Op 2 september a.s. wordt de derde editie van de Keistad Triathlon Amersfoort georganiseerd. Recentelijk zijn we als wedstrijdorganisatie tot de ontdekking gekomen dat het eigenlijk editie vijf is. In 1989 en 1990 organiseerde AV Triathlon al twee wedstrijden. Janneke van Wijngaarden (nu vrijwilligers coördinator) en wedstrijdleider & voorzitter Henk Oosterhof zijn in contact gekomen met Dhr. Eliza de Neef. Hij was in beide jaren wedstrijdleider. Via Eliza en het archief van AV Triathlon kwamen Janneke en Henk meer te weten over de historie van de wedstrijd.

AV Triathlon werd in 1985 opgericht. Vanaf het begin was atletiek de “core business”. De vereniging wilde haar naam eer aan doen en daarom werd ter gelegenheid van het eerste lustrum een triathlon georganiseerd. Eind jaren 80 was een ware triathlon koorts in opkomst in Nederland. De wedstrijd werd georganiseerd i.s.m. de Amersfoortse Stichting voor Sport en Recreatie, zwemvereniging de AMER en docenten van de vereniging van Lichamelijke Opvoeding.

Momenteel ligt het hart de wedstrijd rondom het centrum van Amersfoort. In 1989 en 1990 was het parcours echter rondom het clubhuis van AV Triathlon. Er werd gezwommen in het bosbad, gefietst over de Korte Duinen & de Vlasakkers en het looponderdeel ging door Birkhoven.

Bij de eerste editie, die gehouden werd op 17 juni 1989 werd alleen een achtste triathlon (500m zwemmen, 24km fietsen en 5km lopen) gehouden. Startgeld was 10 gulden. 38 recreanten schreven zich in en de winnaar finishte in 1.16.04u. Er deden 53 scholieren mee. Editie twee werd op 16 juni 1990 georganiseerd. Het programma werd uitgebreid met een kwart afstand (1km zwemmen, 42km fietsen en 10km lopen). Er waren in totaal 151 deelnemers. De winnaar van de kwart had 1.57.17u nodig. Bij de achtste afstand was de winnende tijd 1.08.12u.

Robert van der Kieft en Mathijm Wassink (destijds scholieren) deden in 1990 mee. Beide zijn nog steeds lid actief lid van de vereniging. Robert maakt deel uit van het 2e divisie triathlon team. Mathijm is o.a. een succesvolle triathlon-coach. Mathijm was winnaar in 1.10.12u en Robert werd tweede in 1.12.13u. Beiden weten nog precies hoe de wedstrijd verliep.

Mathijm vertelt lachend dat de start en finish van het fietsparcours geneutraliseerd was. De wisseltijd ná het zwemmen en vóór de start van het fietsen niet werd meegerekend in de eindtijd. Hetzelfde gold voor einde fietsparcours en start van het lopen. We hebben dit heel slim als extra herstel gebruikt, waardoor we daarna weer volle bak verder konden, aldus Mathijm.

Robert zegt dat Mathijm en hij twee eigenwijze mannetjes waren. We vonden dat we prima zelf konden bepalen hoe we moesten trainen. Alleen zwemmen deden we bij de club. Voor de rest deden ze wat het gevoel hen in gaf. Ondanks dat we geen schema’s hadden ging er toch iets goed, want vaak streden we mee om de podiumplekken, zegt Mathijm trots.

De dag van de wedstrijd was het heerlijk weer, maar de dagen daarvoor was het fris. Het water in het bosbad voelde ijzig koud aan. In hun herinnering was het slechts 12 graden. Bij het zwemmen (zonder wetsuit) werd alle lucht uit je longen gedrukt en sloeg de kou meteen op je spieren, weet Robert nog

Robert kon goed fietsen. Mathijm was net voor hem uit het water gekomen. Robert wist zich naar Mathijm toe te fietsen. Ze hadden maar 1 doel: samen op het podium komen. Voor Robert, die wist dat het lopen lastig zou worden, was het zaak om tijdens het fietsen uit te lopen op nummer 3: Marcel Jansen. Samen met Mathijm begon hij met lopen, waar hij Mathijm uiteindelijk moest laten gaan. Op het podium koos Robert een T-shirt. Hij vertelt het gewonnen T-shirt nog te hebben.

De sport heeft zich enorm ontwikkeld. In 1989 was de winnende tijd op de achtste afstand 1.16.04u. In editie 2017 had winnaar Roy Lagerbrug slechts 00.59.30u nodig. Robert en Mathijm zwommen zonder wetsuit, wat tegenwoordig in de meeste wedstrijden ondenkbaar is. Samen fietsen is bij het gros van de wedstrijden verboden. Stayeren leidt tot diskwalificatie. Er staan op 2 september bijna 700 deelnemers aan de start. De organisatie bestaat inmiddels uit 10 enthousiastelingen die samen met 100 vrijwilligers de deelnemers een fantastische dag gaan bezorgen!

meer info https://keistadtriathlon.nl/

foto:T shirt uit 1990 van Robert van der Kieft