid: We verwachten van alle betrokkenen (atleten, ouders, trainers, begeleiders en andere vrijwilligers) dat zij de veiligheids- en hygiëneregels volgen die gelden voor iedereen, waarbij gezond verstand gebruiken voorop staat. Check rivm.nl voor meer informatie.
  • Bij een overtreding kunnen trainers de atleet/atleten (tijdelijk) uitsluiten van deelname aan trainingen.
  • Een gevolg van overtreding kan ook zijn het opleggen van boetes door politie en gemeente of het weer sluiten van de accommodatie.
 • Spreiding in tijd en plaats: In de periode van herstart gebruiken we alternatieve startlocaties en starttijden, om drukte bij het clubhuis te voorkomen. Dit doen we zolang dit landelijk beleid is.
 • Kleinere groepen: De Atletiekunie schrijft voor de maximale groepsgrootte af te stemmen met de gemeente, zowel voor de accommodatie als voor de openbare ruimte. De gemeente Amersfoort stelt geen minimum of maximum. Vanuit het basisprincipe ‘gezond verstand’ gaan we vooralsnog uit van groepen van maximaal 12 personen (incl. trainers). Dat betekent dat er een trainer en een hulptrainer aanwezig zijn, zodat de groep indien nodig gesplitst kan worden. Voor de pupillen en junioren D1 gelden geen restricties qua groepsgroottes.

Weer samen sporten: hoe gaat het bij de jeugd?

Racerunners

Maandag 11 mei mochten we weer: trainen met de RaceRunninggroep. De start was met een klein clubje, maar het plezier was groot! De 3 atleten van de foto geven hieronder hun reactie op de nieuwe start:

https://avtriathlon.nl/racerunning-weer-gestart/

 

CD-pupillen: vol energie

Na weken trainen via de Whats-app groep was het maandag 11 mei eindelijk zover, we mochten weer samen de baan op! Voor de meeste C- en D-pupillen ook gelijk hun eerste stappen op de baan.  Achter juniore Lieke Bakker als nieuwe assistent-trainer stoven we even na half zes langs de Racerunners over het rode tartan. Overenthousiast deden we een warming-up met tikspel, waarna we serieus aan de sprint- en springoefeningen konden. Wel lastig dat je zand in je schoenen krijgt met verspringen.

Het is heerlijk om weer samen te trainen, heerlijk om te zien hoe de kids zich vol energie helemaal in de training storten. Als trainers van de pupillen hebben we het geluk dat de anderhalve-meter-regel onderling niet in acht hoeft te worden genomen. Tijdens de training is er voor ons niet heel erg veel veranderd. De organisatie rondom de training vraagt wel meer aandacht, al konden Lieke en ik tijdens de “afwas” van de materialen wel gelijk de training evalueren.

Op naar de eerste bostraining zaterdag en maandagavond mogen we weer de baan op.

René van der Veen

Trainer CD-pupillen

Ouders denken mee

Eindelijk mogen ze weer de wei in, onze kids! Wij hebben zelf twee dochters bij de jeugd (Junioren C en Pupillen B) en we hebben echt wel onze beweging gehad de afgelopen weken, maar er gaat toch niets boven lekker sporten (en bijkletsen) met je vriendjes/vriendinnetjes bij de club. Ze waren dan ook zeer opgetogen (en wij ook 😉 ) toen het verlossende woord kwam dat de trainingen weer van start konden. Ik zit namens de ouders in het Coronateam van AVT en maak van dichtbij mee dat het best nogal wat voeten in de aarde heeft om dit voor elkaar te krijgen. Dus namens mij – en ik ga ervan uit dat ik namens alle ouders spreek – hierbij een bedankje voor bestuur, trainers en andere vrijwilligers die hier hun steentje aan hebben bijgedragen. Laten we ons aan de regeltjes houden en vooral weer veel plezier hebben met elkaar! Groet, Lammert Landman 

Uit je corona bubble

De volwassenen mogen weer in groepen trainen per 11 mei. Omdat dit voorbereiding vraagt, is besloten per 18 mei te starten. Er is een protocol en rooster gemaakt: bijna elke groep start op een andere locatie. Ben jij er klaar voor?

