De winter was vooral en vaak nat. Dus ook vaak natte schoenen maar hoe krijg je die stappers weer droog voor de volgende training?

Schoenen drogen
Eigenlijk is het drogen van je schoenen kinderlijk eenvoudig. Je hoeft namelijk nauwelijks iets te doen. Haal de binnenzooltjes eruit en leg die in huis plat te drogen. Gewoon bij kamertemperatuur. Voor de schoenen pak ja een oude krant en prop die in de schoenen. Lees wel eerst de krant en waarschuw je huisgenoten voor je snode plannen met de krant. Ook hier geldt om de schoenen bij kamertemperatuur te laten drogen. Zijn je schoenen echt doorweekt, dan kun je regelmatig de krantenproppen verversen. Het krantenpapier neemt namelijk vocht op en dat versnelt het droogproces. Daarnaast zorgen de proppen er voor dat de schoenen in hun originele vorm blijven staan en het bovenwerk niet ingedeukt opdroogt en daarmee drukplekken kan veroorzaken.

Geen schoentje zetten
Ook al is het Sinterklaas, beter zet je je te drogen loopschoenen niet bij de kachel of op de verwarming om ze lekker snel te laten drogen. Klinkt wel aanlokkelijk om met je voeten in een paar warme, droge hardloopschoenen te schuiven, maar je doet je schoenen er geenszins plezier mee. Het materiaal droogt uit. Zowel de zool, de lijmlagen als je lekkere zachte binnenvoering van de schoen ondergaan een gedaanteverandering als je ze met hitte laat drogen. Daarbij komt het ook de levensduur van je schoenen niet ten goede. Het kan een negatieve invloed hebben op demping, de zool en de algehele kwaliteit van de schoen.

No go!
Kan ik mijn schoenen wassen in de wasmachine? Een vraag die vaak wordt gesteld, maar het is niet aan te raden. Zijn je schoenen echt heel erg vies, maak ze dan schoon met een borsteltje en lauw water. Dompel ze liever niet helemaal onder in het water en laat ze dus ook niet even staan weken. Probeer wasmiddelen zo veel mogelijk te vermijden, want net als warmte (heet water, kachel, zon, etc.) heeft dat een negatieve werking op de kwaliteit van de schoenen. En drogen in de droger? Niet doen tenzij je heel graag nieuwe schoenen wilt hebben…


Zwaar geschut nodig?
De ene natte schoen is de andere niet. Hoe zijn jouw schoenen doorweekt geraakt? Heb je door de branding op het strand gelopen, of hebben je schoenen een paar koeienvlaaien in een zompig weiland van dichtbij gezien? Ook bedacht dat onze regen nog steeds een bepaalde zuurtegraad bevat? Door bepaalde ‘vochtige omstandigheden’ kan er ook nog eens naar luchtje aan je schoenen komen te hangen, om over de invloed van bacteriën, zout water, etc. nog maar niet te spreken. In zulke gevallen heb je toch wat zwaarder geschut nodig en is het toch noodzakelijk je schoenen even een badje te geven met een niet-agressief schoonmaakmiddeltje, of schoon te spuiten met de tuinslang.

Back up
Getsie… Wil je de volgende dag weer lekker gaan hardlopen, zijn je schoenen nog niet droog! Het is geen overbodige luxe om een tweede paar loopschoenen in je bezit te hebben. Niet alleen heb je dan als nog een droog paar schoenen, maar je geeft je schoenen met het afwisselen ook de kans om even goed te luchten en het verlengt de levensduur van je schoenen. Daarnaast is het afwisselen van schoenen ook goed ter voorkoming van een eenzijdige belasting van je lichaam.

Ruud van den Eshof