Het is natuurlijk altijd weer leuk om al die wetenswaardigheden te weten van lopers. Wat houdt ze bezig? Waaruit putten ze hun motivatie om elke keer maar weer te komen trainen en aan wedstrijden mee te doen? Leuk om te lezen natuurlijk maar ook altijd weer interessant voor trainers om dit te weten. En daar gaat het nu eens een keertje over; de trainer.

Je hebt natuurlijk plenty opties als trainer, de eerste is hierboven al benoemd. Wat willen je lopers en hoe kun je daar het beste op in spelen? Een andere optie is natuurlijk om gewoon te wachten tot je groep leegloopt en dan de schuld te geven aan de lopers dat ze niet gemotiveerd zijn. Een derde optie is soms ook wel in trek en iets pro-actiever gezien vanuit het perspectief van de trainer. Gewoon zo hard gaan trainen dat je alleen die lopers nog overhoudt die jou kunnen volgen en dus wel gemotiveerd zijn.

Maar gelukkig heb ik hier de gelegenheid jullie allemaal gerust te stellen, mits je natuurlijk al tegen optie 2 of 3 aangelopen bent. Maar daar gaan we maar niet van uit. Jullie trainers zijn eigenlijk heel actief. Een gezellige workshop over het mentale aspect van het hardlopen. Een hele dag met alle trainers op stap op uitnodiging van de Atletiekunie. Waar je vervolgens helemaal volgestopt wordt met de nieuwste trainingsprincipes.

En tegelijk staan de nieuwe trainers al weer te trappelen die binnen AVT zijn opgeleid in de maand oktober en november. En, as we speak, trainers die zich door ontwikkelen naar een hoger niveau door het volgen van een halfjaar (!!) opleidingstraject vanuit de Atletiekunie.

Kijk en dat is nou precies waarom jullie altijd al die trainingen weer trouw komen opdraven. Fanatiek (of minder fanatiek) meedoen met wedstrijdjes. Altijd weer braaf al die vreemde opdrachten uitvoeren van de trainers. Maar ook waarom al die trainers al die trainingen weer klaar staan. Niet alleen om het jullie naar je zin te maken maar ook om je uit te dagen nog beter te worden in dat wat je het liefste doet, lekker hardlopen…

En dat brengt mij dan ook op de titel van dit stuk waarvan je ongetwijfeld hebt gedacht, waar slaat dat op. Nou dat is mijn licentienummer als trainer, en zo hebben heel veel trainers een nummer. Een nummer dat staat voor kwaliteit en betrokkenheid maar ook voor het feit dat je trainer een mens is.

Dus geef hem/haar eens een extra complimentje als je weer klaar bent met je training de volgende keer…

Joop Klein Haarhuis