Start jij de dag met een kopje koffie? Wist je dat je favoriete ochtendverwennerij ook voordelen heeft voor je hardloopprestaties?
Er zijn inmiddels honderden onderzoeken die hebben aangetoond dat het drinken van koffie fysieke prestaties bevordert. Het helpt je om sneller en verder te komen, dan wanneer je zonder gaat. Dit effect geldt in studies over zowel duursporters als sprinters.
Maar wist je dat koffie het beste werkt, als je het op het juiste moment neemt? Wil je dat het je sportprestaties verbetert? Dan is een uur voor een wedstrijd de beste tijd om cafeïne te nemen. Daarbij is de regel niet: hoe meer hoe beter, want het is ook mogelijk om te veel te nemen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer drie tot zes milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht alles is wat je nodig hebt om er voordeel van te hebben. Als je meer neemt loop je het risico op het ontwikkelen van negatieve bijwerkingen, zoals duizeligheid, angstklachten en hartkloppingen.
Een ander voordeel van koffie is dat het je hersenen stimuleert. Een eerder gepubliceerd artikel beschreef een onderzoek waarin werd beschreven wat het verschil is tussen de effecten van cafeïne en de effecten van de consumptie van koffie. Koffie bevat een aantal stoffen, waarvan bij mensen met dementie is aangetoond, dat zij een positieve invloed op de gezondheid van de hersenen hebben.
Dacht je dat koffie zorgt voor uitdroging? Uit verschillende studies blijkt dat het drinken tot ongeveer vijf koppen koffie weinig tot geen effect heeft op de hydratatie. Daarentegen hoef je niet per se de koffie door te slikken om er je voordeel uit te halen. Een recente studie suggereert dat de receptoren in je mond de aanwezigheid van cafeïne kunnen voelen en je prestaties kunnen vergroten, zelfs als je de koffie uitspuugt! Handig tijdens die laatste kilometers als je geen zin meer hebt in een sportgel.
koffiebonenDaarnaast kan koffie ook helpen met je herstel. Onderzoekers lieten fietsers twee dagen lang hard fietsen om ze in een glycogeen-uitgeputte toestand te brengen. Degenen die een hersteldrankje dronken met koolhydraten en cafeïne herstelden hun glycogeenvoorraad met 66 procent meer dan degenen die alleen koolhydraten dronken.
Wil je dus je hardloopprestaties verbeteren? Dan hoef je niet alleen koffie te drinken. Er zijn genoeg recepten waaraan je koffiebonen kunt toevoegen. Wat dacht je van wat gemalen koffiebonen toevoegen aan je smoothie? Tijdens de wedstrijd een bakkie koffie drinken wordt wel wat lastig overigens…
En na de training hoort een bakkie koffie er natuurlijk ook bij, da’s dan weer goed voor de sociale contacten.

Uit de reeks Loopgeleerdheid, door Ruud van den Eshof

Bron: ProRun