Het is 31 december 7.30u als ik probeer Fleur wakker te krijgen. En dat gaat nog niet zo makkelijk! Buiten is het koud en Fleur heeft weinig zin om uit haar behaaglijke warme bed te komen. Maar het woord ‘atletiek’ (of zoals Fleur het zelf noemt ‘latletiek’) doet wonderen; als ik haar eraan herinner dat ze naar atletiek mag is ze snel haar bed uit.

Fleur is 11 jaar, verstandelijk beperkt en zit sinds een paar maanden bij de racerunners. Elke maandagavond trainen de racerunners onder begeleiding van Henriëtte en Gabrielle. Fleur leeft echt naar de maandag toe. Trots is ze op haar sportkleding (‘ik ben een echt atletiekmeisje!’) en loopfiets. Maar het meest gave vindt ze dat ze bij dezelfde vereniging traint als broertje Mees en nichtjes Eline en Milou.

Vandaag is extra bijzonder. De racerunners sluiten het jaar actief af met de enige echte AV Triathlon RaceRunning Chocolademelkloop! Met de ‘Chocolademelkloop’ wordt aangesloten bij de virtuele Sylvestercross. De échte Sylvestercross in  de Soester Duinen  kan vanwege de corona-maatregelen niet doorgaan. De virtuele cross is een heel mooi alternatief waarbij in de eigen omgeving hardgelopen wordt om het ‘rare’ jaar 2020 toch nog sportief af te sluiten. Speciaal voor de racerunners hebben Henriëtte en Gabrielle een parcours van 1 km over de fietspaden door  het bos bij AV Triatlon uitgezet. We verzamelen om 8.45 bij het clubhuis. De RaceRunning-atleten doen mee met 4 teams: Lonneke met haar vader, Timo met zijn vader, Monica met haar moeder en broer en Fleur met haar nichtjes, broer, tante en vader. Het is net boven het vriespunt als we vertrekken. Eerst 800 meter rustig inlopen en dan start de Chocolademelkloop.  Via de app (Racemap) geven we aan dat we starten. Het is een mooi parcours door het bos en de stemming zit er goed in. Er zitten wat beklimmingen in en ook wat afdelingen waarbij de racerunners zo hard naar beneden gaan dat de teamgenoten flink moeten aanzetten om ze bij te houden. Ook komen we wat plassen tegen waar de benen omhoog moeten om droge voeten te houden. Ieder team volgt zijn eigen tempo. Het leuke is dat we in de app de vorderingen van de andere teams kunnen zien. Bij de laatste 200 meter zien we de finish waar Henriëtte en Gabrielle ons enthousiast  juichend  binnen  halen  en een finish-foto maken. Na binnenkomst worden we verwend met warme chocolademelk en een versgebakken oliebol. Dat gaat er wel in!

Op de terugweg heb ik een tevreden Fleur in de auto. Trots, voldaan en al helemaal in de stemming om oudjaar te vieren. Dank Henriëtte en Gabrielle voor deze mooie afsluiting van het jaar!

Rinie Hilhorst (vader van Fleur)