Stel, je geeft training bij AV Triathlon en opeens valt een van je lopers op de grond. Gestruikeld denk je nog, maar het blijkt om een hartstilstand te gaan. Wat moet je doen? 112 bellen, veiligheid van de omstanders, de AED ophalen, het lint vormen naar de weg… er schiet van alles door je hoofd.

 

Eén ding weet je zeker: als het slachtoffer enige kans wil maken op een gezonde overleving, moet het allemaal snel gebeuren. Heel snel. Binnen zes minuten moet er een AED ter plaatse zijn. Dus is het belangrijk dat je weet wat je moet doen en dat het automatisch gaat. Dat je kunt vertrouwen op je routine.

 

Daarom is AVT weer gestart met de jaarlijkse reanimatiecursus. Alle trainers van het hardlopen volwassenen, sportief wandelen, nordic walking en triatlon zijn uitgenodigd om de cursus te volgen, evenals de vaste bardienstmedewerkers. Zij hebben een belangrijke rol bij het snel handelen als er een reanimatie in het bos is. Al met al gaat het om bijna honderd mensen.

 

Een nieuw onderdeel van de cursus is het bespreken van een noodsituatie. Op een flapover staat de kaart van de Korte Duinen. De deelnemers overleggen waar je aan moet denken als het met iemand mis gaat. Waar is de dichtstbijzijnde AED, hoe zet je het telefoonnummer van het clubhuis in je mobiel en hoe geef je aan waar je je bevindt? Wat is de betekenis van een Niet-Reanimeren-Penning? De bespreking levert veel gespreksstof en nieuwe inzichten op.

 

Voor de groepen die een noodsituatie willen oefenen, is er een ‘table top’ versie beschikbaar in de vorm van een bordspel. Een aanrader om een keer na de training met elkaar te ‘spelen’. Zo houden we iedereen scherp als het gaat om veiligheid. Met deze opzet van de reanimatiecursussen dragen we bij aan veilig sporten voor iedereen.

Namens de commissie hardlopen volwassenen en de medische commissie,

Peter Philipsen en Angelique Wolsing