Deze keer in het zonnetje: Dorien Janse, sportfysiotherapeut en lid van de Medische Commissie

Hoe lang ben je al lid?
Ik ben lid geworden toen ik in Amersfoort kwam wonen, in 2003.

In welke groep loop je en wie zijn je trainers?
Ik loop op dit moment niet trouw in een groep, maar vooral voor mezelf. Met 2 kinderen die in het weekend naar allerlei sportactiviteiten moeten worden gebracht, is het lastig om tijd te vinden voor de zaterdagtraining van Gerrit. Soms lukt het om op dinsdag mee te lopen in de groep van Hein en Bastiaan. En ik doe aan triatlons mee, hiervoor fiets ik samen met de andere AV Triatlon dames en een enkele keer met de club op woensdagavond.

Wat vind je leuk aan de groep waarin je traint?
Met de dames voor de triatlon is het altijd gezellig en is het leuk om elkaar tijdens de training te steunen en bij te kletsen.

Wat vind je leuk aan de vereniging?
Het is leuk dat je diverse sporten kunt beoefenen en het is altijd gezellig. Na een training ontkom je er niet aan om weer heel veel mensen gesproken te hebben.

Wat doe je als vrijwilliger?
Sinds 2009, toen de marathon weer georganiseerd werd in Amersfoort, zit ik in de Medische Commissie. Als sportfysiotherapeut doe ik het blessure spreekuur, geef ik voorlichting over core stability en blessurepreventie voor de hardloopgroepen. Sinds kort sta ik hier alleen voor en het zou fijn zijn om dit met een aantal andere fysiotherapeuten te doen. We maken dan een rooster zodat er iedere week een fysiotherapeut aanwezig kan zijn voor het blessure spreekuur.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Ik heb de Medische Commissie destijds zelf benaderd dat het mij wel leuk leek om een blessure spreekuur te organiseren. En ik heb toen –speciaal voor de marathon- een training core stability georganiseerd van 4 weken. Ik was toen zwanger van mijn eerste, dus velen kennen mij nog, dat ik met mijn zwangere buik allerlei oefeningen aan het voordoen was op een grote oefenbal. Hilarisch was dat soms.

Heb je een voorbeeld van een leuke ervaring als vrijwilliger?
Het is altijd leuk om een voorlichting te geven over blessure preventie en oefeningen uit te leggen aan een loopgroep. Dit doen we het eerste half uur van de training en daarna loop ik mee met de loopgroep. Dan is het voor de lopers heel laagdrempelig om vragen te stellen en voor mij makkelijk om adviezen te geven. Als iemand dan na een aantal maanden naar me toe komt om te zeggen dat een oefening zo goed geholpen heeft om van een pijntje af te komen, dan geeft me dat een voldaan gevoel.

Heb je nog een aanrader voor anderen die nog geen vrijwilliger zijn?
Een club runnen doe je met elkaar en voor elkaar. Als iedereen daar zijn eigen expertise en kennis voor inzet, kun je heel veel met elkaar bereiken.