Hardlopen volwassenen

Weten jullie het nog? Eind januari maakten we kennis met S.B.B.B en kort daarop ging AV Triathlon op slot… Weet je nog wat S.B.B.B. betekent? Ik help je even: Samen, Bewust, Buiten, Beleven. Het lijkt een toekomstvoorspelling te zijn geweest want, beste sporters, we gaan na al die weken binnen blijven weer naar Buiten om Samen te gaan sporten, en dat doen we in deze tijd wel heel Bewust.  We gaan weer trainen en, net zo belangrijk, het sociale AVT-leven komt weer op gang. Wel anders dan we gewend waren maar met de nodige flexibiliteit van ons allemaal maken we weer een fijne Beleving van!

Namens de Trainerscommissie hardlopen, Ruud van den Eshof

Blessureherstelgroep

Speciale aandacht voor de blessureherstel groep van Ton Duits. Deze start op zaterdagochtend om 9.15 uur, een kwartier later dan gewoonlijk zodat de jeugd dan eerst kan starten. Locatie: veld bij het clubhuis. Deze groep is de enige volwassen groep die bij het clubhuis verzamelt/traint. Ton heeft zijn matjes al geteld en is benieuwd wie hij zal gaan ontmoeten!

Opbouw 5 km

Op 13 juni start een groep 5 km opbouw. Hiermee wil de trainerscommissie ook lopers die iets verder van de vereniging staan de mogelijkheid bieden om op verantwoorde wijze te werken aan conditie. Deze cursus duurt 12 weken en er zijn twee lessen per week: op dinsdagavond en zaterdagmorgen. Informatie/aanmelden kan hier.

Wandelsport

Joepie, wij mogen / kunnen weer! Recentelijk heeft de regering een versoepeling van de corona maatregelen aangekondigd wat zoveel betekent dat wij, oudere jongeren, per 18 mei de trainingen van Nordic Walking en Sportief Wandelen, zij het volgens de geldende afspraken, weer kunnen hervatten! Berichten van gelijke strekking in de appgroepen resulteerden in een stortvloed aan positieve reacties van ‘top’, ‘goed nieuws’, ‘helemaal blij’ tot aan ‘dat wordt weer gezellig’. Als iedereen zich ook aan de afspraken houdt, dan kunnen de maatregelen binnenkort hopelijk (opnieuw) versoepeld worden. Wij, de trainers / gidsen van Nordic Walking en Sportief Wandelen, hebben er weer zin in, u toch ook?!

Gerard van Schaik en Flip de Leeuw

Fietsen

De fietstrainers starten bij Sportcomplex de Amerena en regelen onderling de organisatie van de trainingen. Op 18 mei zullen de trainingen voor het sportief-fietsen weer gaan starten. De trainingen voor het racefietsen gaan vooralsnog niet van start.

Zwemmen

De zwemtrainers willen de training ook weer opstarten. Er is een concept-protocol voor de zwemtrainingen gemaakt in overleg met de Amerena (SRO) en ZPC Amersfoort. De trainingen zullen niet eerder dan 25 mei hervat worden. Degenen die aan de zwemtraining deelnemen, worden door de zwemcoördinator op de hoogte gehouden.

 

 

Veelgestelde vragen

wist je dat…

 • er per week 53 keer training wordt gegeven zijn bij AV Triathlon en dat al die groepen vanaf maandag 18 mei weer gaan sporten?
 • we voor het hardlopen en wandelen gekozen hebben voor 8 verschillende startlocaties, om de drukte te spreiden?
 • dat er geen wc is en al helemaal geen douche? Dat je dus thuis naar de wc gaat?
 • dat de racerunners de allereerste AVT-groep waren die weer gingen trainen?
 • dat de trainers die op de baan bij het clubhuis trainen, zorgen dat gebruikte materialen worden afgesopt? En dat hiervoor een spoelhoek, emmers, sponzen en afwasmiddel klaarstaan?
 • dat je als trainer, bij noodsituaties waar dan ook, 112 moet bellen?
 • de teek weer actief is en dat je jezelf na elke training moet controleren op dit beestje?
 • dat 1,5 meter best een lang stuk is?
 • dat het coronateam nu al trots is op iedereen die elkaar op het bewaken van de 1,5 meter afstand durft aan te spreken?